De politiek is van plan om het eigenwoningforfait te verhogen van 0,45 naar 2,45 procent. Wie gaan dat in hun portemonnee voelen?
Dick: “Vooral de mensen die de woning al afbetaald hebben en dus geen renteaftrek meer hebben. En dan wordt de Wet Hillen, die ter compensatie hiervoor gold, ook nog eens afgebouwd. Het is goed voor de staatskas, maar niet voor mensen die net hebben afgelost. Er zal best wat weerstand komen tegen dit soort ingrijpende fiscale plannen.”
Guido: “Ouderen, want je hebt ook niet meer de Wet Hillen. Met die wet hoefde je de eigen woning niet meer bij het inkomen op te tellen. Nu deze wordt geschrapt is de situatie bijna omgekeerd. Maar in de basis zal iedereen het voelen.”
Steeds minder mensen kiezen ervoor om te gaan trouwen. Veel mensen zullen twijfelen over de juiste constructie bij de intrek van of bij hun partner. Wat adviseer jij deze mensen?
Guido: “Ik adviseer mensen altijd om iets te regelen bij de notaris. Stel een van de twee komt te overlijden, dan wil je niet dat de overige familieleden aanspraak maken op de woning. Dat kan gebeuren als je niets geregeld hebt.”
Dick: “Ik zeg altijd: kom naar mij toe bij veranderende gezinssituaties. Maar in de praktijk meldt eigenlijk nooit iemand dat hij of zij gaat samenwonen. Dat is gek. Degene die erbij komt wonen is juridisch niets. Het kan slim zijn om een samenlevingscontract of testament op te stellen. Doe je dit niet, dan is het standaard erfrecht van toepassing bij overlijden.”
Dick: “Ik vind het goed dat ze waarschuwen hiervoor. Er ligt ook een taak bij hypotheekadviseurs om dit toekomstige huiseigenaren duidelijk te maken. Gemeentelijke erfpacht is nog relatief veilig. Ik ben alleen geen voorstander van een inkomensafhankelijke canon. Je weet niet waar je in de toekomst aan toe bent. Vooralsnog is het aftrekbaar, maar dat kan ook ophouden natuurlijk.”
Guido: “Vaak zie ik dat een canon afgekocht is voor vijftien jaar. Dat is verraderlijk. Je weet niet wat je over vijftien jaar gaat betalen. De verkoop kan tegen die tijd ook lastiger worden. Vijftien jaar tijd vliegt zo voorbij. Het alternatief? Wat mij betreft gaan we van erfpacht af. De gemeenten moeten die mensen een voorstel bieden. Dat gaat in Amsterdam alleen erg langzaam.”