Prijsstijging van koopwoningen blijft afvlakken: “We gaan terug naar een gezondere situatie”

25 augustus 2022 Leestijd ± 3minuten
Prijsstijging van koopwoningen blijft afvlakken: “We gaan terug naar een gezondere situatie”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Thomas van Splunteren van De Hypotheker in Amsterdam (ZuidAs/WTC) en Wilbert Streefkerk van Financieel Fit in Hardinxveld-Giessendam menen dat de afvlakking van de prijsstijging van de koopwoningen wijst op ‘een gezondere situatie’.

Volgens cijfers van het CBS is de prijsstijging van koopwoningen in juli opnieuw afgevlakt. Een positieve ontwikkeling en zie je deze trend doorzetten?

Thomas: “In Amsterdam valt die afvlakking heel erg mee. Er wordt nog steeds overboden. Weliswaar minder en er staan geen twintig belangstellenden meer voor de deur, maar tien. De afvlakking van de prijsstijging is logisch, want als je minder kunt lenen, ga je minder bieden. Dat is marktwerking en dat is op zich prima. De situatie wordt weer wat gezonder.”

Wilbert: “Uiteraard een positieve ontwikkeling voor de kopers, maar niet voor de verkopers. Het is een normalisering van de markt. Deze ontwikkeling houdt direct verband met de stijging van de hypotheekrente. Mensen kunnen minder lenen en moeten meer betalen. Ik verwacht dat deze ontwikkeling zich doorzet, maar ik zie nog geen prijsdaling in het verschiet.”

De stijging van de hypotheekrente gaat twee keer zo snel als een daling. Hoe legt een adviseur dat uit en hebben klanten daar begrip voor?

Thomas: “De geldverstrekkers hebben een bepaalde berekening hoeveel geld ze moeten inkopen. In het begin van het jaar is dat door allerlei omstandigheden heel hard gegaan, maar nu loopt het terug. Dat is gewoon marktwerking. Wij maken consumenten duidelijk wat de gevolgen zijn van de renteontwikkeling. Als je dat op een goede manier uitlegt, snappen mensen dat wel. Je moet ze meenemen in je verhaal.”

Wilbert: “De rentedaling op de kapitaalmarkt is nu minder groot in vergelijking met de stijging eerder dit jaar. Daarnaast nemen de banken meer marge, ook omdat er meer risico is. De reden dat de daling minder hard gaat dan de stijging eerder dit jaar is dus tweeledig. Discussie over de rente heb ik eigenlijk nooit. Het is wat het is.”

De markt merkt een verschuiving op van rentevaste periodes van 20 jaar of langer naar 10 jaar of korter. Zie jij dat ook?

Thomas: “Je ziet inderdaad dat mensen nu wat meer kiezen voor een tienjarige renteperiode. Dat snap ik ook heel goed. 10-jaars is wat goedkoper. Maar als je mensen uitlegt dat het maandlastenverschil tussen 10-jaars en 20-jaars niet heel groot is, dan is de vraag: hoeveel zekerheid wil je hebben? Rente is belangrijk, maar ik houd mensen altijd voor dat je naar het totaalplaatje moet kijken. Daar gaat het om.”

Wilbert: “Ja, zie ik dat ook in mijn eigen praktijk. Dat is mede ingegeven door het verschil in maandlasten. De 20-jaarsrente is hoger dan de 10-jaarsrente. Ik denk dat nu ongeveer de helft kiest voor 10-jaars. Vroeger koos 90% voor 20 jaar. Maar er zijn maar weinig rentevaste periodes die uitgezeten worden, waardoor 20 jaar niet per se een lager risico is. Klanten verhuizen, scheiden, overlijden, enzovoorts.”
 


Lees ook
Dít doen ze anders op de Amerikaanse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Amerikaanse hypotheekmarkt

Net als de Nederlandse hypotheekmarkt heeft de Amerikaanse hypotheekmarkt momenteel veel last van de stijgende rente. In de VS is de stijging van de hypotheekrente zelfs nog veel groter. Daarnaast worden potentiële huizenkopers in de VS streng getoetst. Aan de hand van een ‘credit check’ wordt beoordeeld of zij kredietwaardig zijn.

‘Plan eigenwoningforfait lost woningmarktproblemen niet op’
Opinie

‘Plan eigenwoningforfait lost woningmarktproblemen niet op’

Het eigenwoningforfait, een belasting voor huiseigenaren, is de laatste jaren in stapjes afgebouwd. Dit vloeide voort uit de afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Een ambtenarencommissie heeft nu voorgesteld om het forfait juist stevig op te krikken, waardoor er een ‘betere inkomensverdeling’ tot stand zou kunnen komen. Maar dit plan heeft niets te maken met de huidige uitdagingen op de woningmarkt, zegt Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Is dit een goed moment om te kopen?
Column

Is dit een goed moment om te kopen?

Als adviseur zal dit vast herkenbaar zijn: zodra mensen erachter komen dat ik ‘iets met hypotheken’ doe, krijg ik onmiddellijk de vraag of het een goed moment is om te kopen. De verwachting is dat ik dan met een hele beleggingsanalyse kom, want ik ben ten slot van rekening ook een belegger.

Waar heb jij over nagedacht?
Column

Waar heb jij over nagedacht?

De vakantieperiode is een mooie tijd om te reflecteren en vooruit te kijken. Samen met het gezin en vrienden reisde ik af naar Normandië, een plek met een rijke geschiedenis. Daar nam ik een moment om stil te staan bij wat we bereikt hebben, hoe we dat hebben gedaan en wat we nog willen realiseren. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.