Volgens cijfers van het CBS is de prijsstijging van koopwoningen in juli opnieuw afgevlakt. Een positieve ontwikkeling en zie je deze trend doorzetten?
Thomas: “In Amsterdam valt die afvlakking heel erg mee. Er wordt nog steeds overboden. Weliswaar minder en er staan geen twintig belangstellenden meer voor de deur, maar tien. De afvlakking van de prijsstijging is logisch, want als je minder kunt lenen, ga je minder bieden. Dat is marktwerking en dat is op zich prima. De situatie wordt weer wat gezonder.”
Wilbert: “Uiteraard een positieve ontwikkeling voor de kopers, maar niet voor de verkopers. Het is een normalisering van de markt. Deze ontwikkeling houdt direct verband met de stijging van de hypotheekrente. Mensen kunnen minder lenen en moeten meer betalen. Ik verwacht dat deze ontwikkeling zich doorzet, maar ik zie nog geen prijsdaling in het verschiet.”
De stijging van de hypotheekrente gaat twee keer zo snel als een daling. Hoe legt een adviseur dat uit en hebben klanten daar begrip voor?
Thomas: “De geldverstrekkers hebben een bepaalde berekening hoeveel geld ze moeten inkopen. In het begin van het jaar is dat door allerlei omstandigheden heel hard gegaan, maar nu loopt het terug. Dat is gewoon marktwerking. Wij maken consumenten duidelijk wat de gevolgen zijn van de renteontwikkeling. Als je dat op een goede manier uitlegt, snappen mensen dat wel. Je moet ze meenemen in je verhaal.”
Wilbert: “De rentedaling op de kapitaalmarkt is nu minder groot in vergelijking met de stijging eerder dit jaar. Daarnaast nemen de banken meer marge, ook omdat er meer risico is. De reden dat de daling minder hard gaat dan de stijging eerder dit jaar is dus tweeledig. Discussie over de rente heb ik eigenlijk nooit. Het is wat het is.”
Thomas: “Je ziet inderdaad dat mensen nu wat meer kiezen voor een tienjarige renteperiode. Dat snap ik ook heel goed. 10-jaars is wat goedkoper. Maar als je mensen uitlegt dat het maandlastenverschil tussen 10-jaars en 20-jaars niet heel groot is, dan is de vraag: hoeveel zekerheid wil je hebben? Rente is belangrijk, maar ik houd mensen altijd voor dat je naar het totaalplaatje moet kijken. Daar gaat het om.”
Wilbert: “Ja, zie ik dat ook in mijn eigen praktijk. Dat is mede ingegeven door het verschil in maandlasten. De 20-jaarsrente is hoger dan de 10-jaarsrente. Ik denk dat nu ongeveer de helft kiest voor 10-jaars. Vroeger koos 90% voor 20 jaar. Maar er zijn maar weinig rentevaste periodes die uitgezeten worden, waardoor 20 jaar niet per se een lager risico is. Klanten verhuizen, scheiden, overlijden, enzovoorts.”