Volgens consultancybedrijf Fortrum is waterbesparing een duurzaamheidsvraagstuk dat in de Nederlandse hypotheekmarkt over het hoofd wordt gezien. Speelt de financiering van waterbesparende maatregelen een grote rol in jouw gesprek?
Klaas: “Natuurlijk wordt het meegenomen in het gesprek over energiebesparende maatregelen. De focus ligt echter meer op dingen als zonnepanelen of een nieuwe cv-ketel. Dat heeft één op één effect op je energienota, meer dan bij waterbesparende maatregelen.
Arjé: “Nee, mensen willen eerst besparen op gas. Waterbesparing ga ik als adviseur niet bespreken. Ik vind niet dat een waterbesparende douchekop in je hypotheekgesprek thuishoort. Het is wat anders als dat je voor twintig- of vijftig duizend euro je huis gaat verduurzamen.”
De rol van de grondmarkt is onderbelicht in de oververhitte woningmarkt. Na vooronderzoek pleit hoogleraar Erwin van der Krabben voor belasting op bouwgrond, zodat de macht van projectontwikkelaars vermindert. Helpt dit de woningbouw?
Arjé: “Nieuwbouw is veel te duur. De grondprijs is veel te hoog, dat geldt ook voor bouwkosten. Ik denk dat hij gelijk heeft. Er ligt te veel macht bij ontwikkelaars en bezitters. In Amsterdam is elk nieuwbouwproject erfpacht, dus is de gemeente eigenaar van de grond.”
Klaas: “Uiteindelijk bepaalt de gemeente of een provincie wat er met de grond gebeurt. Ik kan mij wel voorstellen dat hun machtspositie groeit, maar ik weet niet of dat veel invloed heeft op de bouw. Het is hen er ook aan gelegen om te bouwen, dat is voornamelijk hun broodwinning.”
In deze drukke tijden zie je verschillen qua doorlooptijden tussen geldverstrekkers die hun processen hebben uitbesteed aan ketenpartners en verstrekkers die dit niet doen. Let jij bij het adviseren hoe dit bij hen georganiseerd is?
Klaas: “Ja, eigenlijk altijd al. Het is belangrijk dat je kiest voor een partij die de verwerkingstermijn op orde heeft. Anderzijds komt het weinig voor dat een dossier per se binnen een week rond moet. De consument bepaalt uiteindelijk het tempo, ook bij adviseurs.”
Arjé: “Uitbesteden is soms sneller, maar het blijft belangrijk om wel te kijken naar het hele dossier. Misschien heb je als ondernemer geen goede cijfers, maar brengt hij of zij veel eigen geld in? Als je pijn aan je arm hebt, wil je niet dat de huisarts hartfalen over het hoofd ziet. Je moet het hele plaatje zien.”