Processen uitbesteden: snelheid mag de kwaliteit niet beïnvloeden

22 april 2022 Leestijd ± 3minuten
Processen uitbesteden: snelheid mag de kwaliteit niet beïnvloeden

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg en Arjé Pappie van De Hypotheekshop Watergraafsmeer discussiëren over het uitbesteden van processen ten behoeve van de snelheid. “Soms is het hele plaatje zien belangrijker.”

Volgens consultancybedrijf Fortrum is waterbesparing een duurzaamheidsvraagstuk dat in de Nederlandse hypotheekmarkt over het hoofd wordt gezien. Speelt de financiering van waterbesparende maatregelen een grote rol in jouw gesprek?

Klaas: “Natuurlijk wordt het meegenomen in het gesprek over energiebesparende maatregelen. De focus ligt echter meer op dingen als zonnepanelen of een nieuwe cv-ketel. Dat heeft één op één effect op je energienota, meer dan bij waterbesparende maatregelen.

Arjé: “Nee, mensen willen eerst besparen op gas. Waterbesparing ga ik als adviseur niet bespreken. Ik vind niet dat een waterbesparende douchekop in je hypotheekgesprek thuishoort. Het is wat anders als dat je voor twintig- of vijftig duizend euro je huis gaat verduurzamen.”

De rol van de grondmarkt is onderbelicht in de oververhitte woningmarkt. Na vooronderzoek pleit hoogleraar Erwin van der Krabben voor belasting op bouwgrond, zodat de macht van projectontwikkelaars vermindert. Helpt dit de woningbouw?

Arjé: “Nieuwbouw is veel te duur. De grondprijs is veel te hoog, dat geldt ook voor bouwkosten. Ik denk dat hij gelijk heeft. Er ligt te veel macht bij ontwikkelaars en bezitters. In Amsterdam is elk nieuwbouwproject erfpacht, dus is de gemeente eigenaar van de grond.”

Klaas: “Uiteindelijk bepaalt de gemeente of een provincie wat er met de grond gebeurt. Ik kan mij wel voorstellen dat hun machtspositie groeit, maar ik weet niet of dat veel invloed heeft op de bouw. Het is hen er ook aan gelegen om te bouwen, dat is voornamelijk hun broodwinning.”

In deze drukke tijden zie je verschillen qua doorlooptijden tussen geldverstrekkers die hun processen hebben uitbesteed aan ketenpartners en verstrekkers die dit niet doen. Let jij bij het adviseren hoe dit bij hen georganiseerd is? 

Klaas: “Ja, eigenlijk altijd al. Het is belangrijk dat je kiest voor een partij die de verwerkingstermijn op orde heeft. Anderzijds komt het weinig voor dat een dossier per se binnen een week rond moet. De consument bepaalt uiteindelijk het tempo, ook bij adviseurs.”

Arjé: “Uitbesteden is soms sneller, maar het blijft belangrijk om wel te kijken naar het hele dossier. Misschien heb je als ondernemer geen goede cijfers, maar brengt hij of zij veel eigen geld in? Als je pijn aan je arm hebt, wil je niet dat de huisarts hartfalen over het hoofd ziet. Je moet het hele plaatje zien.”


Lees ook
Het gelijk van uitbesteden en samenwerken
Column

Het gelijk van uitbesteden en samenwerken

Ik spreek natuurlijk voor eigen parochie, maar dan toch; het gelijk van uitbesteden wordt weer keihard bewezen. In deze enorme drukke tijden zie je duidelijk het verschil tussen geldverstrekkers die (een deel) van hun processen en diensten hebben uitbesteed aan gespecialiseerde ketenpartners en de geldverstrekkers die dit niet doen. De doorlooptijden van laatstgenoemde geldverstrekkers rijzen op momenten de pan uit. Met vervelende gevolgen voor adviseurs en met name voor de consumenten.

Waarom gaat de hypotheekrente nu eigenlijk omhoog?
Column

Waarom gaat de hypotheekrente nu eigenlijk omhoog?

3 februari was voor mijzelf een historische werkdag. Sinds het begin van mijn carrière daalden rentes bijna alleen maar. Nu zat ik op mijn zolderkamer in corona-quarantaine te kijken naar rentes die verticaal omhoog liepen tijdens de ECB persconferentie.

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessies na de oliecrises
Cijfers & onderzoeken

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessies na de oliecrises

Recordbedragen aan de pomp, halve maandsalarissen aan verwarmingskosten: de brandstofprijzen hielden Nederland in de greep de afgelopen maanden. Hoe reageren huizenprijzen op brandstofperikelen?

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis
Cijfers & onderzoeken

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis

In maart 2020 leek Nederland aan de vooravond van een recessie te staan. Die voorspellingen bleken niet te kloppen: na een krimp van 8,4% in het tweede kwartaal, groeide de economie in het derde kwartaal met 7,7%. De groei hield aan, maar blijft dat met hoge inflatie en oorlog in Europa zo? En wat betekent een recessie voor de huizenprijzen? 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.