Provincie in beeld: Amsterdam staat op zich, maar Noord-Holland heeft nog een paar dure gemeenten

05 maart 2020 Leestijd ± 3minuten
Provincie in beeld: Amsterdam staat op zich, maar Noord-Holland heeft nog een paar dure gemeenten

Elke provincie heeft zijn eigen unieke woningmarkt. In Noord-Holland, de duurste provincie van Nederland, is een woning 80 procent duurder dan in de goedkoopste provincie, Groningen. Binnen provincies zijn echter ook grote verschillen. Deze verschillen brengt Kop-Munt in kaart in de serie Provincie in beeld.

In twaalf maanden reizen we de twaalf provincies van Nederland af. Deze maand Noord-Holland. Natuurlijk is Amsterdam het zwaartepunt van de woningmarkt in de provincie, maar door heel Noord-Holland zijn dure plaatsen te vinden. Het is dan ook niet zo gek dat iets meer dan de helft van de Nederlandse woningen die meer dan 1 miljoen kostten vorig jaar in Noord-Holland werd verkocht.

Via makelaars van makelaarsvereniging NVM werden de tweede helft van 2019 ruim 14.000 woningen verkocht. Gemiddeld duurt het 32 dagen voor een woning in Noord-Holland is verkocht, tegen 36 dagen landelijk. In bijna de hele provincie is de tussenwoning het meest verkochte woningtype. Alleen in de kop van Noord-Holland is dat de vrijstaande woning en in Amsterdam is dat het appartement.
 

Amsterdamse markt staat op zichzelf
 

Hét centrum van de woningmarkt ligt in de Nederlandse hoofdstad. Amsterdam is goed voor een derde van alle verkochte woningen in Noord-Holland. Gemiddeld kost een huis volgens CBS-cijfers er 484.995 euro. De gemiddelde vierkante meterprijs is 5.270 euro (NVM) wat in de binnenstad kan oplopen boven de 10.000 euro.

De Amsterdamse markt staat daarmee in Nederland echt op zichzelf. Door de internationale aantrekkingskracht wordt de stad eerder vergeleken met grote steden in het buitenland dan met andere steden in Nederland.

Toch zijn er ook buiten Amsterdam genoeg plekken in Noord-Holland waar de woningprijzen relatief hoog zijn. Sterker nog, omdat er in Amsterdam veel appartementen worden verkocht is de gemiddelde verkoopprijs er lager dan in een flink aantal andere gemeenten.

Een voorbeeld zijn de gemeenten rond Haarlem: Heemstede en Bloemendaal. Met een gemiddelde verkoopprijs van bijna 832.000 euro is dat de duurste gemeente van Nederland. Van de 131 woningen die op Funda te koop staan in de gemeente Bloemendaal, is van 64 de vraagprijs minstens 1 miljoen euro.
 

Het Gooi en Bergen ook duur
 

Daarnaast heeft het Gooi enkele zeer dure gemeenten: Laren, Blaricum en Gooise Meren. Verder valt Bergen op als de tiende duurste gemeente van Nederland en de achtste van Noord-Holland. In de plaats net boven Alkmaar is de gemiddelde verkoopprijs ruim 488.000 euro.
 

In Noordelijk deel Noord-Holland relatief lage prijzen
 

Bergen is in het noordelijke deel van de provincie wel de uitzondering. De Kop van Noord-Holland, West Friesland en Den Helder zijn verder regio’s met relatief lage prijzen, zowel per woning als per vierkante meter. Voor hetzelfde geld dat een vierkante meter gemiddeld kost in Amsterdam, krijg je in Den Helder bijna drie vierkante meter: 5.270 tegen 1.806 euro per vierkante meter (NVM).

Als het gaat om de woningbouw is Amsterdam ook de plek waar het gebeurt. Er kwamen volgens CBS-cijfers vorig jaar ruim vijfduizend nieuwbouwwoningen bij in de hoofdstad, wat 43 procent is van alle nieuwbouw in Noord-Holland. In de dure, kleinere gemeenten rond Haarlem wordt relatief weinig gebouwd. Bloemendaal en Heemstede kregen er zo’n veertig woningen bij. In de stad Haarlem groeide de woningvoorraad wel met ruim achthonderd woningen.

Het centrum van de woningmarkt in Noord-Holland is duidelijk Amsterdam. De hoofdstad staat in Nederland op zichzelf, maar zowel voor de hogere als de lagere inkomens zijn er in Noord-Holland nog genoeg andere mogelijkheden.

 


Lees ook
Dit is dé techniek die maakt dat je meerwaarde en méér waarde biedt als hypotheekadviseur
Column

Dit is dé techniek die maakt dat je meerwaarde en méér waarde biedt als hypotheekadviseur

Remko Grijm is deze maand de gastcolumnist van Kop-Munt. Als (NLP) trainer en coach helpt hij ook hypotheekadviseurs om hun absolute ‘meer-waarde’ te vinden. Maar waar zit die straks nog, als alle kennis voor de klant ook eenvoudig online is te vinden?

Vraag het aan Chris: Ein-de-lijk: hier kunt u terecht met uw hypotheekvragen
Vraag het Chris

Vraag het aan Chris: Ein-de-lijk: hier kunt u terecht met uw hypotheekvragen

Vanaf deze week staat commercieel directeur Chris Oosterling hier voor u klaar voor al uw hypotheekvragen.

‘Doorstromer die wil verhuren ziet veel over het hoofd’

‘Doorstromer die wil verhuren ziet veel over het hoofd’

De oude woning niet verkopen maar verhuren. Door de lage rente is het een interessante optie. In grote steden was het fenomeen al in opkomst, maar Jamie Hilgersom, hypotheekadviseur in de regio Haaglanden, ziet het ook in zijn werkgebied opkomen. Van de doorstromers komt twee op de vijf bij hem binnen met de wens om de oude woning aan te houden. Hij vertelt wie deze mensen zijn en hoe het in de praktijk uitpakt.

Hier krijgt u misschien wel het meest vrouwelijke hypotheekadvies van Nederland
Adviseur van de maand

Hier krijgt u misschien wel het meest vrouwelijke hypotheekadvies van Nederland

Bij het kantoor van de hypotheekadviseur van de maand februari werken acht vrouwen. “En dat werkt fantastisch,” vindt Liza Smit.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.