Rente maar vijf jaar vastzetten? Ervaringen adviseurs lopen uiteen van ‘geen interesse’ tot ‘mooie combinatie’

27 februari 2024 Leestijd ± 3minuten
Rente maar vijf jaar vastzetten? Ervaringen adviseurs lopen uiteen van ‘geen interesse’ tot ‘mooie combinatie’

De keuze voor een hypotheek met een rentevasteperiode van vijf jaar is in 2023 verdriedubbeld en groeit gestaag door in 2024. Die conclusies trokken Van Bruggen Adviesgroep en Independer vorige week op basis van HDN-data. Maar adviseurs zijn het er niet over eens of deze grotere voorkeur voor vijf jaar nu wel zo verstandig is. 

Independer stelt dat veel hypotheeksluiters bij hen aangeven dat ze de huidige rente relatief hoog vinden. Ze denken dat deze bij de herziening van de rente aan het einde van de looptijd lager zal uitvallen. Ze kiezen daarom volgens Independer voor een relatief beperkte looptijd van vijf jaar. 

“Een hypotheek met een rentevasteperiode van vijf jaar komt inderdaad vaker in mijn klantgesprekken ter sprake. Die mensen zien ook dat de rente voor een vijfjarige periode nu lager staat dan bij tien jaar”, stelt Thomas van Splunteren van De Hypotheker Amsterdam ZuidAs/WTC. “Mensen die een bepaalde loopbaanontwikkeling hebben en waarschijnlijk over vijf jaar veel meer verdienen, kunnen prima een hypotheek met een vijfjarige rentevasteperiode afsluiten. Je moet natuurlijk wel goed de risico’s aangeven. De rente kan over vijf jaar weer hoger staan. Maar dat kunnen ze over het algemeen vrij goed opvangen met die inkomensstijging.” 

Om de risico’s te beperken stelt Van Splunteren vaak ook voor om een combinatie te maken van vijf en tien jaar. “Met die korte renteperiodes kun je een mooie combinatie maken. Als adviseur moet je wel de tijd nemen om dit aan de klant uit te leggen.” 

Een paar jaar geleden waren lange rentevasteperiodes als twintig of dertig jaar in trek. Volgens Van Splunteren is daar nog steeds vraag naar. “Vijftien jaar komt ook voor. Je moet beseffen dat historisch gezien de rente nog steeds laag is. Zonder NHG zit je bij een twintigjarige hypotheek rond de 4,3 procent. Dat is dus nog steeds niet heel veel.” 

Geen vraag naar vijf jaar 

Wilbert Streefkerk van Financieel Fit in Hardinxveld-Giessendam stelt daarentegen dat zijn klanten geen interesse hebben in hypotheken met een looptijd van vijf jaar. “Ik herken de trend in de HDN-cijfers niet. De voorkeur van veel van mijn klanten gaat nog steeds uit naar een hypotheek met een looptijd van tien jaar. Er is geen vraag naar vijf jaar. Dat heeft misschien te maken met de renteontwikkeling. De vijfjaarshypotheekrente is lange tijd hoger geweest dan de tienjaarsrente. Pas sinds een paar weken is de vijfjaarsrente lager dan de tienjaarsrente.” 

Streefkerk wijst ook op de toetsrente die bij kortlopende hypotheken hoger is dan bij hypotheken met een langere looptijd. “Bij een rentevasteperiode van tien jaar ligt die toetsrente op bijvoorbeeld 4 procent. Bij een vijf jaar vast ligt die toetsrente in dit geval hoger, namelijk 5 procent. Iemand die zijn rente voor tien jaar vastzet, kan in principe zo meer lenen. Die leencapaciteit heb je vaak ook nodig. Als het verschil maar 20 euro in de maand is en je kunt je renterisico halveren, dan zou ik mensen aanraden om hun hypotheek langer vast te zetten dan vijf jaar.” 


Lees ook
Zdenka van Schaijk (AFM): “Maatwerk moet volledig vrij zijn – maar wél worden onderbouwd”
De Koplopers

Zdenka van Schaijk (AFM): “Maatwerk moet volledig vrij zijn – maar wél worden onderbouwd”

Onafhankelijke hypotheekadviseurs verdienen een pluim voor hun werk. Zdenka van Schaik, manager Lenen en Sparen van de Autoriteit Financiële Markten, ziet een gedreven beroepsgroep die het beste met hun klanten voor heeft. Toch legt ze ook direct de vinger op de zere plaats: “Klanten willen helpen mag nooit ten koste gaan van verantwoorde kredietverlening.” 

Verhuurhypotheek is vaak een reparatie: “Bank blijkt van niets te weten”

Verhuurhypotheek is vaak een reparatie: “Bank blijkt van niets te weten”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg over korte rentevaste periodes, de roep om klimaatlabels en de terugkeer van verhuurhypotheken.

Pensioenfonds PME: “Hypotheken zien we vooral als een veilige belegging”

Pensioenfonds PME: “Hypotheken zien we vooral als een veilige belegging”

Pensioenfondsen beleggen hun vermogen niet alleen om een goed rendement te maken, de meesten willen ook de maatschappij en leefomgeving verbeteren. PME, het pensioenfonds voor de metaal- en techindustrie, doet dat onder andere door te investeren in hypotheken van MUNT. 

Miljarden extra nodig om woningbouw uit slop te trekken: ‘Maatregelen tot nu toe zijn los zand’

Miljarden extra nodig om woningbouw uit slop te trekken: ‘Maatregelen tot nu toe zijn los zand’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Roel Wonders van Roel Wonders Hypotheekadvies over het manifest van een brede wooncoalitie.  

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.