De keuze voor een hypotheek met een rentevasteperiode van vijf jaar is in 2023 verdriedubbeld en groeit gestaag door in 2024. Die conclusies trokken Van Bruggen Adviesgroep en Independer vorige week op basis van HDN-data. Maar adviseurs zijn het er niet over eens of deze grotere voorkeur voor vijf jaar nu wel zo verstandig is.
Independer stelt dat veel hypotheeksluiters bij hen aangeven dat ze de huidige rente relatief hoog vinden. Ze denken dat deze bij de herziening van de rente aan het einde van de looptijd lager zal uitvallen. Ze kiezen daarom volgens Independer voor een relatief beperkte looptijd van vijf jaar.
“Een hypotheek met een rentevasteperiode van vijf jaar komt inderdaad vaker in mijn klantgesprekken ter sprake. Die mensen zien ook dat de rente voor een vijfjarige periode nu lager staat dan bij tien jaar”, stelt Thomas van Splunteren van De Hypotheker Amsterdam ZuidAs/WTC. “Mensen die een bepaalde loopbaanontwikkeling hebben en waarschijnlijk over vijf jaar veel meer verdienen, kunnen prima een hypotheek met een vijfjarige rentevasteperiode afsluiten. Je moet natuurlijk wel goed de risico’s aangeven. De rente kan over vijf jaar weer hoger staan. Maar dat kunnen ze over het algemeen vrij goed opvangen met die inkomensstijging.”
Om de risico’s te beperken stelt Van Splunteren vaak ook voor om een combinatie te maken van vijf en tien jaar. “Met die korte renteperiodes kun je een mooie combinatie maken. Als adviseur moet je wel de tijd nemen om dit aan de klant uit te leggen.”
Een paar jaar geleden waren lange rentevasteperiodes als twintig of dertig jaar in trek. Volgens Van Splunteren is daar nog steeds vraag naar. “Vijftien jaar komt ook voor. Je moet beseffen dat historisch gezien de rente nog steeds laag is. Zonder NHG zit je bij een twintigjarige hypotheek rond de 4,3 procent. Dat is dus nog steeds niet heel veel.”
Geen vraag naar vijf jaar
Wilbert Streefkerk van Financieel Fit in Hardinxveld-Giessendam stelt daarentegen dat zijn klanten geen interesse hebben in hypotheken met een looptijd van vijf jaar. “Ik herken de trend in de HDN-cijfers niet. De voorkeur van veel van mijn klanten gaat nog steeds uit naar een hypotheek met een looptijd van tien jaar. Er is geen vraag naar vijf jaar. Dat heeft misschien te maken met de renteontwikkeling. De vijfjaarshypotheekrente is lange tijd hoger geweest dan de tienjaarsrente. Pas sinds een paar weken is de vijfjaarsrente lager dan de tienjaarsrente.”
Streefkerk wijst ook op de toetsrente die bij kortlopende hypotheken hoger is dan bij hypotheken met een langere looptijd. “Bij een rentevasteperiode van tien jaar ligt die toetsrente op bijvoorbeeld 4 procent. Bij een vijf jaar vast ligt die toetsrente in dit geval hoger, namelijk 5 procent. Iemand die zijn rente voor tien jaar vastzet, kan in principe zo meer lenen. Die leencapaciteit heb je vaak ook nodig. Als het verschil maar 20 euro in de maand is en je kunt je renterisico halveren, dan zou ik mensen aanraden om hun hypotheek langer vast te zetten dan vijf jaar.”