Rijtjeshuizen de krimpwijken van de toekomst? ‘Er zou huursubsidie moeten komen voor ouderen’

12 augustus 2024 Leestijd ± 3minuten
Rijtjeshuizen de krimpwijken van de toekomst? ‘Er zou huursubsidie moeten komen voor ouderen’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Joyce Lips van Hypotheca Financieel Advies over ouderen en alleenstaanden op de markt.  

Er ging in het FD een geluid op om minder eengezinswoningen te bouwen, en meer kleinere woningen voor alleenstaanden en ouderen. Zie jij in de praktijk veel alleenstaanden en ouderen die wel willen, maar niet kunnen verhuizen? 

“Ja, met name alleenstaanden. De huizenprijzen zijn zo gestegen; voor een alleenstaande is dat bijna niet op te brengen. Voor een alleenstaande die nu in een huurwoning woont is het heel lastig om een buffer op te bouwen om te kunnen overbieden of om überhaupt iets te kunnen kopen. De huurprijzen zelf zijn namelijk ook nog gestegen, net als de prijs van de boodschappen.”  

“Wat ik merk bij ouderen is dat zij in principe wel kunnen verhuizen, maar niet willen. Zij zitten nu vaak in een huis dat bijna is afbetaald, waar ze nog een kleine aflossingsvrije hypotheek op hebben rusten. Daar betalen ze honderd, tweehonderd euro per maand voor. Als ze die woning verkopen, hebben ze wel een grote overwaarde maar daardoor komen zij ook niet meer in aanmerking voor sociale huur. Wil je dan gaan huren in de vrije sector, dan moet je opeens duizend euro of meer per maand betalen; veel meer dus. Met een AOW en klein pensioen ga je dat natuurlijk niet doen.” 

“Willen ouderen kopen, dan brengt hun woning wel veel op, maar moeten zij ook veel betalen voor het nieuwe huis. Als je dan een nieuwe hypotheek moet afsluiten en in dertig jaar moet afbetalen dan betaal je ook in dit geval veel hogere maandlasten.” 

“We zouden eigenlijk een soort huursubsidie voor ouderen moeten hebben zodat die vrijwillig gaan verhuizen om woningen vrij te maken voor die alleenstaanden - maar dat is misschien te duur. Voor die ouderen moet echt iets bedacht worden. Ze willen heus wel weg uit hun woning, maar worden er nu financieel de dupe van.” 

Wat vind je van het idee om anders te bouwen? 

“Dat kan werken, als die woningen maar betaalbaar zijn. Betaalbaar van een modaal inkomen van een alleenstaande, zonder overbieden. De woning moet zo goedkoop mogelijk gemaakt worden. Het liefst ook nog vrij op naam, waardoor men minder eigen geld nodig heeft.” 

De topman van ABN zei dat er meer kansen zijn voor starters en merkte op dat huizen voor starters betaalbaarder zijn geworden. Dat is opvallend, want vorige maand was er nog sprake van de grootste stijging van huizenprijzen in bijna twee jaar. Denk jij net zoals hem dat hogere lonen zo’n verschil maken in de kansen voor starters? 

“In principe wel. Er komen bij mij ook meer starters langs. Maar alleen jonge starters; degenen die langer bij hun ouders blijven wonen. Als je dan intussen wel werkt, met die hogere lonen, dan kun je meer sparen en heb je inderdaad een buffer om te kopen en overbieden. Wat ook scheelt is dat starters de overdrachtsbelasting niet hoeven te betalen. Er zijn gelukkig steeds meer hulpmiddelen. Bijvoorbeeld de startershypotheek, die maakt het met tien jaar langer afbetalen wel wat betaalbaarder. Maar het gaat dus over een specifieke groep die bij hun ouders woont óf die ouders hebben die kunnen bijspringen. Niet iedereen heeft ouders die zelf een koopwoning hebben waaruit ze overwaarde kunnen opnemen, of die een grote spaarpot hebben. Er moet meer mogelijk zijn voor starters dan nu het geval is.” 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.