Samenwonen met je ouders… voor alleenstaande starters een reële optie

19 juni 2023 Leestijd ± 2minuten
Samenwonen met je ouders… voor alleenstaande starters een reële optie

Als wij als hypotheekadviseurs ergens veel mee bezig zijn is de vraag wat als situatie x of y gebeurt. Wat als de rente gaat stijgen na je rentevasteperiode, of wat als die daalt? Hoe ga je je maandlasten betalen als je werkloos, arbeidsongeschiktheid raakt? Wat als nabestaanden overblijven met de woning en de hypotheek?

Recent zat er iemand bij mij aan tafel met een goed inkomen, bijna anderhalf keer modaal. Logisch dat je dan denkt dat je wel iets zou moeten kunnen kopen. Deze mevrouw had met haar inkomen de gemiddelde huizenprijs van vijf jaar geleden van € 287.000 prima kunnen betalen. Deze gemiddelde huizenprijs ligt nu boven de € 400.000. Als alleenstaande ben je dus simpelweg de pineut. Dan kun je het advies van Hugo opvolgen door een rijke vriend te zoeken of überhaupt een vriend/vriendin met inkomen. 

Maar wat als je lekker op jezelf bent en toch een woning wil? Want voor veel starters zoals mijn klant was dat studentenappartement 15 jaar geleden nog leuk, maar nu begint dat toch wel wat klein te worden. 

De vader van de klant die bij mij was, heeft een ander probleem. Een huis, lage hypotheeklast, maar nog niet de wens of de mogelijkheden om richting een aanleunwoning te gaan. 

Ze kwamen op het idee om samen wat te zoeken. De klant gaat weer bij haar ouders wonen. 

Zagen we in coronatijd nog het aantal gezinnen dat zocht naar een woning waar ouders bij in kunnen trekken toenemen, nu voorspel ik dat het de andere kant op gaat. De alleenstaanden die samen met ouders een huis zoeken waar het kind weer kan inwonen en toch genoeg privacy heeft. 

Nu klinkt het bijna zielig, maar zo bedoel ik het niet. Het heeft ook zeker zo zijn voordelen. Je gaat in een woning wonen die je hoogstwaarschijnlijk niet alleen of met partner had kunnen kopen. De ouders nemen inkomen en een stuk overwaarde mee, wat de kans op succes veel groter maakt. Voordeel is dat de ouders de lasten kunnen delen, waardoor ze meer van het pensioen kunnen gaan genieten. Huisje kopen in een mediterraan land, daar overwinteren en op het moment dat ze de familie en vrienden in Nederland komen opzoeken, hebben ze een eigen plek. Het klinkt voor beide partijen eigenlijk zo slecht nog niet. 

Het zal je maar gebeuren, ben je op het ene moment alleenstaand in een te klein huurflatje. Het andere moment heb je een groot huis grotendeels voor jezelf en een vast vakantieadres. Al zal de toekomstige partner wel even raar opkijken als hij/zij naar beneden loopt en schoonvader in badjas aantreft.


Lees ook
Wat vind je in de banken-app? Aanbiedingen voor een hypotheek
Onafhankelijk Advies: een eerlijk gesprek

Wat vind je in de banken-app? Aanbiedingen voor een hypotheek

Een onafhankelijke hypotheekadviseur moet vanaf 0 beginnen om in het vizier van een klant te komen. In dit fragment gaan Menno Luiten MFP (CCO De Hypotheker) en Jasper Maes (Algemeen Directeur Financieel Fit | Groep) over dit onderwerp met elkaar in gesprek.

Aanvragen lopen terug: “Adviseur al langer op zoek naar bredere dienstverlening”

Aanvragen lopen terug: “Adviseur al langer op zoek naar bredere dienstverlening”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Deze week spreken we Jacques Hendriks van Helder Huis over de verbreding van hypotheekadvies, lagere verplichte aflossing voor starters en de gouden kettingen van hypotheekverstrekkers bij doorstromers. 

“Het rendement van pensioenfondsen is van groot belang voor zo’n beetje alle Nederlanders”

“Het rendement van pensioenfondsen is van groot belang voor zo’n beetje alle Nederlanders”

MUNT Hypotheken is niet meer weg te denken uit de Nederlandse hypotheekbranche. Maar wie zijn de gezichten achter het merk? Kop-Munt zet deze keer de schijnwerpers op Luuk Willems. Luuk werkt sinds kort bij de afdeling portefeuillemanagement van DMFCO, de vermogensbeheerder achter MUNT Hypotheken.

Is onafhankelijk hetzelfde als transparant zijn?
Onafhankelijk Advies: een eerlijk gesprek

Is onafhankelijk hetzelfde als transparant zijn?

Wanneer ben je als hypotheekadviseur echt onafhankelijk? In dit fragment gaan Menno Luiten (CCO De Hypotheker) en Jasper Maes (Algemeen Directeur Financieel Fit) over dit onderwerp met elkaar in gesprek.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.