Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Danny van Herpen uit Oss van één hypotheken & verzekeringen over de Wet betaalbare huur, extra aflossen en verhuisvouchers.
“Ik kan mij wel vinden in de gedachte van Pararius en de NVM: er is op korte termijn geen positieve impact te zien door de nieuwe wet. Ik zie bijvoorbeeld dat er aantal mensen in mijn klantenkring, die destijds beleggingsobjecten hebben gekocht met als doel deze te verhuren, de woningen weer in de verkoop gooien. Het beoogde rendement is niet meer te evenaren. Hierdoor krimpt het aanbod op de huurmarkt en merk ik dat veel klanten, vooral alleenstaanden of starters, moeite hebben om een woning te vinden. Zij zijn vaak op zoek naar huurwoningen omdat het voor hen heel lastig is om te kopen. Een grote groep starters en alleenstaanden zijn niet in de positie om de huurwoningen te kopen die nu in de verkoop komen. Sociale huurwoningen zijn 9 van de 10 keer ook geen optie, want het aanbod is daar gering. Dan heb je een bepaalde urgentie nodig om in aanmerking te komen. De gedachtegang van de wet is mooi, maar er is te weinig aanbod van woningen. Daardoor werkt het niet.”
“In de praktijk zie ik dit nog niet. In mijn klantenkring wordt er op dit moment weinig gekozen voor lange rentevasteperiodes zoals 30 jaar, want zij willen hun vaste lasten zo laag mogelijk houden. Als ik kijk naar mijn bestaande klanten die wél lange rentevasteperiodes hebben, gebeurt extra aflossen met spaargeld op een hypotheek ook vrij weinig. Zij willen vaak meer rendement halen op spaarrekeningen of beleggingen. Mensen die nu gaan kopen of investeren hebben het geld vaak hard nodig voor andere doeleinden, zoals voor het financieren van een stukje overbieden of een verbouwing.”
“Voor mensen met een kleine portemonnee kan 3.000 euro misschien het verschil maken. Voor weinig mensen zal dat gelden, want het grootste struikelblok is het woningtekort. Senioren willen wel verhuizen, maar er zijn niet genoeg levensloopbestendige woningen. Misschien dat in de gemeente Horst aan de Maas er wél genoeg aanbod is en dat zij vooral op zoek zijn naar een stimulans om de mensen te bewegen. In dit soort situaties speelt het sociale aspect vaak een grote rol. Ouderen willen in een buurt wonen waar ze iedereen kennen en waar zij kunnen terugvallen op de buren. Aanspraak in de wijk is voor senioren belangrijk en dan is het lastig om te verhuizen naar een nieuwe buurt waar zij niemand kennen. In dat soort situaties weegt die 3.000 euro minder zwaar dan het sociale aspect. Ik heb er daarom een hard hoofd in dat dit initiatief de doorstroom kan bevorderen.”