Voorkom dat aflossingsvrije hypotheek een probleem wordt

09 juli 2018 Leestijd ± 3minuten
Voorkom dat aflossingsvrije hypotheek een probleem wordt

Miljoenen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Deze moeten aan het eind van de looptijd worden afgelost of overgesloten en dit zal voor sommige huizenbezitters een probleem zijn. Ikbenfrits.nl bekeek dossiers van klanten en kwam tot de conclusie dat 16 procent de aflossingsvrije hypotheek niet kan herfinancieren.

Stap één voor iedereen met een aflossingsvrije hypotheek is om te bepalen of hij in deze groep valt. Om daarbij te helpen heeft Ikbenfrits.nl een tool op zijn website gezet. Oprichter en directeur Michiel Lensink vertelt over het onderzoek. Hij pleit ervoor dat huizenbezitters zonodig de hypotheek oversluiten. Dan kunnen ze namelijk weer dertig jaar vooruit.

Wat zijn de conclusies van het onderzoek?

“We hebben 100.000 dossiers doorgerekend en daaruit blijkt dat 16 procent van de mensen met een aflossingsvrije hypotheek niet genoeg pensioeninkomen heeft of geen recht meer heeft op hypotheekrenteaftrek. Daardoor komen ze in de problemen. Verder blijkt dat het gat dat mensen niet kunnen financieren in totaal 35 miljard euro bedraagt. Dat is een onvoorstelbaar groot gat en hangt als een zwaard van Damocles boven ons. Daar moeten we met z’n allen iets aan doen.”

Wat moet er volgens u gebeuren?

“Een aantal dingen. Ten eerste moet iedereen goed voor zichzelf nagaan of dit een issue is of niet? We zijn er ook achtergekomen dat veel mensen niet weten of het een probleem is. Ten tweede moeten mensen die iets moeten doen, kijken of ze kunnen oversluiten of dat ze extra gaan aflossen. Ten derde moeten banken meer duidelijkheid bieden hoe ze ermee omgaan als klanten niet genoeg inkomen hebben. Ze zeggen nu dat ze dat dan zullen bekijken, maar dat is te laat. Mensen moeten er nu al rekening mee kunnen houden.”

Is dat laatste juist belangrijk voor de optie om over te sluiten?

“Als je wacht tot je tien jaar voor je pensioen zit, dan willen banken ook naar het pensioeninkomen kijken. Het is dus verstandig om daarvoor al over te sluiten. Je kunt dan het huidige salaris als uitgangspunt nemen en dan wordt de hypotheek opnieuw afgesloten voor dertig jaar.”

Is het dan ook verstandig om de rente meteen lang vast te zetten?

“Als je de rente lang vastzet, weet je waar je aan toe bent, maar het belangrijkste is dat mensen ermee bezig zijn. Wat voor hypotheeklast wil je dragen op het moment dat je met pensioen bent? Welk deel van het inkomen heb je er voor over om in hetzelfde huis te blijven wonen? Een deel van de mensen zal denken ‘ik ga verhuizen en verkopen’.”

Wat is de rol van de adviseur hierbij?

“Waar het om gaat als je een goed adviesgesprek wil doen is kijken wat de wensen nu en in de toekomst zijn. Dat is voor iedereen anders. Sommige mensen zullen een groter deel aflossingsvrij willen zodat ze nu meer geld te besteden hebben, anderen willen een groter deel aflossen. Je moet er in ieder geval voor zorgen dat je als je met pensioen bent nog steeds in het huis kunt blijven wonen, als je dat wilt tenminste.”


Lees ook
"Geen reden voor paniek aflossingsvrij"
Opinie

"Geen reden voor paniek aflossingsvrij"

Een deel van de huizenbezitters (16 procent) met een aflossingsvrije hypotheek zou in de problemen komen aan het eind van de looptijd. Ikbenfrits.nl kwam tot dit percentage op basis van een eigen analyse en zou graag zien dat hypotheekverstrekkers meer duidelijkheid geven hoe ze hiermee omgaan. Maar volgens de Consumentenbond hebben ze al veel duidelijkheid geboden. Hun conclusie: er is geen reden voor paniek.

Huis in een dag voor starters, maar dan moet de grond er wel zijn
Opinie

Huis in een dag voor starters, maar dan moet de grond er wel zijn

Een huis dat in de fabriek in twee weken wordt gebouwd en daarna in een dag wordt afgebouwd op locatie. Bouwbedrijf KlokGroep wil met zijn woonconcept ‘Optimaat’ inspelen op het tekort aan woningen op de overspannen woningmarkt, waar vooral starters last van hebben.

Overspannen woningmarkt maakt taxaties minder betrouwbaar
Opinie

Overspannen woningmarkt maakt taxaties minder betrouwbaar

De huizenprijzen blijven stijgen. Doet een woning op een dag 200.000 euro, een maand later kan een vergelijkbare woning alweer een paar duizend euro meer opbrengen. Behalve voor huizenkopers die zo geen idee hebben wat ze moeten bieden, maakt dit het ook voor de professional lastig vast te stellen wat een woning waard is.

"CPO is zeer interessante optie voor starters"
Opinie

"CPO is zeer interessante optie voor starters"

De huizenprijzen blijven fors stijgen. Deze week maakt de NVM bekend dat de gemiddelde verkoopprijs van een huis is gestegen naar een recordniveau van 288.000 euro. Dat maakt het voor starters niet meer realistisch om een bestaande woning te vinden. Wellicht is nieuwbouw met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) voor hen wél een optie. Eigenaar Jan Walrecht van BIEB bouwen in eigen beheer vertelt wat CPO precies is en in hoeverre het een oplossing kan zijn voor starters.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.