‘Starter kan bijna niet opsparen tegen stijgende prijzen’

10 april 2018 Leestijd ± 3minuten
‘Starter kan bijna niet opsparen tegen stijgende prijzen’

Twee derde van de starters verwacht niet op eigen kracht een huis te kunnen kopen, bleek vorige week uit onderzoek van Independer. Een van de obstakels is de verlaging van de maximaal toegestane loan-to-value waardoor starters altijd eigen geld moeten inbrengen. Dit bedrag bij elkaar krijgen is vaak nog wel te doen, maar tegen de stijging van de huizenprijzen is ‘bijna niet op te sparen’.

Het Nibud heeft geen zicht hoeveel ruimte jongeren hebben om te sparen voor hun eigen huis, maar woordvoerder Gabriella Betonville wijst erop dat een groot deel van de Nederlanders überhaupt geen geld opzij zet. “40 Procent van de Nederlanders spaart niet of onregelmatig. Ze doen het bijvoorbeeld alleen als er geld overblijft. Als mensen wel regelmatig sparen, sparen ze gemiddeld 9 procent van hun inkomen.”

Vermogenscijfers

Vermogenscijfers voor twintigers van het CBS laten deze tweedeling ook zien. De overgrote meerderheid (92 procent) van deze huishoudens heeft weliswaar geld op de bank. Maar voor de helft van deze groep is dat niet meer dan 2.000 a 3.000 euro. Daar staat een kleinere maar wel aanzienlijke groep tegenover die wel flink opbouwt. Het bovenste kwart van de huishoudens tussen de 20 en 25 jaar oude met geld op de bank heeft minstens 6.000 euro. Voor de groep tussen 25 en 30 jaar is dat zelfs meer dan 12.000 euro.

Kosten koper

Voor een gemiddelde starterswoning van 200.000 euro zijn de kosten koper ongeveer 10.000 euro. Hoewel veel twintigers er niet in slagen om dit bij elkaar te krijgen, is er dus een aanzienlijke groep die het wel op eigen kracht lukt. “Zeker als je met z´n tweeën werkt, is het volgens mij nog wel te doen”, concludeert hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft dan ook. “Voor alleenstaanden is het een ander verhaal, maar met z’n tweeën lijkt me dat de kosten koper niet het grootste probleem zijn.”

Studieschuld

Dat betekent echter niet dat starters niet knel zitten, voegt hij meteen toe. “Ze krijgen vaak niet de hypotheek die nodig is om een huis te kunnen kopen, zeker niet in de Randstad. Met de leencapaciteit die ze hebben met hun inkomen, zijn steeds minder woningen bereikbaar waardoor ze extra eigen geld moeten meenemen.”
Daar komt nog bij dat de huidige generatie studenten door het leenstelsel meer studieschuld opbouwen. De starters van morgen zullen hierdoor nog minder leencapaciteit hebben.

Prijsstijging

Voortgaande prijsstijgingen zijn een groot probleem voor starters. Uit het onderzoek van Independer blijkt zelfs dat ruim de helft van de starters hierdoor twijfelt of ze ooit een huis zullen kunnen kopen. Boelhouwer ziet dat ook als een groot probleem. “Een jaar verder zijn de huizen ook weer 20.000 euro meer waard. Die paar duizend euro kunnen ze dus wel sparen, maar als het huis dat ze willen in de tussentijd weer duurder wordt, kan het alsnog buiten bereik blijven. Er is eigenlijk niet tegen de prijsstijgingen op te sparen en dat maakt de situatie voor starters zo uitzichtloos.”


Lees ook
"CPO is zeer interessante optie voor starters"
Opinie

"CPO is zeer interessante optie voor starters"

De huizenprijzen blijven fors stijgen. Deze week maakt de NVM bekend dat de gemiddelde verkoopprijs van een huis is gestegen naar een recordniveau van 288.000 euro. Dat maakt het voor starters niet meer realistisch om een bestaande woning te vinden. Wellicht is nieuwbouw met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) voor hen wél een optie. Eigenaar Jan Walrecht van BIEB bouwen in eigen beheer vertelt wat CPO precies is en in hoeverre het een oplossing kan zijn voor starters.

Huis in een dag voor starters, maar dan moet de grond er wel zijn
Opinie

Huis in een dag voor starters, maar dan moet de grond er wel zijn

Een huis dat in de fabriek in twee weken wordt gebouwd en daarna in een dag wordt afgebouwd op locatie. Bouwbedrijf KlokGroep wil met zijn woonconcept ‘Optimaat’ inspelen op het tekort aan woningen op de overspannen woningmarkt, waar vooral starters last van hebben.

Erik Ronnes: "Houd maximaal rekening met situatie van starters"
Opinie

Erik Ronnes: "Houd maximaal rekening met situatie van starters"

Een koophuis is op dit moment duurder dan ooit. Uit cijfers van het CBS bleek deze week dat de huizenprijzen in mei voor het eerst boven de piek van augustus 2008 uitkwamen. Voor starters wordt een koophuis steeds minder bereikbaar. Erik Ronnes, sinds 2015 Tweede Kamerlid voor het CDA, houdt zich intensief bezig met de problemen van starters op de woningmarkt. Welke oplossingen ziet hij? En wat is er op korte termijn mogelijk?

De hypotheekmarkt in 2018 volgens Tim Rijvers (DAK)
Opinie

De hypotheekmarkt in 2018 volgens Tim Rijvers (DAK)

De redactie van Kop-Munt vraagt een aantal bekende personen uit de hypotheekwereld om hun vooruitblik te geven op de ontwikkelingen in 2018. Tim Rijvers, algemeen directeur van intermediairscollectief DAK, geeft zijn visie op het aankomende jaar.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.