Starters met vitaal beroep grijpen straks weer mis: “De oplossing is het gouden ei”

08 mei 2023 Leestijd ± 2minuten
Starters met vitaal beroep grijpen straks weer mis: “De oplossing is het gouden ei”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Maurice Cuvelier van Financieel Fit Haarlem laat zijn licht onder meer schijnen op de kansen van alleenstaande starters met vitale beroepen op de woningmarkt.

Uit een analyse blijkt dat alleenstaande starters met een vitaal beroep, zoals agent of leraar, met geen mogelijkheid de €355.000 kunnen betalen die het kabinet als maatstaf hanteert voor een ’betaalbare nieuwbouwwoning’. Wat zie jij in de praktijk?

“Het is niet realistisch in die beroepsgroep, maar het geldt niet alleen voor vitale beroepen. Andere alleenstaande starters komen ook lang niet aan het inkomen dat noodzakelijk is om in je eentje een woning te kopen. Zonder een schenking van bijvoorbeeld ouders kom je er bijna niet. Een andere oplossing? Dat is een heel moeilijke vraag, dat is een beetje het gouden ei. Ik moet dan denken aan oude subsidies en terugkoopregelingen, maar daar zitten ook nadelen aan. De enige optie voor velen lijkt kopen met zijn tweeën.”

Het is tien jaar geleden dat het provisieverbod is ingegaan. Hoe kijk jij naar de gevolgen van deze keuze. Ben jij van mening dat advies nu minder toegankelijk is voor financieel kwetsbare groepen?

“Ik kan mij voorstellen dat de afsluitkosten een drempeltje zijn. Het zou goed kunnen dat er daardoor een groep afvalt, die nemen dan het risico om een hypotheek af te sluiten zonder overlijdensrisicoverzekering voor lief. Betalen voor advies is echter de meest transparante manier van werken. Ons verdienmodel zit op advieskosten, dat maakt je onafhankelijke positie een stuk groter. Het maakt mij niet uit waar ik de hypotheek onderbreng. En ik werk met een all-in tarief. Ik ga geen extra kosten in rekening brengen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het voelt voor mij als onderdeel van de dienstverlening, ook als iemand jaren later pas terugkomt om die AOV toch af te sluiten.”

Zeventig procent van de vijftigplussers zou graag op of voor de 65-jarige leeftijd stoppen met werk, ondanks de stijgende AOW-leeftijd. Hier is wel een flinke spaarpot of overwaarde voor nodig. Denkt men hier te makkelijk over?

“Tot welke leeftijd de klant wil werken, is iets wat ik inventariseer aan het begin van een hypotheekgesprek. Er wordt door starters te makkelijk gedacht dat ze wel tot de AOW-leeftijd doorgaan. Maar ik heb het idee dat zij vaak later realiseren dat ze, als puntje bij paaltje komt, eerder willen stoppen met werken. Het is niet iets waar iemand van dertig concreet mee bezig is. Wat wel helpt, is dat mensen nu gedwongen worden om gelijk af te lossen. De dertiger van nu heeft tegen de tijd dat ze stoppen met werken al een heel groot deel van de hypotheek afgelost. En dan zit er waarschijnlijk wel vermogen in het huis.”


Lees ook
“Ik ben in het vak gerold door een gesprek met mijn eigen hypotheekadviseur”
Adviseur van de maand

“Ik ben in het vak gerold door een gesprek met mijn eigen hypotheekadviseur”

Jan van Kooy, Manager Hypotheken van De Financiële Alliantie in Zwolle, is met zijn 28 lentes een fris gezicht in het vak. Een paar jaar geleden maakte hij de overstap van internationaal accountmanager in de farmacie naar hypotheekadviseur en hij heeft nooit meer teruggekeken.

Documentloos aanvragen in de nabije toekomst
Column

Documentloos aanvragen in de nabije toekomst

De krapte op de huizenmarkt vraagt om grote aantallen nieuwe woningen. Na de verschuiving van de Provinciale Statenverkiezingen van half maart, wordt in verschillende provincies hard nagedacht over bijzondere coalities. Het is nog maar de vraag of het stikstofdossier hier snel mee wordt opgelost. Dit vraagstuk ligt buiten de directe invloedssfeer van de hypotheekketen, maar het raakt ons. Gelukkig zijn er veel dingen waarop we wél invloed kunnen uitoefenen. Het hypotheekaanvraagproces bijvoorbeeld. Dat kan gemakkelijker, sneller en betrouwbaarder.  

Tien jaar sinds provisieverbod: “Advies kost nu simpelweg te veel geld”
Opinie

Tien jaar sinds provisieverbod: “Advies kost nu simpelweg te veel geld”

Sinds 2013 mogen adviseurs, bemiddelaars en aanbieders van financiële producten geen provisie meer ontvangen voor complexe producten. Tien jaar later ziet Hans Stroosma dat het verbod juist heeft geleid tot een financiële drempel voor consumenten. “Kwetsbare groepen kloppen niet meer aan voor belangrijk financieel advies”, zegt de eigenaar van BTER Financieel Leeuwarden.

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.