Hoe de AFM voor een gelijk speelveld kan zorgen
Alles kan wat simpeler, juist in het voordeel van de consument. "We weten bijvoorbeeld dat consumenten amper het verplichte adviesrapport van 50 tot 60 pagina's lezen", stelt Marisa Lodewijks.
Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Deze week spreken we Romany Staring van Visie op Hypotheken en Verzekeringen over goedkopere grond, het weren van investeerders en het toewijzen van koopwoningen.
“Het zal zeker leiden tot goedkopere of snellere nieuwbouw als de kosten worden verlaagd door deze maatregel. Het lijkt mij echter niet eerlijk om de grond te belasten. Als er op deze manier wordt gemengd in wat er voor de grond wordt betaald, wordt de grondeigenaar natuurlijk enorm beperkt. Misschien moet het Rijk wat meer betalen.”
“Door investeerders te weren, wordt de markt nog kleiner voor de mensen die tussen wal en schip vallen wat betreft kopen en sociale huur. Dat is zorgelijk want die markt was al klein. Daarom heb je beleggers toch nodig op de woningmarkt voor bepaalde groepen. Je kunt niet alles maar verbieden, want dan ontstaat stagnering. Als je het opkoopverbod weer intrekt, heb je tijdens het verbod mensen benadeeld terwijl het geen structurele oplossing voor het probleem. Hetzelfde geldt voor de verhoogde overdrachtsbelasting. Het raakt de kleine beleggers het hards, terwijl zij er vaak hard voor gewerkt hebben om later een pensioen te hebben. Het zou een idee kunnen zijn om daarvoor een staffel te gebruiken die afhankelijk is van de hoeveelheid huizen die een belegger heeft. Grotere beleggers hebben ook het vermogen om hogere belasting te betalen.”
“Het is een mooi idee, maar ook hier weer wordt de particuliere verkoper benadeeld. Als het gaat om de verkoop van sociale huurwoningen, dan mag de gemeente best voorrang geven aan de mensen voor wie deze het meest urgent is. Maar dat gaat niet op voor alle woningen. Het gaat wat mij betreft te ver om voor de particuliere verkoper te bepalen wat hij of zij met de woning mag doen.”
Alles kan wat simpeler, juist in het voordeel van de consument. "We weten bijvoorbeeld dat consumenten amper het verplichte adviesrapport van 50 tot 60 pagina's lezen", stelt Marisa Lodewijks.
Blijft een hypotheekklant na afloop van de rentevastperiode bij zijn of haar bestaande geldverstrekker, dan hoeft deze alleen te 'tekenen bij het kruisje', stelt Menno Luiten. Maar wie overstapt naar een andere aanbieder, moet documenten aanleveren en kosten maken.
Door een samenspel van stijgende vraagprijzen, strengere leennormen, de opkomst van studieschulden en de flexibilisering van de arbeidsmarkt is het voor starters heel moeilijk om te slagen in hun eerste woningaankoop. En hoewel de vraagprijzen sinds halverwege 2022 iets dalen, is het voor starters door de gestegen hypotheekrente nog steeds niet eenvoudig om een betaalbare woning te vinden.
De afgelopen jaren werden er massaal lange rentevasteperiodes afgesloten. Dat was heel logisch, want de rente was historisch laag en op die manier konden klanten jarenlang hun renterisico afdekken. De gemiddelde rentevasteperiode zat boven de 20 jaar.