Stukje groen liet adviestraject bijna in het honderd lopen

11 mei 2021 Leestijd ± 3minuten
Stukje groen liet adviestraject bijna in het honderd lopen

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Dieter Huisken over een advies waarbij een stukje groen (bijna) alles in het honderd laat lopen.

“Er meldde zich iemand die een boerderij met woonbestemming wilde aankopen. De vorige bewoners woonden er, dus ik verwachtte daar geen spannend dossier. Wel hadden vroegere bewoners met de buren middels ruilverkaveling wat grond herverdeeld. De boerderij had daardoor een klein stukje grond voor agrarische bestemming en een snippertje groen dat door een weg gescheiden was van het erf. Ik schonk er geen bijzondere aandacht aan, alles was naar mijn idee in orde. Totdat de geldverstrekker, die normaal gesproken agrarisch accepteert, de aanvraag niet draaide.”

“De vraag kwam of we het stukje grond aan de overkant van de weg uit de aankoop wilde laten. Het is gissen naar de echte reden, was het omdat de grond niet aaneengesloten was, of omdat de bestemming niet meer overeen kwam? Onderaan de streep was er geen hypotheek. Mijn les was simpel: een betere voorbereiding ten aanzien van de bestemming had veel onduidelijkheid gescheeld. Maar ik denk wel dat een ritje van de geldverstrekker naar de woonplek alles in orde had gemaakt. We zijn uiteindelijk met het hele dossier naar een andere verstrekker gegaan en daar lukte het gelukkig wel, maar niet zonder wat klam angstzweet.”

Meer gevoel bij hypotheekadvies

“Het grootste verschil met mijn eerste baan als binnendienst adviseur schadeverzekeringen, is dat bij hypotheekadvies veel meer gevoel komt kijken. Het kopen van een huis maakt behoorlijk wat emoties los. Mijn gesprekken draaien om het idee dat goed advies en gedegen keuzes essentieel zijn. Het is voor veel klanten leuker om met de inrichting van de nieuwe woning bezig te zijn dan uitgebreid over de hypotheek te praten. Gelukkig lukt het me vaak mijn klanten het belang van een goed hypotheektraject te laten zien. Vervolgens fungeer ik voor alle vragen de eerstelijns vraagbaak.”

“Het afgelopen jaar gebeurde vrijwel alles online, daardoor kon ondanks corona alles gewoon doorgaan. Het is stevig aanpoten, want je plant zomaar meer video- en telefoongesprekken in dan je hiervoor aan fysieke afspraken zou hebben. De basis van dit werk is gewoon je stinkende best doen. Iedereen wil snel geholpen worden, maar ze willen vooral een gids. Mensen vertrouwen op je en daardoor ligt de verwachting altijd hoog. Iedere maandag doe ik mijn laptop open met minimaal 40 nieuwe mails.”

Kritisch op communicatiekanalen

“Ik ben om die reden bewust kritischer op de communicatiekanalen, om te voorkomen dat mensen mij persoonlijk 24/7 gaan bellen, mailen of whatsappen. Ik probeer het aantal kanalen te beperken, om zo ook te voorkomen dat ik het werk teveel naar huis meeneem en het overzicht in een dossier kan bewaren. Ik besef goed dat een huis kopen een gewichtig proces en life-changing event is. Daar moet ik bewust een uitknopje op zetten, anders blijf ik ermee bezig. Een absolute valkuil.”

“De digitale manier van werken vind ik overigens een zegen. Ik snap niet dat er nog geldverstrekkers zijn die bijvoorbeeld op papier ingevulde declaraties voor het bouwdepot willen ontvangen. Er is een digitalisering in de dienstverlening bij het intermediair en tegelijkertijd zie je ook een soort stilstand bij andere partijen. Als adviseur zit je daar middenin en moet je er maar mee dealen.”

Dieter Huisken is als adviseur werkzaam bij De Hypotheker Deventer en De Hypotheker Raalte


Lees ook
Adviseurskalender wordt spannend: ‘Nu zijn wij het die stralen’

Adviseurskalender wordt spannend: ‘Nu zijn wij het die stralen’

“Loop maar naar de camera toe hoor, we gaan nu even voor een heel goede maar ook spannende lach, doe maar even heel erg gek. Héél goed, dit is leuk en speels!”, roept de fotografe. Op het hoofdkantoor van MUNT Hypotheken flitst ze er lustig op los.

“Laat mensen zelf bepalen wat ze met hun pensioengeld doen”
Opinie

“Laat mensen zelf bepalen wat ze met hun pensioengeld doen”

De aflossingseis voor hypotheekrenteaftrek moet gehalveerd worden, vinden onderzoekers van het Centraal Planbureau. Dat gaat lijnrecht in tegen wat de AFM wil. Hypotheekexperts schijnen hun licht over de kwestie.

Als je ongeorganiseerd bent, heb je een groot probleem
De Kettingvraag

Als je ongeorganiseerd bent, heb je een groot probleem

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna deze adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Peter van der Meer is financieel adviseur in Elburg. Henk Daalhuizen uit Terneuzen heeft hem de volgende vraag gesteld:

‘Je zit al vrij snel met de ouders om tafel’
De Kettingvraag

‘Je zit al vrij snel met de ouders om tafel’

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna deze adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Peter ter Harmsel is financieel adviseur in Amersfoort. Naamgenoot en vriend Peter van der Meer uit Elburg heeft hem de volgende vraag gesteld.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.