Sinds de coronacrisis is thuiswerken voor veel Nederlanders dé standaard geworden. Het is nog maar de vraag of dit na de crisis verandert. Dat we vanuit huis werken, heeft grote invloed op onze effectiviteit, onze work-life balance, maar ook op de functie van onze woning. We spraken erover met arbeidsdeskundige Caroline Engel.
Waar moet een woning aan voldoen om effectief thuis te kunnen werken?
“Het allerbelangrijkste is dat je een aparte werkplek kunt creëren. Dit blijkt echt een voorwaarde om geconcentreerd, effectief en productief te kunnen werken. Dus niet met je laptop op de bank tussen de restanten van het ontbijt, maar een vaste werkplek. Bij voorkeur eentje die je af kunt sluiten als dat nodig is. Zo kun je echt een begin en een einde aan je werkdag maken. Als we een hete zomer krijgen, zullen veel mensen bovendien merken dat het fijn is als deze ruimte goed geïsoleerd is en makkelijk te ventileren. Ik ben bang dat mensen anders weer de keukentafel verkiezen boven de - te warme - zolderkamer. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je in je huis toegang hebt tot goede technische voorzieningen, zoals snel en betrouwbaar internet.”
Werken we met z’n allen effectiever als we thuiswerken?
“Dat is per persoon nog sterk verschillend. Een deel van de medewerkers ziet het als een zegen. Vooral vanwege de afwezigheid van externe prikkels, kunnen zij veel geconcentreerder werken. Voor anderen werkt het juist niet. Bijvoorbeeld doordat ze hun woning niet optimaal kunnen inrichten of omdat het er te druk - of juist te stil - is. Los daarvan geven werknemers ook aan dat ze persoonlijk contact met hun collega’s missen. Dat alles kan demotiverend werken, waardoor automatisch ook de productiviteit en effectiviteit omlaag gaan. Voor de toekomst lijkt maatwerk vanuit de werkgever dus nodig om de workforce - de personele capaciteit binnen een organisatie - te optimaliseren om de doelstellingen te (blijven) halen. Als werkgevers dit goed onderzoeken, liggen er enorm veel kansen voor de toekomst.”
Welke invloed heeft thuiswerken op de work-life balance?
“Dit is een heel belangrijk thema. We leven al in een 24-uurseconomie en veel medewerkers stonden voor de crisis al doorgaans ‘aan’. Dat betekent dat je appjes en e-mails voor je werk ook buiten kantoortijden leest en/of beantwoordt. Die vaste kantoortijden vervagen nu nog meer. Daarom is het extra belangrijk dat je ook thuis ritme en structuur creëert en dus je werkdag begint en afsluit. Mensen die dit lastig vinden, moeten tijdig aan de bel trekken bij de werkgever om tot een oplossing te komen. Heb je dit goed geregeld? Dan liggen er juist kansen om de balans te verbeteren. Door het wegvallen van de reistijd en door de flexibele werktijden, houd je privé immers meer tijd over.”
De opmars van thuiswerken zal dus zichtbaar worden op de woningmarkt?
“Ongetwijfeld volgen er nog veel onderzoeken naar wat de toename van thuiswerken als gevolg van de corona-situatie betekent voor de mens, werk en wonen. Vanuit mijn expertise als arbeidsdeskundige lijkt het me logisch dat er veel mogelijkheden en innovaties liggen op het gebied van woningbouw/- ontwerp voor de toekomst. Er is een goede kans dat thuiswerken echt de norm blijft in plaats van de uitzondering. In dat geval zullen mensen vaker hun bestaande woning willen aanpassen en hebben ze een aantal extra criteria bij de zoektocht naar een nieuw huis. Ook het voordeel van dichtbij kantoor wonen, zal afnemen. We zullen ons namelijk veel vaker afvragen of het echt noodzakelijk is om fysiek op de kantoorplek aanwezig te zijn.”
Caroline Engel is sinds 2004 zelfstandig arbeidsdeskundige en met haar bedrijf Engel Arbeidsadvies als partner verbonden aan HR Plaza.