Tien jaar vast populairder: “We zijn gewend geraakt aan minder dan twee procent”

09 september 2022 Leestijd ± 3minuten
Tien jaar vast populairder: “We zijn gewend geraakt aan minder dan twee procent”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week vertelt Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg onder meer over de groeiende populariteit van korte rentevaste periodes. “Vier procent voelt heel hoog, maar dat is het eigenlijk niet.”

De consument kiest voor een goedkopere, minder zekere hypotheek. De korte rentevaste periode is populair, waar dat begin dit jaar twintig en dertig jaar was. Had jij dit verwacht? 

“Je weet niet wat de rente gaat doen, maar wel het doel van je klanten. Sommigen willen graag zekerheid en willen daar een premie voor betalen. Anderen gaan meer verdienen, hebben ruimte voor extra aflossingen en kunnen langzaam een stijgende maandlast verlagen. Weer anderen doen vijf jaar, omdat zij denken dat tegen die tijd de crisis voorbij is.”

“De graadmeter die je hebt is: wat is de afgelopen periode gebeurd? We waren gewend aan een rente van minder dan twee procent. Eigenlijk was dat niet normaal. Momenteel betaal je vier procent over een schuld, dat is nog steeds niet heel hoog. Zo voelt het alleen wel, vanwege de lage rentes van de periode hiervoor. Je moet dus ook niet té veel terugkijken.”

In bijna alle hypotheekcontracten staat dat je de rente mag meeverhuizen naar een volgende woning. Vereniging Eigen Huis constateert dat het in de praktijk soms anders is. Hoe ervaar jij dit?

“Verhuisregelingen worden door allerlei partijen aangeboden, maar de ene is beter dan de ander. Soms is er een uitzondering die op papier niet opvalt, maar in de praktijk heel lelijk uitpakt. Zo is er een regeling waar je de hypotheek eerst moet aflossen, voordat je opnieuw kan lenen. Dat betekent dat mensen tijdelijk dakloos zijn, al is het maar voor een dag.” 

“Mensen zijn angstig dat de bank ze zal tegenwerken. Zolang je aan de regels voldoet, kan meeverhuizen gewoon. We moeten dit nieuws dan ook nuanceren. Het valt heel erg mee. Tuurlijk zijn er discussies, maar daar zijn wij als onafhankelijke adviseur ook voor: we kijken samen met de geldverstrekker wat er kan. Ik ken geen situaties waarin de bank volhardend ‘nee’ zei.”

Met inflatie en stijgende kosten komen meer huishoudens in de knel. Praten over geldproblemen doen mensen liever niet. Herken jij de schaamte en waar en hoe begin je te helpen als adviseur?

“Ik praat de hele dag over geld. Er moet geen schaamte zijn over wat je zegt of hoe je situatie eruitziet. Hopelijk voelen mensen dat ze alles tegen mij kunnen zeggen, want alles moet op tafel. Wat komt er binnen, wat gaat eruit en waar kan je besparen? Er is altijd iets te bezuinigen. Inzicht en discipline leiden dan vaak tot een stip aan de horizon.”

“Ik kan mij wel voorstellen dat mensen denken wanneer ze thuis in de problemen komen: we kunnen toch niet meer lenen, dus naar de adviseur gaan heeft geen zin. Dat is zonde. Misschien heb ik wel een hele goede (andere) oplossing. Dat hoeft ook niet per se bij mij, dat kan ook bij een budgetcoach.”


Lees ook
Hoe kijkt het buitenland aan tegen de Nederlandse hypotheekmarkt?
Over de grens

Hoe kijkt het buitenland aan tegen de Nederlandse hypotheekmarkt?

De afgelopen weken hebben we de hypotheekmarkten in een aantal andere landen belicht. In deze laatste aflevering bekijken we de Nederlandse hypotheekmarkt, maar dan vanuit buitenlands perspectief.

Even appen met: Oscar Noorlag

Waaróm is bijna een kwart van de stellen onverzekerd bij overlijden?

Waaróm is bijna een kwart van de stellen onverzekerd bij overlijden?

Belasting en de dood zijn de twee zekerheden in het leven, toch is een kwart van de stellen niet verzekerd voor het overlijden van één van de partners. Dit kan grote financiële gevolgen hebben, zeker als er sprake is van een hypotheek. Waarom besluiten mensen dan toch om de overlijdensrisicoverzekering (ORV) achterwege te laten?

"Maximale hypotheek daalde nog verder omdat de rente opnieuw steeg"
Dat ene advies

"Maximale hypotheek daalde nog verder omdat de rente opnieuw steeg"

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Bas van Hoorn vertelt over dat ene advies…

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.