Toch hypotheekproblemen voor ondernemers?

27 mei 2021 Leestijd ± 3minuten
Toch hypotheekproblemen voor ondernemers?

De steunmaatregelen voor ondernemers worden nog even verlengd na 1 juli 2021. Maar deze steun dekt lang niet alles én is eindig. Zien hypotheekadviseurs al problemen aankomen voor hun ondernemende klanten, of valt het (vooralsnog) mee?

Er wordt al een tijd gekeken naar een einddatum van de steunmaatregelen. Het CPB adviseert zelfs om voor zwakkere bedrijven decoronasteun vanaf het volgende kwartaal af te bouwen. Zitten ondernemers die gebruik hebben gemaakt van de steun nu in een lastig parket? En hoe kunnen hypotheekadviseurs deze doelgroep het beste helpen? We leggen deze vragen voor aan twee hypotheekexperts. 
 
Leen Winter, Leen Winter Financiële Diensten: “Ik maak me wel zorgen”
“Veel bedrijven zijn het afgelopen jaar overeind gehouden met steunmaatregelen, maar die houden een keer op. Ik sprak afgelopen weekend nog een horecaondernemer die vertelde dat hij nu wel echt door alle buffers heen is. En daar zit wat mij betreft de grote zorg, want zonder buffer ben je als ondernemer niet weerbaar.” 
 
“Ik heb een aantal ondernemers in mijn portefeuille die het heel goed hebben gedaan”, ziet Winter. “Met hard werken en creatieve oplossingen konden zij de lopende kosten blijven verdienen met thuisbezorgen en afhalen. Maar dat geldt voor de horecaondernemers; als ik in de winkelstraten kijk naar kledingwinkels en andere kleine retailers vraag ik me wel eens af óf en hoe die het gaan redden.”
 
Winter heeft in zijn adviespraktijk nog geen ondernemers die in de problemen zitten met hun hypotheek. “Wel hou ik een vinger aan de pols. Het meeste zorgen maak ik me nu over voorspellingen dat er aan het eind van het jaar sprake kan zijn van forse prijsstijgingen en een oplopende inflatie. Dit scenario is slecht voor de woningmarkt en aandelenbeurzen. Uiteindelijk kan dit allemaal leiden tot een flinke daling van het consumentenvertrouwen wat uiteraard ook weer gevolgen heeft voor ondernemers.”
 
De rente zal, zo verwacht Winter, niet enorm stijgen. “Door de coronacrisis zijn de overheidsschulden wereldwijd fors opgelopen. Dat is het dilemma van de centrale banken: een forse rentestijging kan zorgen voor weer een kredietcrisis.” 
 
Derek Hengeveld, HypotheekProf: “Het gaat vaak om een heel levenswerk”
“Volgens mij hebben we de ergste problemen nu wel gehad. De bedrijven die wankelden, daar is al lang de stekker uit getrokken. Het afgelopen jaar waren er een paar horecaondernemers die mij achteraf vertelden dat hun hypotheek aanvraag was afgewezen. Jammer voor hen, maar heel begrijpelijk. Als ze eerst met mij hadden overlegd, had ik vast wat dingen met ze kunnen doorrekenen. Ik druk de ondernemers dan ook op het hart dat ze er echt veel baat bij hebben als ze eerst langs een hypotheekadviseur gaan.”
 
Hengeveld heeft het afgelopen jaar veel ondernemers kunnen helpen wiens bedrijf goed, of soms zelfs beter dan ooit, liep. “Van communicatieadviseurs tot aannemers; er zijn genoeg branches waar het erg goed gaat.” 
 
Hij ziet dat horecaondernemers die al voor de coronamaatregelen hun hypotheek afsloten, het nu zwaar hebben. “Ze hadden vaak flinke reserves, maar die raken ook een keer op. Heel zuur, want vaak is het een heel levenswerk, of een familiebedrijf. Het gaat trouwens niet alleen over financiële reserves, sommige getroffen ondernemers hebben simpelweg de motivatie niet meer.”
 
Maakt Hengeveld zich zorgen over de steunmaatregelen en vooral het wegvallen daarvan? “Ja, zeker in een aantal gevallen waar de reserves op zijn. Het is nu echt tijd dat er weer omzet gedraaid gaat worden, anders zien we toch dat een aantal bedrijven, vooral in de horeca- en evenementenbranche, alsnog zullen omvallen. Daar moeten we ook in de hypotheekbranche serieus rekening mee houden en onze (ondernemende) klanten voor waarschuwen.”


Lees ook
Beheer over langere tijd zorgt ervoor dat we vertrouwen terugwinnen
De Kettingvraag

Beheer over langere tijd zorgt ervoor dat we vertrouwen terugwinnen

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna deze adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Kees van Luijt is adviseur bij Hypotheek voor de Zorg in Arnhem. Zijn oud-collega Peter ter Harmsel uit Apeldoorn heeft hem de volgende vraag gesteld:

Moet de NHG-grens niet verder omhoog?
Cijfers & onderzoeken

Moet de NHG-grens niet verder omhoog?

Nu de huisprijzen almaar blijven stijgen, vraagt menigeen zich af: wordt het niet tijd om de NHG-grens op te hogen? Arjen Gielen, voorzitter van de Raad van Bestuur van NHG, geeft uitleg over hoe de grens wordt bepaald.

Wordt het rustiger bij de hypotheekadviseur?
Vraag het Chris

Wordt het rustiger bij de hypotheekadviseur?

Voor de meeste hypotheekadviseurs waren de afgelopen maanden gigantisch druk. Maar blijft die drukte aanhouden? We vragen Chris Oosterling, commercieel directeur bij MUNT Hypotheken, wat hij verwacht.  

Slechts 11% staat stil bij scheiding - moet de adviseur ingrijpen?
Dilemma

Slechts 11% staat stil bij scheiding - moet de adviseur ingrijpen?

Samen een hypotheek afsluiten lijkt zo gepiept, maar wat gebeurt er in het geval van een scheiding? Steeds minder mensen maken hierover afspraken als ze een hypotheek afsluiten. Hoe kunnen hypotheekadviseurs ervoor zorgen dat hun klanten toch beter voorbereid zijn op een scheiding?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.