Vaak meer mogelijk met hypotheek bij scheiding

26 maart 2019 Leestijd ± 3minuten
Vaak meer mogelijk met hypotheek bij scheiding

Een op de twee relaties loopt op de klippen. En ongeveer een op de drie huwelijken haalt de eindstreep niet. Met deze minder romantische cijfers heeft ook de hypotheekmarkt te dealen. Maar gebeurt dat wel voldoende? En wordt er wel goed gekeken naar alle mogelijkheden voor een hypotheek in een scheidingssituatie?

Philip van Vlokhoven en Eelco Martens zijn scheidingsmediators via Settlement. Beiden hebben een achtergrond in de financiële wereld en begeleiden klanten intensief bij het gehele scheidingsproces. Ze maken het verschil wat de financiële kant van de scheiding betreft. “Wat je vaak ziet, is dat mensen bij de mediation prima begeleid worden om alles voor de kinderen goed te regelen. De financiële afwikkeling blijft doorgaans onderbelicht en dat is zonde,” zegt Van Vlokhoven. “Vaak is er namelijk veel meer mogelijk dan mensen in eerste instantie denken.”

Weinig geregeld

De meeste cliënten van Van Vlokhoven en Martens zijn financieel amper voorbereid op een scheiding: “Dat snappen we ook wel,” zegt Van Vlokhoven. “Want geen enkel stel gaat in eerste instantie uit van een scheiding. Het is bij het kopen van een huis vaak nog makkelijker om afspraken te maken over een eventueel overlijden. Daar hangt nog een soort romantiek omheen waarbij je de partner goed verzorgd wil achterlaten.”

Sinds 1 januari 2018 geldt wel de Wet beperkte gemeenschap van goederen. Daardoor zijn de financiële zaken automatisch meer gescheiden. “Maar dan nog blijft bijvoorbeeld de afwikkeling van een hypotheek onderbelicht in het geval van een scheiding,” zegt Van Vlokhoven.

Meer mogelijk dan men denkt

“Als mensen bij ons komen hebben ze vaak geen idee hoe een scheiding in z’n werk gaat. Wij beginnen eigenlijk altijd met een inventarisatie van de financiële positie en wensen. Dit is een goede kapstok voor scheidingsafspraken. Financieel goede en duurzame afspraken zijn uiteindelijk ook in het belang van eventuele kinderen.”

Van Vlokhoven ziet daarbij wel dat mensen denken dat er minder mogelijk is met de hypotheek dan in de praktijk het geval is. Vaak lijken er maar twee opties te zijn: verkopen en de boel verdelen, of elkaar uitkopen. “Maar er valt in individuele cases vaak veel meer te regelen in overleg met de hypotheekverstrekker. Soms zijn adviseurs daarvan ook niet goed op de hoogte. Wij kunnen een deel van het uitzoekwerk overnemen van de adviseur en werken in de praktijk graag en vaak samen. Het liefst al zo vroeg mogelijk in het proces.”

Voordeel voor de adviseur

Tegenwoordig staan steeds minder huizen ‘onder water’. Dat maakt ook dat er steeds meer mogelijkheden zijn voor een nieuwe hypotheek. Een goede afwikkeling van een scheiding kan dus ook voordelen opleveren voor de hypotheekadviseur, meent Van Vlokhoven: “Ik zie regelmatig dat een van de ex-partners na scheiding ook een huis koopt en een hypotheek afsluit. Als je de scheiding goed begeleidt, heeft de adviseur daarna dus twee verschillende hypotheken in portefeuille. Blijf als hypotheekadviseur dus ook aandacht houden voor die eventuele scheiding.” Dat is in het belang van de cliënt en de adviseur, vinden Van Vlokhoven en Martens. Zeker als daarin wordt samengewerkt met een financieel onderlegde mediator: “Wij zijn geen concurrent van de hypotheekadviseur, maar bieden voor hen juist commerciële mogelijkheden.”


Lees ook
Ik zag een schrijnende zaak…

Ik zag een schrijnende zaak…

Jet Wesseling is relatiemanager bij MUNT Hypotheken. Deze week wordt voor haar beheerst door beheerzaken en een wel heel schrijnende zaak.

Naar het werk met Arjé Pappie

Naar het werk met Arjé Pappie

Luister de eerste aflevering in de podcast-serie Naar het werk met...We gaan met hypotheekadviseur Arjé Pappie mee naar kantoor, maar eerst brengen we de kinderen naar school. Hypotheekadviseur is een stressvolle baan, je bent namelijk van allerlei partijen afhankelijk. Arjé's belangrijkste tip om daarmee om te gaan: "Maak je niet druk. Hou het gezellig."

Concurreren op voorwaarden is prima, maar let op
Opinie

Concurreren op voorwaarden is prima, maar let op

Forse competitie en toegenomen ruimte voor maatwerk leiden steeds vaker tot concurrentie op voorwaarden en producten, in plaats van louter en alleen op prijs. De Nederlandsche Bank (DNB) constateert dat marges onder druk staan door toenemende concurrentie. Maar in de praktijk ligt nog een andere uitdaging.

Verkoop onder voorbehoud zet koper in de wachtkamer
Opinie

Verkoop onder voorbehoud zet koper in de wachtkamer

Een obstakel voor de doorstroming op de woningmarkt is dat huiseigenaren pas willen verkopen als ze een nieuw huis hebben gevonden. De Gratis Makelaar heeft hier iets op bedacht: verkoop onder voorbehoud van het vinden van een nieuwe woning. De koper moet in zo’n situatie wel oppassen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.