Met name ervaren hypotheekadviseurs kiezen voor het bestaan als zzp’er. Ze nemen afscheid van hun jarenlange loondienst en krijgen zo meer vrijheid en ook vaak een hoger inkomen, zegt Reinoud Bogert, oprichter van het Haarlemse werving- en selectiebureau Syner3. Hij ziet een toename van 20% in het aantal adviseurs dat de overstap maakt. Paul van der Pennen, die enige jaren geleden de overstap maakte van loondienst naar zelfstandige zonder personeel, vindt vooral het toegenomen persoonlijke contact het belangrijkste.
Als een adviseur kiest voor een bestaan als zzp’er, dan brengt dat onzekerheid met zich mee. De veiligheid van loondienst wordt ingeruild voor een ongewisse inkomstenstroom. “Vooral beginnende adviseurs zijn hierdoor terughoudend om zzp’er te worden”, vertelt Bogert. “Meer ervaren adviseurs wagen de stap wel. Ze willen hun eigen agenda gaan bepalen. Deze adviseurs kunnen ook terugvallen op een netwerk dat ze al hebben opgebouwd. Ze hebben zo meer kans om succesvol te zijn. De belangrijkste reden voor hen is het verkrijgen van meer vrijheid. Dat is nog belangrijker dan de mogelijkheid om een hoger inkomen te genereren.”
Lagere targets dan in loondienst
Bogert stelt dat er veel vraag is naar zzp’ers die op interim-basis willen gaan werken. “Ze gaan dan op een no cure no pay-basis aan de slag. Je krijgt dan opdrachten van een bedrijf en je ontvangt ongeveer 50 procent van de fee. Je kunt zo in drie dagen hetzelfde verdienen als in vijf dagen in loondienst. Ook liggen de targets lager dan in loondienst. Een andere mogelijkheid is dat je je eigen kantoor opricht. Dat is qua zelfstandigheid wel een heel ander niveau. Dan moet je wel heel erg een hardcore ondernemer zijn om dat te durven.”
Volgens Bogert heeft het wegvallen van de oversluitmarkt wel een remmende invloed gehad op de arbeidsmarkt voor hypotheekadviseurs. “Dat hebben we zowel gemerkt bij loondienst als bij zelfstandigen. Omdat de rente omhoog ging, liep ook het aantal aanvragen van nieuwe hypotheken wat terug. Als zelfstandige heb je daar natuurlijk last van.”
Face-to-face contacten
Paul van der Pennen, hypotheekadviseur bij Vita Hypotheekadvies in Krimpen aan den IJssel, heeft drie jaar geleden de overstap gemaakt van loondienst bij de Rabobank naar een bestaan als zzp’er. “Er zijn verschillende redenen waarom adviseurs kiezen voor een dergelijke stap. Ze denken bijvoorbeeld dat ze meer kunnen verdienen of ze zijn boventallig verklaard. Dan kunnen ze de zaken op hun eigen manier aanpakken. Ik ben iemand die graag face-to-face met mensen praat. Ik wil ook graag de tijd voor een klant nemen, als die persoon bepaalde dingen niet snapt. Bij een grootbank als de Rabobank heb je daar minder tijd voor. Tegenwoordig worden de klantengesprekken daar vooral online gedaan, terwijl ik het liefst bij mensen over de vloer kom. Of ik laat ze op kantoor komen.”
Volgens Van der Pennen heeft hij de overstap vooral ‘op intuïtie’ gemaakt. Hij heeft van tevoren niets onderzocht. “Ik wil gewoon weer tegenover mensen gaan zitten en op mijn eigen manier werken. Toen ik eenmaal die stap had gezet, kwam ik erachter dat het toch wel bikkelen is om wat geld naar binnen te krijgen. Maar als je in loondienst bent, ben je niet Paul, maar ben je die man van de bank. Het is nu veel dankbaarder werk. De ene maand heb je wat minder inkomsten en de andere maand wat meer. Maar ik doe wel dingen die ik leuk vind.”
Van der Pennen ziet als belangrijk voordeel dat hij zich nu vooral op hypotheekadvies kan richten. “Een bank verwacht dat je klanten ook helpt met beleggingen, pensioenen of verzekeringen. Nu houd ik me voornamelijk bezig met hypotheekadvies. Uiteraard moet ik ook in beeld brengen wat er gebeurt bij overlijden, arbeidsongeschiktheid, pensioentekort of werkloosheid. Maar de kern is hypotheekadvies.”