Verduurzamen in tijden van crisis

05 mei 2022 Leestijd ± 3minuten
Verduurzamen in tijden van crisis

De oorlog in Oekraïne en klimaatverandering die harder gaat dan aangenomen dwingen ons sneller duurzaam te worden. De stijgende energieprijzen raken woningeigenaren hard in de portemonnee en vormen samen met overheidssubsidies voor isolatie en zonnepanelen een stimulans om te verduurzamen. Een klein lichtpuntje, voortgekomen uit een hele nare situatie.

Ondanks de stijging van de hypotheekrente het afgelopen kwartaal, is deze nog altijd relatief laag. Hierdoor is het voor woningeigenaren nog steeds aantrekkelijk om de hypotheek over te sluiten of te verhogen en daarbij verduurzaming mee te financieren. De stijgende trend van NHG garanties waarin verduurzamingsmogelijkheden worden meegefinancierd, zijn ook in onze cijfers terug te zien. In het eerste kwartaal van 2022 financierde 29,1% van de consumenten verduurzaming mee in een hypotheek met NHG. 

De groei is nog hoger onder de garanties voor woningverbetering. Het percentage consumenten dat verduurzaming meeneemt in de financiering voor woningverbetering is gestegen van 36,8% in 2021 naar 55,5% in 2022. De urgentie om de woonlasten te verlagen is er. Daarnaast is een duurzame(re) woning ook belangrijk met oog op het wooncomfort en de waarde van de woning.

Helaas heeft niet iedereen de keuze of de kennis om de woning te verduurzamen. Zo zijn er kwetsbare doelgroepen die dit niet kunnen betalen of financieren en woningeigenaren die met multi-problematiek te maken hebben, zoals een woning met een slecht energielabel én funderingsproblemen. Ondanks de toenemende bewustwording, zien we dat woningen onder de kostengrens van NHG vaker een slecht energielabel hebben. Dit betreffen vooral woningen gebouwd vóór 1970. Juist woningeigenaren van deze woningen weten vaker niet of en welke maatregelen mogelijk zijn voor hun woning, en geven aan dat ze geen of maximaal één maatregel hebben genomen. 

Dit heeft te maken met kosten, (gebrek aan) kennis en gedoe dat erbij komt kijken. We moeten meer doen voor deze doelgroep, want de voordelen van verduurzaming zijn juist voor deze eigenaren groot. 

Voor het afsluiten van een hypotheek maakt 61% van de consumenten gebruik van intermediairs. Dit betekent dat vooral hypotheekadviseurs een actieve bijdrage kunnen leveren in het bewustmaken en activeren van de consument rond verduurzaming van de woning. Als iemand een hypotheek afsluit voor een woning met een slecht energielabel, zou diegene altijd geïnformeerd moeten worden over de mogelijkheden van verduurzaming. 

Datzelfde geldt voor eigenaren van een woning met een slecht energielabel die hun hypotheek gaan oversluiten of verhogen. Of de woning verduurzaamd is kan een groot verschil betekenen in de maandlasten. De adviseur hoeft natuurlijk niet zelf alle kennis in huis te hebben, maar kan zeker doorverwijzen zodat de klant een deskundig advies krijgt of zich goed kan laten voorlichten. 

Uit eigen onderzoek blijkt dat in 2021 gemiddeld 58% van de adviseurs het onderwerp verduurzaming heeft aangekaart in het adviesgesprek, en dus nog lang niet alle adviseurs dit doen. Daarmee blijven kansen liggen. 

Laten we samen de urgentie en bewustwording, die mede vanwege de hogere energieprijzen en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne zijn ontstaan, benutten om nog meer woningeigenaren te helpen verduurzamen.
 


Lees ook
“Het beste voor hebben met de klant? Dat wordt vaak geroepen maar zelden gedaan”

“Het beste voor hebben met de klant? Dat wordt vaak geroepen maar zelden gedaan”

Als nieuwe commercieel directeur van MUNT Hypotheken is Paul Teutscher zich van één ding bewust: het hypotheekproces is altijd voor verbetering vatbaar. “De communicatie kan altijd beter net als het eenvoudiger maken van stukken. We willen frustraties wegnemen bij zowel consumenten, adviseurs en onze serviceproviders. En dat lukt ons zeker niet altijd, we blijven leren.”

Miljoenenwoningen: 'Ik zie een rem op overbiedingen'

Miljoenenwoningen: 'Ik zie een rem op overbiedingen'

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Mieke Pannekoek van Finzie Boxmeer en Marco Vonk van Kuipers & Claassen Amsterdam bespreken onder meer de exponentiële groei van miljoenenwoningen: “De overheid moet anticyclisch beleid voeren.”

“Ik hielp mijn ouders hun hypotheek pensioenproof te maken”
Dat ene advies

“Ik hielp mijn ouders hun hypotheek pensioenproof te maken”

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Jantien Schipper vertelt over dat ene advies…

Samen aan de slag
Column

Samen aan de slag

De ontwikkelingen op de woningmarkt raken ons allemaal. Daarom is wonen één van de belangrijkste onderwerpen in het regeerakkoord. De hernieuwde Nationale Woon-en Bouwagenda en de Minister van Volkshuisvesting & Ruimtelijke Ordening zijn hierbij zwaarwegend. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.