Verdwijnt de aflossingsvrije hypotheek? ‘Je kunt op je oude dag je besteedbaar inkomen beter gebruiken om je kwaliteit van leven te verhogen’

18 maart 2024 Leestijd ± 3minuten
Verdwijnt de aflossingsvrije hypotheek? ‘Je kunt op je oude dag je besteedbaar inkomen beter gebruiken om je kwaliteit van leven te verhogen’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Stef Hofmans van Financieel Fit over energie labels, doorstroming van ouderen en de aflossingsvrije hypotheek. 

Huizenkopers vangen bij sommige geldverstrekkers bot bij het aanvragen van een hypotheek, omdat het huis dat ze willen kopen energielabel D of lager heeft. Van de veertig grootste verstrekkers in Nederland zijn er twee maatschappijen die nu hypotheken afwijzen op basis van het energielabel. Worden dat er meer? 

“Ik hoop het niet. Ik snap van banken dat ze het interessanter maken om je huis te verduurzamen en dat geldverstrekkers hun klanten motiveren om hun huis te verduurzamen door rentekorting te geven. Maar door een hypotheek af te wijzen sluit je een hele groep uit en daar ben ik het niet mee eens.” 

“Een grote groep in Nederland kan het simpelweg niet betalen om de woning te verduurzamen. Voor hen is de enige manier om dat te doen nog meer schulden op zich te nemen. Wellicht goedkope leningen, van de overheid, maar het zijn alsnog leningen. Mensen die het niet kunnen betalen wil je eigenlijk juist niet een lening laten afsluiten. En bij het uitsluiten van de lagere energielabels kunnen de klanten met een dergelijke woning deze ook niet zo eenvoudig verkopen.” 

Er is veel te doen om ouderen die niet genoeg zouden doorstromen. Hoe kijk jij daarnaar; is het verhuizen van ouderen dé oplossing? Het EIB concludeerde laatst dat het wel meeviel; per jaar komen er 100.000 woningen vrij doordat de bewoner sterft of naar een verpleeghuis gaat, dat is meer dan er aan nieuwbouw wordt toegevoegd. 

“De oplossing zit in bouwen. Ik vind het een rare aanname dat ouderen graag in een appartementje in de stad willen zitten. Die mensen hebben veertig jaar in hun huis gewoond, je kunt ze moeilijk wegjagen. Dat zouden wij zelf ook niet willen later. En de ouderen die wel in een appartementje in het centrum willen wonen, die doen dat toch al. Ik vind het ook helemaal niet de schuld van de ouderen dat de woningmarkt op slot zit. De schuld zit in een tekort aan betaalbare gezinswoningen.”

Europa smeedt plannen om de aflossingsvrije hypotheek in Nederland verder terug te dringen, klinkt in de hypotheekbranche. Moet de aflossingsvrije hypotheek blijven? 

“Ik zie klanten die nu veel geld steken in het aflossen van hun hypotheekschuld. Als ze eenmaal met pensioen zijn, hebben ze nog te weinig inkomen om eten te kopen. Voor dat soort situaties ben ik wel fan van de aflossingsvrije hypotheek mits daar een goed financieel plan onder ligt. Waarom mag iemand van zeventig die z’n leven lang hard gewerkt heeft, geen schuld hebben van een ton op een woning die vijf ton waard is? Je kunt op je oude dag je besteedbaar inkomen beter gebruiken om je kwaliteit van leven te verhogen (en dan bedoel ik niet elke week uit eten gaan) dan om je hypotheek volledig af te lossen. Maar stel het is andersom, iemand heeft een huis van vijf ton en wil voor nog eens vijf ton een aflossingsvrije hypotheek afsluiten, dan zou ik daar wel moeite mee hebben. Dat moet je dus per klant goed bekijken.”


Lees ook
Barstende aandelenbubbel geeft hypotheekmarkt ook een kater

Barstende aandelenbubbel geeft hypotheekmarkt ook een kater

Aandelenmarkten en hypotheekmarkten zijn normaal gesproken gescheiden, maar wanneer een zeepbel barst, voelt de hypotheekmarkt dat zeker. Zo’n zeepbel lijkt nu in de maak. Matthieu Vos, senior portfolio manager bij DMFCO, legt uit wat er speelt.

Koffiedrinken met accountmanagers kan leiden tot indrukwekkende nieuwe proposities van geldverstrekkers
Column

Koffiedrinken met accountmanagers kan leiden tot indrukwekkende nieuwe proposities van geldverstrekkers

Iedereen kent ze wel, de accountmanagers van de geldverstrekkers. Je hebt ze in verschillende soorten en smaken. Grofweg kun je ze in drie categorieën onderverdelen. 

Verhuurhypotheek is vaak een reparatie: “Bank blijkt van niets te weten”

Verhuurhypotheek is vaak een reparatie: “Bank blijkt van niets te weten”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg over korte rentevaste periodes, de roep om klimaatlabels en de terugkeer van verhuurhypotheken.

Van vechtscheiding tot schimmelpand: taxaties voor Bijzonder Beheer
Column

Van vechtscheiding tot schimmelpand: taxaties voor Bijzonder Beheer

Het aantal taxaties waarbij sprake is van Bijzonder Beheersituaties neemt de afgelopen tijd toe. Vaak zijn dit schrijnende zaken waarbij je als taxateur met beide benen op de grond wordt gezet.  

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.