Achter de schermen bij VCN: Nathalie Everstijn
Er zijn nogal wat kantoren en bedrijven waar je mee te maken hebt als hypotheekadviseur. Maar wat gebeurt daar nu áchter de schermen? De Kop-Munt redactie gaat op onderzoek uit.
Een hypotheekvergelijking berekend met de looptijdrente geeft een beter beeld dan op basis van de aanvangsrente. Als consumenten een keuze maken voor een hypotheekaanbieder zouden ze inzicht moeten hebben in de rentekosten op basis van looptijdrente. Het is de taak van de hypotheekadviseur om dit inzicht te geven, zegt Joyce Donat van de Consumentenbond.
Door aflossingen valt een hypotheek in de loop van de tijd in een andere risicoklasse. Hierdoor dalen de rente-opslagen en gaat de consument minder betalen. Bij een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek is vooraf het aflosschema bekend. De consument en de aanbieder weten dus precies hoe groot de hypotheeksom op welk moment is en wanneer deze in een andere risicoklasse valt.
Sommige aanbieders passen de rente hierop automatisch aan. Dit is iets waar de Consumentenbond zich al een tijd hard voor maakt. Maar er zijn nog grote verschillen, vertelt Donat. “Sommige aanbieders doen het wel, maar een aantal waaronder enkele grote spelers niet. Voor de consument maakt het daarom veel uit om te kijken wat de totale rente tijdens de hele looptijd zal zijn”, zegt Donat.
Dit kan met een vergelijking op basis van de zogenaamde looptijdrente. Bij deze berekening wordt rekening gehouden met de automatische aanpassingen. Bij hypotheekaanbieders die dit doen valt de rente over de hele looptijd lager uit dan als wordt uitgegaan van de aanvangsrente. Deze aanbieders komen dan gunstiger uit de vergelijking.
Om de gunstigste hypotheek te kunnen kiezen moet de consument alleen wel weten wat looptijdrente is. Daar ligt een taak voor de hypotheekadviseur, zegt Donat. “Wij adviseren altijd om te vergelijken. Op de hypotheekofferte staat meestal alleen een enkel rentebedrag genoemd. De informatie moet vooral van de adviseur komen.”
Pakken hypotheekadviseurs die taak op? De Consumentenbond heeft het niet onderzocht. “Harde feiten daarover hebben we dus niet, maar er zijn wel signalen dat niet elke hypotheekadviseur daar goed over informeert.” De Consumentenbond biedt zelf ook hypotheekadvies aan. Daarbij is looptijdrente een standaard onderdeel van de vergelijking tussen aanbieders, merkt ze op.
Er is volgens Donat software die adviseurs daarbij kan helpen. “Je mag van een hypotheekadviseur verwachten dat die dat dan ook gebruikt. Alle adviseurs zouden een tool moeten gebruiken waarmee ze rekening kunnen houden met de looptijdrente.”
De Consumentenbond heeft op dit moment niet precies in beeld hoe goed de voorlichting door adviseurs echt is. In de toekomst zou een onderzoek hiernaar interessant kunnen zijn, concludeert Donat.
Er zijn nogal wat kantoren en bedrijven waar je mee te maken hebt als hypotheekadviseur. Maar wat gebeurt daar nu áchter de schermen? De Kop-Munt redactie gaat op onderzoek uit.
De hypotheekadviseur van de maand augustus heeft het niet druk. Wat is er aan de hand bij Simon Hulsman?
Dat we in onzekere tijden leven, behoeft geen uitleg. De coronacrisis raakt de samenleving en economie op vrijwel elk terrein. Juist in dit soort tijden kunnen verzekeringen van grote waarde zijn.
Een nieuwe podcast voor de hypotheek-professional. Van niemand minder dan Michiel Meijer (Van Bruggen Adviesgroep) en Matthijs Mons (Yellowtail). Met een enorme bak kennis, ervaring en humor nemen zij de hypotheekwereld onder de loep.