“De maandlasten voor het echtpaar kon ik meer dan halveren”
In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Eric de Vrieze vertelt over dat ene advies…
Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Roland Aarts van Hypotheekelarij Asten en Jos Thewissen van Thewissen Financieel Advies denken dat de mogelijke verhoging van de rente op studieschulden invloed zal hebben op de leencapaciteit: “Starters moeten straks op de blaren zitten.”
Roland: “Ik ga ervan uit dat de leencapaciteit achteruit kachelt. Tenzij de politiek er minder zwaar aan gaat tillen. Ik ben sowieso tegen studieleningen, maar studenten hebben geen keuze. Had de politiek maar de ballen gehad om de rente voor dertig jaar vast te zetten. Starters moeten nu op de blaren zitten in deze krappe markt.”
Jos: “Ja, dat gaat zeker van invloed zijn. In verleden werd je als adviseur geacht rekening te houden met een studieschuld. Nu kan je er niet meer omheen. Ik vind overigens wel dat ze studieschuld mee moeten nemen, maar dat het minder zwaar moet wegen. Mensen met zo’n schuld hebben doorgaans een goede opleiding gevolgd en gaan dus ook meer verdienen.”
Jos: “Hoewel ik er mij wat bij kan voorstellen, was ik niet bewust van dit hoge aantal. De woordenschat is ook een stuk minder, zeker bij de jeugd. Whatsappen is niet hetzelfde als brieven schrijven. Of ik het ook benadruk in mijn acquisitie? Nee, dat gaat via mond-op-mond als een olievlek. Bij Jos moet je zijn, want die legt het simpel uit. Kennelijk sta ik er wel om bekend.”
Roland: “Ik ben mij wel bewust van dat cijfer en houd er ook rekening mee. Dat kan zoiets zijn als een simpele tekening in plaats van een lap tekst, of rapporteren in Jip en Janneke-taal. Als sector valt er wel een wereld te winnen. Maar voorwaarden zijn nou eenmaal juridisch en die teksten zijn lastig. Ik heb er in de praktijk geen last van óf ik heb deze worsteling niet in de gaten.”
Roland: “Tachtig procent van mijn werk dit jaar was tijdens de eerste drie maanden. Dat geeft wel aan dat mensen haast hadden om over te sluiten. Nu zie ik dat niet meer. Ik heb altijd begrepen: als je een portefeuille hebt van ongeveer zeshonderd klanten, dan kun je daar je boterham uithalen. Daar zit ik aan. Ik maak mij geen zorgen.”
Jos: “Ja, er zit nog steeds druk op de ketel, maar vooral door mensen die willen kopen. De aanvragen zijn er nog wel. Je ziet nu de tendens om een hypotheek te verhogen, voor bijvoorbeeld een verbouwing. Oversluiten is inderdaad minder interessant geworden. Veel mensen die daarover nadachten hebben dat ook al gedaan.”
In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Eric de Vrieze vertelt over dat ene advies…
De betaalbaarheid van de woningmarkt staat onder druk. Dat vraagt om méér maatwerk, zeker voor groepen als duurhuurders of mensen die in scheiding liggen. Zij zouden op werkelijke lasten getoetst moeten kunnen worden. Waar in de sector soms wordt gepleit voor een rem op maatwerk, betoogt Turhan Özgüner, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Hypothecair Planners (NVHP), juist dat adviseurs in dit soort gevallen verantwoord maatwerk moeten kunnen bieden: “Je kunt mensen niet zomaar in een hokje stoppen, in modelberekeningen past niet iedereen.”
Gekkere combinaties kom je niet zo snel tegen. Perry Brouwer is naast hypotheekadviseur ook tourguide in de Johan Cruijff ArenA. In zijn vrije uren leidt hij grote groepen voetbalfans van over de hele wereld door het huis van Ajax.