Maar liefst 86 procent van de kiezers vindt dat er sprake is van een crisis op de woningmarkt, zo bleek onlangs uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van Aedes. En Vereniging Eigen Huis peilde dat voor 48 procent het standpunt over wonen (zeer) belangrijk is voor hun partijkeuze bij de komende verkiezingen. Ipsos concludeerde op weer een ander onderzoek dat vooral mensen tot 35 jaar veel belang hechten aan woonstandpunten van partijen.
Uit de verkiezingsprogramma’s blijkt dat veel partijen het woningtekort erkennen en pleiten voor de bouw van meer woningen. “In de afgelopen jaren heeft de nadruk te veel gelegen op de bouw van dure woningen. Ook zijn de huren in de vrije sector soms extreem hoog”, stelt NSC van Pieter Omtzigt in haar verkiezingsprogramma. “We moeten de bouw van woningen in alle segmenten van de volkshuisvesting versnellen: goedkope huur, middenhuur en de vrije sector. De doorstroming van goedkope naar duurdere woningen moet op gang komen – en andersom – zodat mensen ook een passende woning kunnen krijgen.”
Van het stikstofslot
Ook de VVD erkent de woningnood als een ‘groot probleem’. De liberalen vinden dat bepaalde regels de woningbouw nu tegenhouden. “Nederland moet zo snel mogelijk van het stikstofslot en de overheid moet woningbouw niet tegenwerken maar juist voortstuwen, zodat iedere Nederlander perspectief krijgt op een eigen thuis.” De PVV is ook van mening dat stikstofregels moeten worden geschrapt voor woningbouw. Deze partij omarmt ook het idee om in steden en dorpen ‘een straatje erbij’ te bouwen.
Veel partijen hebben ook aandacht voor de starters op de woningmarkt. “In de bebouwde omgeving is er behoefte aan betaalbare en duurzame woningen, speciaal voor starters en ouderen”, meent de BBB. Het CDA wijst hierbij op ‘onnodige regels’. “Startende gezinnen en ouderen kunnen een passende woning vinden in de eigen omgeving. Daarvoor nemen we onnodige regels weg om in ieder dorp en iedere stad snel te kunnen bijbouwen”, stellen de christendemocraten.
Hypotheekrenteaftrek
Over de hypotheekrenteaftrek zijn de partijen minder eensgezind. De VVD stelt kortaf dat de hypotheekrenteaftrek in stand moet worden gehouden. Ook Forum voor Democratie pleit hiervoor. PvdA/GroenLinks stelt daarentegen: “We bouwen de hypotheekrenteaftrek stapsgewijs af. Die drijft de prijzen op en vergroot de ongelijkheid. Mensen met de hoogste inkomens en de duurste huizen profiteren het meest van deze miljardensubsidie, terwijl starters er niet meer tussen komen.” PvdA/GroenLinks krijgt hier bijval van D66, Volt en SGP. De SP wil voor hogere hypotheken de renteaftrek helemaal afschaffen.
DENK heeft een bijzonder voorstel. De partij stelt voor om een rentevrije hypotheek in te voeren, met name voor mensen met principiële of religieuze bezwaren tegen rente.
Een thema dat in de programma’s ook wordt aangeroerd is het verduurzamen van woningen. Zo wil D66 een Nationaal Isolatieoffensief om woningen te verduurzamen. De partij wil alles-in-één verduurzamingstrajecten stimuleren. Maar Belang van Nederland van Wybren van Haga stelt: “Huiseigenaren mogen bij aankoop van een huis nooit worden verplicht om extra maatregelen voor verduurzaming te nemen.”
Meer lezen? De Hypotheekshop heeft een verkiezingsspecial alle partijstandpunten over de woningmarkt samengevat.
De maandelijkse Kennistest van Kop-Munt staat deze keer in het teken van de komende verkiezingen.