Buitenlandse rentes: beleid ECB zwaar onder vuur in Italië
Hoe reageren de hypotheekmarkten in onze buurlanden op de gestegen rente? In Italië maakt de politiek zich druk over de hypotheekrentes - al speelt de hoge staatsschuld ook een rol.
Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Charlene Backx van Veldsink van der Kolk over stijgende lonen, stijgende prijzen en de aflossingsvrije hypotheek.
De lonen stijgen en daarmee kunnen huizenkopers meer geld lenen, zegt De Hypotheker. Het gemiddelde bedrag waarvoor mensen een hypotheek aanvroegen bij de hypotheekadviseur steeg. Merk jij in de praktijk dat starters hierdoor een voet tussen de deur krijgen?
“Ik merk het nog minimaal. Starters blijven vaker langer thuis wonen bij hun ouders; dat biedt als voordeel wel dat zij meer eigen vermogen hebben opgebouwd. Dat vermogen kan dan worden ingezet naast de te verstrekken hypotheek. Maar de starters stellen op dit moment ook vaak hogere eisen aan hun eerste woning dan de starters van een aantal jaar geleden. De woning moet instapklaar en luxe zijn. En de huizenprijzen en rente zijn nog steeds erg hoog. De zoektocht blijft daarom lastig.”
De huizenprijzen zijn weer wat gestegen. Tegelijkertijd zijn er minder transacties gedaan. Kunnen we zeggen dat de huizenmarkt is opgekrabbeld en het kantelpunt bereikt is?
“Wij merken dat het wat aan het opkrabbelen is, maar dat de afspraken in de groep starters en zeker ook over- en bijsluiters nog echt minimaal is door de flink gestegen rente. Op dit moment hebben we veel complexe dossiers omhanden. Ook omdat de wet- en regelgeving de afgelopen jaren zo vaak is gewijzigd, hebben we daar onze handen vol aan.”
Het merendeel van de 50-plussers heeft een aflossingsvrije hypotheek. Ook starters kiezen steeds vaker voor een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek. Is dat inderdaad de beste keuze?
“Ik denk dat het niet zoveel kwaad kan wanneer er genoeg vermogen is en de restschuld dusdanig laag is dat er nog mogelijkheden zijn om de hypotheek te verlengen of over te sluiten. Dit is namelijk niet altijd mogelijk vanwege bijvoorbeeld een te laag inkomen of in verband met de voorwaarden van de geldverstrekker - en dan heb je aan het eind van de looptijd natuurlijk wel een probleem.”
“Daarom is het belangrijk je altijd goed te laten informeren door je hypotheekadviseur. Ook om de mogelijke risico’s gedurende de looptijd goed in kaart te brengen. Indien er geen directe nabestaanden zijn, kan het bijvoorbeeld een bewuste keuze zijn om niet al het vermogen in de stenen te steken, maar er zelf van te genieten.”
Hoe reageren de hypotheekmarkten in onze buurlanden op de gestegen rente? In Italië maakt de politiek zich druk over de hypotheekrentes - al speelt de hoge staatsschuld ook een rol.
De gevolgen van inflatie zien we overal terug. Zo is de economische groei op dit moment 8,6%, maar gecorrigeerd voor inflatie zitten we inmiddels in een milde recessie. Er is dus meer omgezet in de economie, maar dit komt vooral door het feit dat alles duurder is geworden. Dat zet de economische groei van Nederland in een ander perspectief.
Hoe reageren de hypotheekmarkten in onze buurlanden op de gestegen rente? In Spanje haken de Spaanse huizenkopers op het moment af, maar slaan Nederlanders en Belgen juist toe.