Marktbewegingen
Maar als het regent in de VS, dan regent het misschien wel harder in de EU. Resultaat: de markt begon lange rentes hoger in te prijzen, want iedereen weet nu: inflatie is ‘here to stay’. Het effect is enorm, deze stijgingen zijn zelden gezien. In de grafiek zie je dat de markt bewoon van rood naar wit.
Dat de aandelenmarkt reageerde, is het bekende verhaal. Dat zijn de zenuwpezen.
Maar de meer zindelijke rentemarkt reageerde nog steviger en is met versnelde pas op zoek naar de uitgang. Dan is er echt iets aan de hand.
Op grote schaal werden aandelen geruild voor vastrentende waarden, werden lange looptijden geruild voor kortere of gewoonweg gedumpt en schoot de swaprente omhoog. De swaprente is voor veel hypotheekverstrekkers de risicovrije rente, de basis waarop de hypotheektarieven worden bepaald.
Het gruwelijke conflict tussen Hamas en Israël is een zeer slechte zaak voor onschuldige burgers, maar het helpt de financiële markten. Dat klinkt misschien gek, maar door oplopende geopolitieke spanningen neemt handel af, worden bestedingen lager en is er neerwaartse druk op de inflatie.
Wat betekent dat voor hypotheken? De onrust van afgelopen maand zal wat bedaren, maar in de toekomst zullen we eerder rekening moeten houden met hogere dan lagere rentes.