Volatiele rente: inflatie blijft voorlopig

23 oktober 2023 Leestijd ± 3minuten
Volatiele rente: inflatie blijft voorlopig

Er wordt wel vaker geschreven dat de rente volatiel is, maar de afgelopen 6 weken is dat ook echt het geval. Hoe komt dat nu? Matthieu Vos, senior portfolio manager bij DMFCO, legt het uit.

Het draait allemaal om inflatie. Dat blijkt geen tijdelijke passant maar iets wat langer bij ons blijft. De financiële markten wilden dit alleen niet geloven, want er was meer voor nodig dan de speech van Christine Lagarde tijdens de ECB-vergadering een maand geleden.

De aandelenmarkt kraaide victorie terwijl haar woorden vrij hawkish waren.Hawkish wil zeggen dat je met Pruisische discipline gefocust bent op inflatie en dat je daar alles voor doet, ook als de economische groei naar de bodem moet worden getorpedeerd.
 
Maar toen kwam 21 september, de dag waarop de Amerikanen uit de recessie varen. Zij doen dat zoals met meer dingen vrij overdreven. De arbeidsmarkt in de Verenigde Staten is nog krapper dan in Europa. Slecht nieuws voor de beleidsmakers: hoe sterker de arbeidsmarkt, des te bestendiger is de inflatie. En dat de olieprijs richting de $100 bewoog en toucheerde hielp hier natuurlijk niet aan mee.
Want ondanks de opkomst van elektrische auto's is de vraag wereldwijd naar fossiele brandstoffen nog nooit zo hoog geweest.

Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank (Fed), kondigde enkele weken geleden aan dat er voor kerst nog een renteverhoging in zit. De markt verteerde dit kerstcadeautje niet zo goed want had duidelijk een verlaging in gedachten. Maar de Fed is bezorgd om inflatie en niet de portemonnee van beleggers.
 
Zelfs degenen die met een vergrootglas door de notulen liepen, kwamen bedrogen uit: er stond echt niets in wat men kon draaien/spinnen naar iets positiefs. Arme Amerikanen.

Marktbewegingen

Maar als het regent in de VS, dan regent het misschien wel harder in de EU. Resultaat: de markt begon lange rentes hoger in te prijzen, want iedereen weet nu: inflatie is ‘here to stay’. Het effect is enorm, deze stijgingen zijn zelden gezien. In de grafiek zie je dat de markt bewoon van rood naar wit.

Dat de aandelenmarkt reageerde, is het bekende verhaal. Dat zijn de zenuwpezen.
Maar de meer zindelijke rentemarkt reageerde nog steviger en is met versnelde pas op zoek naar de uitgang. Dan is er echt iets aan de hand. 

Op grote schaal werden aandelen geruild voor vastrentende waarden, werden lange looptijden geruild voor kortere of gewoonweg gedumpt en schoot de swaprente omhoog. De swaprente is voor  veel hypotheekverstrekkers de risicovrije rente, de basis waarop de hypotheektarieven worden bepaald. 
 
Het gruwelijke conflict tussen Hamas en Israël is een zeer slechte zaak voor onschuldige burgers, maar het helpt de financiële markten. Dat klinkt misschien gek, maar door oplopende geopolitieke spanningen neemt handel af, worden bestedingen lager en is er neerwaartse druk op de inflatie.

Wat betekent dat voor hypotheken? De onrust van afgelopen maand zal wat bedaren, maar in de toekomst zullen we eerder rekening moeten houden met hogere dan lagere rentes. 

Matthieu Vos, senior portfolio manager bij DMFCO: “In de toekomst zullen we eerder rekening moeten houden met hogere dan lagere rentes.”

Lees ook
Kwart Nederlanders achteraf ontevreden over keuzes bij afsluiten hypotheek

Kwart Nederlanders achteraf ontevreden over keuzes bij afsluiten hypotheek

Een kwart van de Nederlandse huiseigenaren had achteraf liever andere keuzes gemaakt bij het afsluiten van een hypotheek. Meer dan de helft van deze Nederlanders twijfelt of zij wel de juiste rentevasteperiode hebben gekozen. Dat blijkt uit onderzoek van MUNT Hypotheken onder 1500 Nederlanders.

Woningmarkt op slot voor ouderen: ‘Ze willen wel verhuizen, maar kunnen niet’

Woningmarkt op slot voor ouderen: ‘Ze willen wel verhuizen, maar kunnen niet’

De woningmarkt zit niet alleen op slot voor starters, maar ook voor ouderen. Er is de laatste jaren te weinig voor hen bijgebouwd, waardoor er van doorstroming op de woningmarkt weinig terechtkomt. Dat zegt Hans André de la Porte, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis. Ook de ouderenorganisatie ANBO erkent het probleem.

Ellen Hensbergen: “De woningmarkt zit in de twilight zone”
De Koplopers

Ellen Hensbergen: “De woningmarkt zit in de twilight zone”

De verkoop van een huis wordt zoveel mogelijk uitgesteld, constateert Ellen Hensbergen. De directeur van MUNT Hypotheken trekt een parallel met de vorige huizencrisis, in 2008. “Ook toen vonden verkopers het moeilijk om los te laten.”

Bouwen in het groen tegen woningtekort? “Liever gestapeld bouwen”

Bouwen in het groen tegen woningtekort? “Liever gestapeld bouwen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week spreken we Anja Esveldt van By Annelies over bouwen in het groen, de rentevasteperiode en de ‘morele plicht’ van ouderen op de woningmarkt. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.