Waarom is er zo weinig renteverschil tussen rentevasteperiodes van 10 en 30 jaar?

15 juli 2024 Leestijd ± 2minuten
Waarom is er zo weinig renteverschil tussen rentevasteperiodes van 10 en 30 jaar?

Historisch gezien zijn hypotheken met een lange rentevasteperiode meestal duurder dan kortlopende hypotheken. Op dit moment is het verschil in het tarief echter erg klein. Een koopje voor zo veel meer zekerheid in de maandlasten. Maar waarom is dit verschil op dit moment zo klein? 

Hypotheekrente wordt opgebouwd vanuit de risicovrijerente. Dit is de rente die betaald wordt op een lening zonder enig risico. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een lening tussen 2 zeer kredietwaardige banken, die ook nog onderpand geven voor de lening. Om tot een hypotheektarief te komen wordt de risicovrijerente verhoogd met een opslag voor bijvoorbeeld kredietrisico. Dat is het risico dat de geldnemer niet terugbetaalt, maar bij Nederlandse hypotheken is het juist vooral het risico dat klanten vervroegd aflossen.  

Over het algemeen is het historisch zo geweest dat de risicovrijerente oplopend is. Dit is een reflectie van het feit dat beleggers liever hun geld niet lang vastzetten, omdat langer investeren ook meer risico’s met zich meebrengt. Dit doen ze alleen als ze hiertoe verleid worden door een hogere rente. De risicovrijerente is echter ook afhankelijk van de inflatieverwachtingen. Hoe hoger de inflatieverwachtingen, hoe meer je als beleggers gecompenseerd wil worden met een hogere rente zodat je belegging waardevast is.  

Op dit moment is de risicovrijerentecurve aflopend. Dat is uniek en komt door de verwachting dat inflatie op termijn gaat dalen. Ik krijg vaak de vraag of dit dan ook betekent dat de rente met zekerheid gaat dalen. Dat is absoluut niet het geval. Risicovrijerentecurves geven een indicatie van de ‘verzekeringspremie’ die je betaalt om zekerheid te krijgen over je lening. Wat er daadwerkelijk de komende jaren gaat gebeuren is onzeker. Recessies of juist economische groei gaan de ontwikkeling van de rente bepalen. Als je in deze onzekerheid zeker wil weten wat de rente is op jouw hypotheek of lening, dan zit er maar één ding op: een lening met een lange rentevasteperiode afsluiten.  

Waarom zijn de rentetarieven bij een aflopende risicovrije rente op een hypotheek met een rentevasteperiode van 30 jaar dan toch iets hoger dan op een rentevasteperiode van 10 jaar? Vervroegd aflossen is een optie in Nederlandse hypotheken die veel waarde kent. Geldnemers kunnen per slot van rekening de lening vervroegd aflossen als het handig is, door te verhuizen als de rente is gedaald. Wil je je gunstige rentevoorwaarden houden bij verhuizing, zoals veel doorstromers nu graag willen, dan is dat ook mogelijk. Zulke opties kennen natuurlijk wel een prijskaartje. Hoe langer je een hypotheek vastzet, hoe meer (potentieel gunstige) keuzemomenten je hebt gedurende de looptijd van de hypotheek. Dit verklaart waarom langlopende rentevasteperiodes toch iets duurder zijn.  

Kortom, een lange rentevasteperiode biedt op dit moment veel zekerheid in onzekere economische omstandigheden, gecombineerd met een handige optie om vervroegd af te lossen (of niet) als dit gunstig is. En dat tegen historisch lage kosten. Absoluut dus het overwegen waard! 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.