“De hoge prijzen komen puur door het tekort aan woningen. De PVV wil volgens haar partijprogramma buitenstedelijk bouwen en ‘straatjes erbij’. De VVD heeft heel stellig gezegd dat ze niets willen veranderen aan de hypotheekrenteaftrek, maar de PVV heeft daar niets over opgenomen. Een enorm grote factor voor de druk op de woningmarkt zijn natuurlijk de stikstofregels.”
Als het aan Wilders ligt, vegen we die stikstofregels van tafel. Zal dat de nieuwbouw weer op gang helpen en daarmee de woningmarkt?
“De regelgeving is een van de remmende factoren voor de nieuwbouw, maar we hebben ook nog te maken met een tekort aan personeel in de bouw en hoge materiaalprijzen waardoor de woningen duur gebouwd worden. Ook al heb je de vergunningen, dan kun je alsnog niet sneller gaan bouwen.”
“Voor de stikstofregels zullen ze ook opnieuw naar Brussel moeten want de Europese Unie heeft ook nog een en ander te zeggen - dus dat zou ook niet van de een op de andere dag gaan.”
Wie hoopt op snelle verandering komt dus bedrogen uit?
“Ja. Het duurt heel lang om een bouwvergunning te krijgen, dat gaat niet van de ene op de andere dag veranderen.”
Wat denk je dat dit met de leennormen doet?
“Ik zag toevallig vandaag nog dat een alleenstaande die een huis koopt met energielabel D nu 5.000 euro meer kan lenen. Dat is natuurlijk mooi. Aan de andere kant, als mensen meer kunnen lenen, gaan ze meer bieden. Dat drijft de prijzen ook op. Dus we moeten simpelweg meer aanbod krijgen om realistische prijzen te krijgen. Bouwen is eindelijk de enige optie.”
“Toen de rente steeg dacht ik dat het goedkoop kunnen lenen de grootste prijsopdrijver was, maar wat je nu ziet is dat met de hoge gestegen rente, de prijzen niet omlaag gaan. Het komt echt door het beperkte aanbod, de disbalans, en nu koop je relatief duur een huis mét hoge maandlasten. Dat is zorgelijk. De vraag op de markt zal ook niet snel afnemen. Overigens zijn de leennormen voor een energiezuiniger huis ook logisch want je hebt in zo’n huis minder energielasten en dat geld kun je besteden aan hogere woonlasten.”
“Om af te sluiten met een positieve noot: de leennorm is vrij rigide en we moeten naar een systeem van maatwerk door veel meer te kijken naar netto beschikbaar inkomen. Rechts lijkt daar meer voor open te staan en dat zou wel echt een vooruitgang zijn.”