Wens voor de woningmarkt

08 december 2022 Leestijd ± 3minuten
Wens voor de woningmarkt

Tijdens Kerst en Nieuwjaar wensen we elkaar een gelukkig nieuwjaar toe, idealiter met een drankje en wat lekkers erbij. Ik heb ook een wens voor de woningmarkt. Eigenlijk heb ik er heel veel. Maar als ik er eentje mag kiezen, dan zou ik wensen dat de woningmarkt weer wat gelijker wordt.

Soms lijkt het alsof de hardste klappen vallen bij de mensen die ze het minst goed kunnen opvangen. Waar iemand woont heeft daar sterke invloed op. Zo hebben kinderen in kansarme wijken vaker een leerachterstand. Dit probleem speelt natuurlijk al langer, maar heeft vanwege de tijden van thuisscholing voor verder groeiende achterstanden gezorgd. Laagopgeleiden hebben vaker een flexibel contract en zijn dus bovengemiddeld vaak de dupe als bedrijven moeten bezuinigen.

Dit zijn veelal dezelfde mensen die in slecht geïsoleerde woningen wonen en ook harder geraakt worden door de hoge energieprijzen. De schaarste op de woningmarkt en de verschillen tussen huur en koop zorgen ook voor ongelijkheid. Met de gestegen huizenprijzen is de betaalbaarheid van een woning moeilijker geworden, al lijken de stijgingen af te nemen.   

Ongelijkheid

Ongelijkheid is groot en alleen samen te bestrijden. Het vraagt om uitzoomen op ons beleid en onze systemen voor de lange termijn met maatregelen die voldoende prikkelen en structureel oplossingen bieden voor groepen in kwetsbare situaties. 

Vanuit NHG zetten wij ons in voor meer gelijkheid op de woningmarkt. Dit hebben we bijvoorbeeld gedaan door nieuwe financieringsoplossingen te ontwikkelen waardoor flexwerkers, ondernemers en starters verantwoorde toegang krijgen tot een koopwoning. 

Ook zonder vast contract of jarenlang werkverleden moeten mensen die dit willen een passende hypotheek kunnen krijgen. Dankzij goede samenwerking met ketenpartners en onze garantstelling maken we dit mogelijk. Ook zoeken we naar manieren om woningeigenaren te helpen die niet de middelen hebben om hun huis te verduurzamen, zeker nu met de gestegen energiekosten. De oplossingen zijn niet altijd eenvoudig, maar wel ontzettend belangrijk om meer gelijkheid op de woningmarkt te bevorderen. 

Kwetsbare klanten

Ook menig adviseur zorgt voor een betere woningmarkt, door de dienstverlening aan (kwetsbare) klanten te verbeteren en klanten in een kwetsbare situatie extra te helpen. Samen maken we het verschil.

Niet alleen vanuit NHG, maar ook voor mij persoonlijk is gelijkheid een belangrijke waarde waaraan ik graag bijdraag. Dat kan via samenwerkingsverbanden zijn maar ook door kleine dingen zelf te doen. Ik geef bijvoorbeeld gastcolleges op het MBO waar omgaan met geld centraal staat en coach startende en groeiende ondernemers die goed zijn voor de maatschappij.

Steentje bijdragen

Hopelijk kan iedereen tijdens de feestdagen wat tijd creëren om te reflecteren op het jaar en vooruit te kijken. Ik daag je uit om in december te bedenken wat jij kan doen om de gelijkheid op de woningmarkt te bevorderen. Daar kunnen we allemaal een steentje aan bijdragen. Of het nu een kiezel is of een kei… 

Alvast fijne feestdagen allemaal! 


Lees ook
Kortingsregelingen starters worden duidelijker: “Scherper anticiperen op veranderingen in maatschappij”

Kortingsregelingen starters worden duidelijker: “Scherper anticiperen op veranderingen in maatschappij”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week Arco Kleimeer van GeldXpert, over de jubelton, NHG en de rentevasteperiode.   

Even appen met: Maarten Nauta

Schenk één euro voor 31 december en maak in 2023 alsnog gebruik van de jubelton

Schenk één euro voor 31 december en maak in 2023 alsnog gebruik van de jubelton

De jubelton, de verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, wordt volgend jaar fors verminderd en in 2024 volledig afgeschaft. Maar wie nu één euro schenkt, kan volgend jaar alsnog gebruik maken van de ruime ton (€106.671) aan vrijstelling. 

Centraal Museum zit bij verbouwing in een spagaat: “De eisen zijn pittig”

Centraal Museum zit bij verbouwing in een spagaat: “De eisen zijn pittig”

Het verduurzamen en karakteristiek behoud van monumenten gaan niet bepaald hand in hand. Iemand die daar alles van weet is Marco Grob, zakelijk directeur bij het Centraal Museum in Utrecht. Het monumentale pand aan de Agnietenstraat zit sinds november 2021 in een verbouwing. Een boeiend project met veel uitdagingen. “Wat goed is voor de collectie is niet altijd goed voor het gebouw”, zegt Grob.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.