Woningmarkt Limburg: in coronacrisis blijft de woningmarkt krap

09 april 2020 Leestijd ± 2minuten
Woningmarkt Limburg: in coronacrisis blijft de woningmarkt krap

De coronacrisis zet de woningmarkt in korte tijd op zijn kop. Bezichtigingen zijn moeilijk, de rente loopt op en door de economische onzekerheid zal een deel van de kopers de kat uit de boom kijken. Toch is daarvan in Limburg nog niet zo veel te zien. Huizen worden boven de vraagprijs verkocht en er blijft nieuw aanbod op de markt komen, zegt Etienne Erkens, voorzitter van NVM Limburg.

In Limburg werd vorig jaar voor bijna 3,3 miljard euro aan woningen verkocht. Daarmee is het de zevende provincie van Nederland. De duurste woningen staan in het noorden van de provincie, in de gemeente Mook en Middelaar. Volgens CBS-cijfers kostte een woning er vorig jaar gemiddeld 339.000 euro. Deze gemeente ligt vlakbij de stad Nijmegen.

 

Steden heel krap in Limburg

De afgelopen tijd was vooral in de steden van Limburg sprake van een heel krappe markt, zegt makelaar Erkens. “Wat je eruit zag steken in de laatste kwartaalcijfers is dat met name Maastricht en de regio Venlo behoorlijk krap zijn. Het aanbod in Maastricht schommelt bijvoorbeeld rond de tweehonderd woningen. Op Funda zijn er ongeveer 6.500 actieve
zoekers in de markt.”

Meer naar het noorden hebben ook de steden Weert en Roermond te maken met krapte. “Weert is een soort buitenwijk van Eindhoven en loopt altijd goed door. In Roermond is best wat nieuwbouw en dat wordt ook goed verkocht.”

 

Weinig groei in aantal woningen

De krapte lijkt voor een deel te maken te hebben met het feit dat er relatief weinig wordt gebouwd. Heel Limburg kreeg er vorig jaar slechts 2.143 woningen bij, dat is nog geen half procent van het totaal. Ter vergelijking, in heel Nederland groeide de voorraad vorig jaar met bijna 1 procent. In Maastricht daalde het aantal woningen vorig jaar zelfs. Per saldo gingen er 51 woningen af.

De markt is nog niet fundamenteel veranderd, constateert Erkens. “Mensen die een bepaalde zekerheid hebben in hun werk en in de verkoop van hun bestaande woning gaan nu niet uitstellen. Dat hoor ik ook bij andere makelaars. Die zijn zelf ook verrast hoeveel nieuwe woningen zij op stapel hebben staan om op de markt te brengen.”

 

Beleggers zoeken het toch in stenen

Natuurlijk kan het anders worden als de situatie langer gaat duren. “Dat zal dan het eerste gebeuren op plaatsen verder van de grote steden van de provincie.” Wellicht zal het aandeel beleggers ook afnemen, voegt hij toe. “Je ziet dat de beurzen het niet goed doen en dan zoekt men het wellicht toch weer in de stenen. De krapte die er was en is, is heel fors. Ik wil het niet bagatelliseren maar daar kan deze eerste coronacrisis nog niks aan veranderen.”

 


Lees ook
Enorme toename oversluiters door coronacrisis - wat zijn de consequenties?

Enorme toename oversluiters door coronacrisis - wat zijn de consequenties?

Al in de eerste ‘thuiswerkweek’ wordt een massaal aantal oversluiters gesignaleerd door de Hypotheekshop.

NHG: ‘Hypotheekadviseurs zien oplossing voor AOW-gat als wenselijk’

NHG: ‘Hypotheekadviseurs zien oplossing voor AOW-gat als wenselijk’

De verhoging van de AOW-leeftijd kan voor sommige stellen een probleem zijn bij een hypotheekaanvraag. Door een AOW-gat kan de aanvraag mislukken. NHG onderzoekt hoe groot dit probleem is en of de organisatie kan bijdragen aan een oplossing. Uit een eerste enquête blijkt in ieder geval dat een groot deel van de hypotheekadviseurs hier tegenaan loopt, zegt Eefje van Heusden van NHG.

Huiseigenaren negatiever over waarde woningen door corona-crisis

Huiseigenaren negatiever over waarde woningen door corona-crisis

Restschuld is er bijna niet meer. Integendeel, ruim 80% van de woningeigenaren verwachtte voor de coronacrisis winst te maken bij de verkoop van de woning. Maar huiseigenaren zijn ineens een stuk negatiever geworden.

EHBO bij (flex-)werk tijdens de coronacrisis

EHBO bij (flex-)werk tijdens de coronacrisis

De coronacrisis maakt dat veel mensen zoals zzp’ers en flexwerkers direct -een deel van- hun inkomen verliezen. Natuurlijk zijn er noodmaatregelen, maar hoe helpt u deze mensen met hun financiële en hypothecaire planning?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.