Elke provincie heeft zijn eigen unieke woningmarkt. In Noord-Holland, de duurste provincie, is een woning 80 procent duurder dan in de goedkoopste, Groningen. Binnen provincies zijn echter ook grote verschillen. Deze verschillen brengt Kop-Munt in kaart in de serie Provincie in beeld.
In twaalf maanden reizen we de twaalf provincies van Nederland af. Deze maand: Utrecht. In Utrecht werd in 2018 voor ruim 5 miljard euro aan huizen verkocht. De gemiddelde woningprijs is er 366.737 euro waarmee het de een-na-duurste provincie is om een huis te kopen.
Prijzen stijgen in Utrecht, verkoopaantallen stabiel
Net als in de rest van Nederland stijgen de prijzen in Utrecht nog steeds, het afgelopen halfjaar met 6,7 procent. Anders dan in veel andere delen van het land lijken de verkoopaantallen er echter op peil te blijven. Volgens cijfers van makelaarsvereniging NVM werden er het afgelopen halfjaar ongeveer evenveel huizen verkocht als in de eerste zes maanden van 2018.
Duurste huizen in De Bilt
De duurste plaatsen liggen naar het oosten van de provincie. In De Bilt, meteen grenzend aan de stad, kostte een huis volgens CBS-cijfers vorig jaar gemiddeld 468.290 euro. Iets verderop in Zeist was de gemiddelde verkoopprijs 430.170 euro. Verder naar het zuidoosten, in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, deed een huis 417.435 euro.
De goedkopere gemeenten zijn juist te vinden aan de zuid- en westkant van de stad Utrecht. In Vianen kost een woning gemiddeld 296.738, in Nieuwegein maar iets meer dan twee-en-een-halve ton. In het zuidoosten van de provincie is Veenendaal met ruim 270.000 euro voor een woning ook een goedkope gemeente.
Prijzen stijgen het hardst in stad Utrecht
Hoewel de stad Utrecht met een gemiddelde verkoopprijs van 344.018 euro niet de duurste woningen heeft, is het wel de plek waar de prijzen het hardst stijgen. De afkoeling die zich afgelopen tijd in andere grote steden heeft afgetekend, lijkt hier ook niet aan de orde. Volgens de laatste cijfers van de NVM liggen de prijzen in de stad nu 8,7 procent hoger dan vorig jaar.
Met 2.886 verkopen in het afgelopen halfjaar, heeft de stad Utrecht ook de meest dynamische woningmarkt van de provincie. Een derde van alle huizentransacties vond er plaats. Het is ook de plek waar het meest wordt gebouwd. Vorig jaar werden er 2.452 nieuwbouwwoningen gerealiseerd, bijna de helft van alle nieuwbouw in de provincie Utrecht.
Jonge bevolking, dynamische woningmarkt
De bevolking in Utrecht is flink jonger dan in de rest van de provincie. Van de inwoners van de stad Utrecht is 47 procent tussen de 20 en 45 jaar oud. Dat zijn voor een deel studenten, maar het aandeel late twintigers, dertigers en jonge veertigers is in Utrecht ook veel hoger dan elders. Ter vergelijking, op bijvoorbeeld de Utrechtse Heuvelrug is bijna een kwart van de bevolking ouder dan 65.
De verdeling van de bevolking is waarschijnlijk een belangrijk deel van de verklaring voor de verschillen tussen de stad en de gemeenten eromheen. De stad Utrecht heeft de meest dynamische markt, maar daarbuiten zijn de prijzen het hoogst.