Cryptohype zit hypotheken niet in de weg
Geregeld duiken er sterke verhalen op van iets te enthousiaste investeerders die hun geld liever in cryptos dan in stenen steken. Wat zien adviseurs daarvan in de praktijk?
Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna deze adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Kees van Luijt uit Arnhem weet dat Ninoy Gorissen, adviseur bij Advieskracht in Urmond (Zuid-Limburg), druk bezig is met automatisering. Dat moet het werk simpeler maken. Kees vraagt daarom aan Ninoy:
“Ik vind dat we als adviseurs op dit moment teveel tijd kwijt zijn aan het vastleggen van de inventarisatie en het advies. Als we efficiënt willen werken kunnen we niet zonder goede software. Dit maakt ons erg afhankelijk van de bouwers van software. De toepassingen die voor adviseurs bestaan, zijn niet compleet. Verschillende softwareleveranciers bieden maar een stukje van het proces of zijn heel goed op één onderdeel van het proces. Ze stellen dan compleet te zijn, maar op de overige delen van het proces zijn ze te beperkt en bieden ze niet de tools die je als adviseur wenst. Resultaat is dat je uiteindelijk nog heel veel handmatig zit te doen of met veel verschillende software werkt en uiteindelijk zelf de hele puzzel moet leggen. Software zou ons werk juist makkelijker moeten maken.”
“Mijn berekenings- en vergelijkingssoftware is heel goed en uitgebreid. Mijn inventarisatie en advies kan ik er echter onvoldoende kwijt, waardoor ik deze in de output nog uitgebreid moet aanvullen. En dat is helaas veel typwerk. De bemiddeling is dan weer heel beperkt, dus daar hebben we dan weer andere software voor.”
“Ik heb hier best lang over nagedacht en overwogen om zelf software te gaan bouwen. Maar waar begin je met zoiets? Ik ben best handig met computers en kan snel uit de voeten met allerlei tools maar zelf iets bouwen is een brug te ver.”
“Recent is er een nieuwe software geïntroduceerd. Dat is gepresenteerd als dé totaaloplossing. Met één druk op de knop rolt er nu een advies uit en je hoeft niet meer met verschillende programma’s te klooien. Ik was erg enthousiast, maar in praktijk merk ik toch dat ik zaken mis en er onderdelen beter zijn bij andere software.
Alle software gaan gebruiken die beschikbaar is, is in elk geval niet de oplossing. Er is namelijk veel overlap en het gebruik van software is een kostbare aangelegenheid. ‘Houtje-touwtje’ een dossier verwerken, dat wil je ook niet.
Wat ik voor me zie is het CRM, de ‘klantreis’ en de hypotheekbemiddeling zoals Accelerate dat aanbiedt. De inventarisatie vastleggen, het bepalen van het fiscaal optimaal advies en het produceren van een goed leesbaar rapport met één druk op de knop, zoals DocDigi dat sinds kort mogelijk maakt. De bereken- en vergelijkingsmogelijkheden van Adviesbox. Dat zou voor mij de ultieme oplossing zijn. En als je dan het tarief van deze drie pakketten bij elkaar telt en deelt door twee, dan heb je wat mij betreft ook een interessante prijs.”
“Ik hoop dat ze vooral van elkaar leren, want allemaal doen ze vaak enkele onderdelen heel goed, al is dat bij elke leverancier net wat anders. Er moeten wel meerdere aanbieders blijven, dat houdt ze scherp en concurrerend. Ik moet dus nog afwachten of de ideale software er ooit komt. Tot die tijd doen we het met een selectie van de tools die er nu beschikbaar zijn, om zo efficiënt mogelijk onze relaties te kunnen bedienen.”
“Ik wil Roger Mordang wat vragen. Zijn relaties willen graag alle financiële diensten onder één dak hebben. Hij wil naast hypotheken dan ook zijn dienstverlening uitbreiden met verzekeringen. Ik vind dat moeilijk, je hebt dan niet langer de focus op één dienst. Hypotheekadvies heel goed doen, zoals het hoort, daar heb je als adviseur alleen al heel veel werk aan. Roger is een echte specialist en levert kwalitatief goed advies. Op dit moment is er ook heel veel vraag naar advies. Hoe denkt hij dit te gaan combineren met behoud van kwaliteit?”
Geregeld duiken er sterke verhalen op van iets te enthousiaste investeerders die hun geld liever in cryptos dan in stenen steken. Wat zien adviseurs daarvan in de praktijk?
Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna deze adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Kees van Luijt is adviseur bij Hypotheek voor de Zorg in Arnhem. Zijn oud-collega Peter ter Harmsel uit Apeldoorn heeft hem de volgende vraag gesteld:
“Senioren zijn behoudend in het aangaan van leningen en zich niet altijd bewust van de waarde die in hun huizen zit”, stelt Jeroen Spreeuw van Spreeuw Hypotheken in Velp. “Met de overwaarde door stijgende huizenprijzen en de huidige lage rentestand, is er heel veel mogelijke voor deze generatie.”
In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Apeldoorner Jochem Hasperhoven over dat ene advies…