Er zijn tot en met augustus zo’n 43.600 woningen bijgebouwd dit jaar, blijkt uit cijfers van het CBS. Woningschaarste blijft dus nog wel even, want het blijkt een opgave om de komende jaren de noodzakelijke 100.000 nieuwe woningen per jaar in Nederland te realiseren.
NHG vindt het belangrijk dat er meer betaalbare koopwoningen gebouwd worden en dat dit op korte termijn gebeurt. We geloven dat flexwoningen, gebouwd op grond met een tijdelijke woonbestemming, hieraan een bijdrage kunnen leveren. Het onderwerp hypotheken voor flexwoningen staat inmiddels in Den Haag stevig op de agenda. Het kan een welkome aanvulling zijn op de woningvoorraad in deze tijden van woningnood. Dat zegt minister Keijzer in antwoord op Kamervragen. Ook wil ze verkennen of er drempels verlaagd kunnen worden, waaronder het tekort aan beschikbare grond, weerstand van omwonenden en het regelen van infrastructuur. Dit uiteraard binnen de grenzen van aanvaardbare risico’s voor kopers en geldverstrekkers.
Uit ons eigen onderzoek onder starters blijkt dat 1 op de 3 woningzoekers interesse heeft in aankoop van een flexwoning op grond met een tijdelijke woonbestemming. Belangrijke overwegingen daarbij zijn een plekje kunnen veroveren op de woningmarkt en uiteraard de lage maandlasten. Op korte termijn zien wij dan ook deze innovatieve woonvormen als een oplossing voor meer betaalbare koopwoningen. Een flexwoning kost gemiddeld € 180.000 terwijl de gemiddelde prijs van een koopwoning al snel rond de € 450.000 ligt. Natuurlijk zijn er nadelen aan verbonden: uit ons onderzoek blijkt dat consumenten denken ‘gedoe te krijgen en financiële onzekerheid als je tussentijds verhuist of weg moet’, de bouwlocatie spreekt vaak minder aan en men denkt dat je minder vermogen opbouwt dan bij een reguliere woning. Maar ook de voordelen zijn evident: veel goedkoper, er is meer (tijdelijke) grond beschikbaar en er kunnen sneller vergunningen voor de bouw gegeven worden.
Projecten met flexwoningen worden nu nog vaak door woningcorporaties als huurwoningen aangeboden. De koopsector blijft achter door de onzekerheden die deze nieuwe woningvorm met zich meebrengt voor zowel consumenten als geldverstrekkers. En daar kan NHG wellicht een handje helpen. Wij onderzoeken op dit moment hoe wij de risico’s die te maken hebben met de tijdelijkheid van de woonbestemming kunnen overnemen zodat consumenten toch een hypotheek kunnen krijgen voor deze nieuwe woningvorm. Daarvoor zoeken we samenwerking met het ministerie van VRO, geldverstrekkers, woningcorporaties en gemeenten en willen we op korte termijn een pilot starten om dit in de praktijk uit te proberen.
Zo’n innovatie op de woningmarkt vraagt natuurlijk ook wat van de adviseur. Want wat betekent grond met tijdelijke woonbestemming, welke nieuwe risico’s horen daarbij en waar moet je als consument allemaal rekening mee houden? Zoals altijd is dan een goede voorlichting cruciaal, zodat jouw klant een weloverwogen besluit kan nemen mits de kans zich voordoet.
We weten ook dat een aantal hypotheekadviseurs nauw betrokken zijn bij makelaarskantoren en dus ook goed weten welke projecten er spelen in de directe omgeving. Zo’n nieuw project kan zomaar een prima basis vormen voor het inrichten van zo’n pilot. Wie weet waar dan een belletje of mailtje naar NHG aan kan bijdragen. We horen het graag!