De overstapmarkt is de komende jaren bijzonder groot. Per jaar is er een potentieel van zo’n 100 miljard euro te verdelen onder hypotheekaanbieders. Een gigantisch bedrag. Hoe komt dit? En wat zijn de gevolgen?
In 2006 zijn relatief veel hypotheken met een rentevasteperiode van 10 jaar afgesloten. In die tijd bedroeg de rente voor een hypotheek met een looptijd van 10 jaar een kleine 4,5 procent. De rentevasteperiode van deze hypotheken loopt dit jaar dus af. Met de huidige lage rentestanden behoeft het weinig uitleg dat klanten niet zomaar bij de huidige aanbieder moeten blijven. Het is aantrekkelijker dan ooit voor hen om naar alternatieven te kijken.
Type hypotheken
Een kleine 70 procent van de afgesloten hypotheken tegen 10 jaar vast betrof een volledig aflossingsvrije hypotheek, terwijl ruim 15 procent een spaarhypotheek afsloot. Het grootste deel (eveneens bijna 70 procent) van de consumenten die in 2006 een hypotheek voor 10 jaar afsloten, deed dit voor tussen de 3 en 5,5 maal zijn inkomen, terwijl 14,5 procent van de mensen meer dan 5,5 keer zijn jaarinkomen leende bij de aanschaf van een woning. Een kleine 40 procent van die hypotheekafsluiters had een lening die hoger was dan de waarde van de woning. 23 procent kocht zelfs een woning met een hypotheek die meer dan 110 procent van de woningwaarde bedroeg. De nieuwe hypotheek zal er voor velen dus anders uitzien; niet alleen als het gaat om het rentepercentage.
Kans of bedreiging?
Geldverstrekkers sturen de consument rechtstreeks een renteherzieningsvoorstel, zonder tussenkomst van de adviseur. De meeste consumenten maken van dit voorstel gebruik. Iets om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld door je klanten hier proactief over te informeren.