Eén van de redenen dat mensen de verduurzaming van hun huis uitstellen, is de onzekerheid over de kosten. Een hypotheekadviseur raadplegen voor een aanvullende hypotheek kost geld, dus de overheid wil dit in een execution only-vorm mogelijk maken tot een bedrag van 25.000 euro. Voorwaarde hierbij is dat het geld aantoonbaar wordt besteed aan verduurzaming van de eigen woning.
Drempels weghalen
Vóórdat een aanvullende hypotheek zelfstandig kon worden afgesloten, was een kennis- en ervaringstoets ingesteld. Sinds 1 april dit jaar is die toets echter afgeschaft voor verduurzamingshypotheken. Deze toets leverde een extra drempel op, zo is de redenering, terwijl EU-breed juist is afgesproken om verduurzaming zo makkelijk mogelijk te maken.
De vraag is nu of de huiseigenaar nog wel voldoende beslagen ten ijs komt. De kans bijvoorbeeld aanwezig dat consumenten geld mislopen als ze geen expert raadplegen bij een aanvullende hypotheek voor verduurzaming.
VEH ziet zorgen bij huiseigenaren
Dat huiseigenaren wat terughoudend zijn over verduurzaming onderschrijft ook Maarten Eeke van der Veen, belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis: “Een grote zorg die ik veel tegenkom bij huiseigenaren zijn de kosten. Wat kost het aardgasvrij maken van mijn woning? Waar haal ik het geld vandaan? En wat krijg ik ervoor terug?”
Huiseigenaren moeten hun woning verduurzamen en uiteindelijk van het aardgas af. Maar hoe? Er moeten volgens Van der Veen concrete waarborgen komen voor bewoners, want: “waar de zorgen over de kosten toenemen, neemt het vertrouwen in de energietransitie af.”
Kunnen hypotheekadviseurs de drempel juist lager maken?
Volgens Marco Kempenk van De Groene Hypotheekadviseurs verdwalen huiseigenaren vaak in een oerwoud van regels als het om verduurzaming gaat. “Ik kan me voorstellen dat een klant door de complexiteit juist afziet van verduurzaming. In dat geval kan betaald advies van een hypotheekadviseur de drempel juist lager maken.”
Een ervaren hypotheekadviseur kent de weg naar de beste manier van financieren van de verduurzaming en kan het rendement op de investering doorrekenen. Daarbij is een hypotheekadviseur ook op de hoogte van (lokale) subsidies. “Vaak verdienen huiseigenaren het geld van de adviseur wel weer terug. Naast de vijfentwintigduizend euro die extra gefinancierd kan worden, zijn er ook nog andere mogelijkheden om geld terug te krijgen - een hypotheekadviseur kan daarbij helpen.”
De klant weet vaak niet waar te beginnen. Zowel met, als zonder kennis- en ervaringstoets bij het execution only- model. Er blijven veel onzekerheid en gemiste kansen vermoedt Kempenk. “Je kunt je dus afvragen of de minister nu de juiste drempels heeft weggenomen.”
Ervaringsdeskundigen delen informatie
Om mensen toch goed te informeren over duurzaamheid zijn er door het hele land lokale initiatieven waar vrijwillige ‘ervaringsdeskundigen’ op het gebied van duurzaamheid informatie delen. Vaak in samenwerking met de gemeente. Kempenk raadt hypotheekadviseurs en huiseigenaren die meer willen weten over verduurzaming aan om daar eerst eens langs te gaan. “Deze pioniers kunnen precies vertellen wat werkt in bepaalde gemeentes en wat niet.”