Adviseur van de maand Damien Dikkers: ‘Mensen zijn steeds meer bereid om risico's te nemen’

27 mei 2024 Leestijd ± 3minuten
Adviseur van de maand Damien Dikkers: ‘Mensen zijn steeds meer bereid om risico's te nemen’

Tijdens zijn studie Commerciële Economie had Damien Dikkers nog geen idee waar hij zou gaan werken. Tot zijn afstudeerstage bij een financieel adviesbureau. Daar is zijn enthousiasme voor klantcontact en getallen aangewakkerd. Hij was er al gauw van overtuigd dat het vak van hypotheekadviseur wat voor hem zou zijn.  

Wat motiveert jou in je werk?  

“De uitdagingen opzoeken. Door je in complexe zaken volledig vast te bijten, om het toch wél voor elkaar te krijgen. Daar krijg ik energie van. Zo heb ik vrij recent een klant gehad die in een scheiding lag en een hypotheek had afgesloten bij een bank. Hij was naar de bank toegegaan om te vragen of hij kon blijven wonen in zijn woning, maar de bank zei eigenlijk dat het praktisch gezien onmogelijk was. Als hij daar wilde blijven wonen, zou hij zelf een grote som moeten inleggen. Op een vrijdagmiddag kwam hij hier binnenlopen, met de vraag of ik kon bevestigen wat de bank hem had verteld. Ik ben toen geheel vrijblijvend gaan kijken naar zijn situatie en gaan rekenen, en kwam op een aanzienlijk lager bedrag uit dan de bank: namelijk een ton minder. En daardoor kon deze man toch blijven wonen in zijn huis. Daar doe je het voor.” 

Wat is volgens jou het geheim van een goede adviseur? 

“Heel goed luisteren. Wat wil de klant nou echt? En dan precies weten waar de mogelijkheden en kansen liggen. Het is essentieel om het persoonlijke aspect niet uit het oog te verliezen. Waar ik bijvoorbeeld zelf naar kijk, is of starters wel doorhebben waar zij aan beginnen met deze huizenmarkt. Het is niet altijd zo dat wanneer iets mogelijk is, je het dan moet doen. Ik probeer met hen stil te staan bij alle omstandigheden.” 

Welke trend signaleer je nu bij klanten? 

“Ik merk dat er steeds meer gefocust wordt op hoe je het bod zo interessant mogelijk kan maken in de huidige markt. Mensen zijn steeds meer bereid om risico's te nemen. Zo zie ik vaker dat er wordt geboden zonder voorbehoud van financiering, omdat dat voor woningeigenaren fijner is als zij zo’n soort bod krijgen. De markt is weer helemaal op hol geslagen naar mijn idee, en daarom zijn mensen genoodzaakt om dit soort risico's te nemen. Dit leeft wel heel erg in de markt.” 

Wat is het beste advies dat je hebt gekregen van een vakgenoot? 

“Het beste advies ging over de keuze voor een uiteindelijke geldverstrekker. Als je jong bent en geen ervaring hebt met geldverstrekkers, dan ga je puur op papier af of het een goede partij is. En dan wordt er voornamelijk gelet op de partij met de laagste rente, terwijl dat niet per se de beste deal is. Vanaf mijn eerste dag heb ik meegekregen dat het daarom belangrijk is om zaken te doen met geldverstrekkers waarmee je goed kunt samenwerken, in plaats van op de partij af te gaan met de laagste rente. Tuurlijk speelt rente een belangrijke rol, maar er zijn nog veel andere zaken waar je rekening mee moet houden.” 


Lees ook
Hoofdlijnenakkoord: markt met NHG aan zet?
Column

Hoofdlijnenakkoord: markt met NHG aan zet?

Nu het stof rond het hoofdlijnenakkoord is neergedaald en we op weg gaan naar een nieuw regeerakkoord, is het goed om stil te staan bij wat er wel en niet wordt vermeld. Als we kijken naar de voorgestelde maatregelen rond koopwoningen is het goed te lezen dat de overheid zichzelf weer een centrale regierol toedicht. Dat moet gaan leiden tot meer bouwgrond en meer autonomie voor medeoverheden. Ook de planbatenheffing waarvan de opbrengst geïnvesteerd wordt in de woningmarkt is een goede zaak. Voeg daarbij de 1 miljard extra per jaar als woonimpuls en de 0,5 miljard voor infrastructuur; allemaal zaken die de koopwoningmarkt ten goede kunnen komen.  

'Je kunt niet in iedereens portemonnee kijken'

'Je kunt niet in iedereens portemonnee kijken'

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Marcella Claassen van Van Loon over de energiegerelateerde risico’s bij hypotheken.  

Hypotheken voor expats mogelijk onder voorwaarden
Trends

Hypotheken voor expats mogelijk onder voorwaarden

Veel expats kopen tegenwoordig in Nederland een huis nadat ze aanvankelijk gehuurd hebben. Dat heeft onder meer te maken met de hoge huren in de vrije sector en de goede financieringsmogelijkheden in Nederland. “Wij krijgen heel vaak expats over de vloer die een woning willen kopen”, zegt Indra Manniesing, eigenaar van makelaarskantoor Dutch Real Estate Company (DREC) in Amsterdam.

‘Verantwoordelijkheid voor financieringsvoorbehoud steeds meer bij adviseur’

‘Verantwoordelijkheid voor financieringsvoorbehoud steeds meer bij adviseur’

Een verlopen financieringsvoorbehoud als de hypotheek nog niet rond is, kan tot flinke financiële schade leiden. De verantwoordelijkheid hiervoor is steeds meer bij de adviseur komen te liggen, concludeert Maaike Verhoef, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners. Zij geeft zes tips om problemen met het voorbehoud op financiering te voorkomen en de klant goed te bedienen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.