Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Willem van der Valk van De Hypotheekshop in Zoetermeer Dorp over het bevriezen van de huren in de sociale sector en jonge huizenkopers.
“Ja, de dalende hypotheekrentes en stijgende lonen bieden inderdaad gunstige omstandigheden voor jonge huizenkopers. De lagere rente zorgt ervoor dat je maandelijks minder hoeft te betalen voor een hypotheek, wat de leencapaciteit vergroot. Ook de stijgende lonen zorgen ervoor dat jonge mensen meer kunnen lenen, wat de drempel om een huis te kopen verlaagt. Dit maakt het financieel haalbaarder om een woning te kopen dan in voorgaande jaren.
Wat betreft het woningaanbod is het verhaal iets genuanceerder. Er is inderdaad iets meer aanbod zichtbaar, dat komt voornamelijk doordat verhuurders woningen verkopen. De concurrentie blijft echter groot, vooral in populaire regio’s. Starters hebben vaak te maken met overbiedingen, waardoor de prijzen in sommige gevallen alsnog onrealistisch hoog blijven, ondanks de gunstigere rentestand. Dit maakt het voor veel jonge kopers lastig om daadwerkelijk een woning aan te schaffen. In brede zin is het aanbod dus nog niet voldoende om van een ‘ruimer aanbod’ te kunnen spreken. Het is een complex vraagstuk waarbij niet alleen de rentetarieven en lonen van belang zijn, maar ook de woningvoorraad.”
“De bevriezing van de huren in de sociale sector kan een aanzienlijke impact hebben, zowel op de huurmarkt als op de koopwoningmarkt. Als de huurprijzen in de sociale sector niet verder stijgen, blijft huren voor veel mensen aantrekkelijk. Hierdoor zullen sommige huurders minder snel geneigd zijn om een woning te kopen, omdat huren betaalbaar blijft. Dit kan een dempende werking hebben op de vraag naar koopwoningen in de lagere prijssegmenten.
Aan de andere kant is het ook mogelijk dat huurders die nu al in de sociale sector wonen, juist overwegen om de stap naar een koopwoning te zetten, omdat ze zich dankzij de bevroren huurprijzen financieel beter kunnen voorbereiden op een hypotheek. Als dit gebeurt, kan de vraag naar koopwoningen toenemen. Dit zou de druk op de woningmarkt verder kunnen verhogen, vooral in de lagere prijsklassen. Helaas blijft het aanbod van koopwoningen in Nederland een beperkende factor. Als het aanbod niet gelijk opgaat met de stijgende vraag, kunnen de prijzen voor koopwoningen juist weer omhoogschieten, wat de toegankelijkheid voor starters verder bemoeilijkt.
Het is een moeilijk vraagstuk, omdat de bevriezing van de huurprijzen weliswaar een positieve invloed kan hebben op de koopwoningenmarkt, hangt het daadwerkelijke effect sterk af van hoe snel en in welke mate het woningaanbod zich ontwikkelt. De bevriezing kan de vraag naar koopwoningen wel verhogen, maar of dit voldoende is om de woningmarkt te ontlasten, is nog maar de vraag.”