Er worden door de stijgende energieprijzen steeds meer hypotheken verstrekt om te verduurzamen. Is dit onderwerp de laatste tijd een groter onderdeel geworden van jouw gesprek?
Niels: “Wij namen het altijd mee, maar het is nu bij de klant wel herkenbaar en hot. Er wordt veel meer gekozen om zonnepanelen en isolatie op te nemen in de verbouwingsspecificatie. In plaats van een aanbouw of een nieuwe keuken komt er nu vijfduizend euro voor verduurzaming. Ik kan dus wel beamen dat er meer mee wordt gedaan. We moeten klanten er alleen vaak nog op wijzen. Gelukkig doen genoeg kantoren en banken dat actief.”
Paul: “Ik breng het al jaren ter sprake omdat ik het heel belangrijk vind. Het mes snijdt aan twee kanten. Door verduurzamen ga je comfortabeler wonen én het brengt op termijn een financieel voordeel. De stijgende energieprijzen zijn voor mij nu wel een haakje om te beginnen over bijvoorbeeld isolatie. Ik blijf wel voorzichtig, want het is een beetje een momentopname. De energieprijzen stijgen nu fors, maar het gaat ook weer een keer dalen.”
In Nederland duurt het met een gemiddeld inkomen tien jaar om een huis van honderd vierkante meter aan te schaffen. Zijn de Nederlandse huizen overgewaardeerd?
Paul: “Dat is sterk uitgedrukt. Tuurlijk, de prijzen zijn hoog, maar dat is vraag en aanbod. Het kan zomaar zijn dat de marktwaarde over een aantal jaar corrigeert. Maar als je niet hoeft te verkopen en je inkomen blijft gelijk, dan is er eigenlijk niets aan de hand. Zolang je fijn kan blijven wonen in het huis, loop je zonder een verkoop ook geen verlies. En ook hier geldt de economische wet: wat omlaag gaat, gaat ook weer omhoog.”
Niels: “Nee, het is een uiterst penibele situatie, maar de markt bepaalt de prijs. Als je de huizenprijzen vergelijkt met het geld wat is bijgedrukt door de ECB, dan zou een grotere stijging zelfs gerechtvaardigd zijn. We hebben er allemaal voor gekozen om de rente naar nul te brengen. En op het moment dat de Nibud zegt: het is verantwoord om iets meer van het tweede inkomen mee te nemen, waardoor de woonquote beter wordt, dan blijven de prijzen ook stijgen.”
De ontwikkeling van bieden zonder voorbehoud baart zorgen. Moeten consumenten beter gewaarschuwd worden tegen eventuele boetes?
Niels: “Onze specialiteit is moeilijke hypotheekaanvragen. Het gaat er in dit vakgebied om wat je kan en wie je kent. Blijf zoveel mogelijk met mensen communiceren, zo open mogelijk. Op die manier voorkom je dit soort puinzooi. Bij ons is het nog niet voorgekomen, maar ik ken de verhalen wel. Verhalen dat iemand aan tien procent van vijf ton vastzit.”
Paul: “Ik vind de berichtgeving een beetje overdreven. Het gebeurt inderdaad dat klanten bieden zonder voorbehoud, maar het is bij ons nooit voorgekomen dat een klant een boete moest betalen omdat de financiering niet rondkwam. Het gaat om een zorgvuldige voorbereiding. Als wij een risico zien adviseren wij het niet te doen, maar het laatste woord is aan de klant. Gelukkig wordt ons advies bijna altijd overgenomen.”