Wat is en hoe werkt de Starterslening?
De Starterslening biedt koopstarters de mogelijkheid om op een verantwoorde manier een beetje extra te lenen, waardoor dat ene droomhuis toch in zicht komt. Met de Starterslening overbrugt een starter namelijk het verschil tussen de prijs van het huis (tot maximaal de Loan to Value) en de (eerste) hypotheek bij de bank.
De Starterslening is een product van SVn, maar de overheid of woningcorporaties bieden het lokaal aan. De starter vraagt de lening eerst aan bij de gemeente of de corporatie. Voldoet de hij of zij aan de beleidscriteria? Dan kan de lening worden aangevraagd bij SVn.
De Starterslening bestaat uit twee delen:
- Een (hypothecaire) box 1 lening die de starter annuïtair aflost.
- Een oplopende box 3 lening: de Combinatielening.
Bij de Starterslening betalen starters pas na 3 jaar rente en aflossing. Daardoor hebben zij in de eerste periode wat extra financiële ruimte. Naarmate zij meer gaan verdienen gaan zij ook (meer) betalen. Uit cijfers van SVn blijkt dat 37 procent van de starters na 6 jaar de Starterslening heeft afgelost, 55 procent rente en aflossing betaalt en 3 procent alleen rente.
Hoe loopt het nu?
Op dit moment zijn er 234 gemeenten en 5 woningcorporaties die een (Corporatie) Starterslening aanbieden. Niet alle gemeenten hebben dus een Starterslening. Starters die een Starterslening willen aanvragen moeten eerst nagaan of hun gemeente de mogelijkheid wel biedt, en onder welke voorwaarden.
Tot 2016 kocht één op de vijftien koopstarters een woning met de Starterslening. Dat aantal loopt de laatste jaren terug. Dat heeft onder meer te maken met de lage rente, de verder verscherpte financieringseisen en het lage aanbod starterswoningen. Van januari tot september van dit jaar zijn er 1.564 Startersleningen bij de notaris gepasseerd. In heel 2017 waren dit er 2.762. De gemiddelde Starterslening bedraagt ruim 26.000 euro en de gemiddelde aankoopprijs van een woning met Starterslening bedraagt ruim 168.000 euro.
In welke gemeenten wordt er vaak gebruik gemaakt van de Starterslening?
Er is een aantal gemeenten dat veel Startersleningen verstrekt. Venlo is koploper. Maar ook in Breda, de gemeente Westland, Hoorn, Lelystad en Purmerend worden veel Startersleningen verstrekt.
Wat zijn doelstellingen en ambities van SVn?
SVn zou graag zien dat gemeenten en woningcorporaties meer strategisch aanbod gaan organiseren voor starters. Bijvoorbeeld door kluswoningen aan te bieden in combinatie met de Starsterslening.
Jan Willem van Beek, directeur van SVn: “Rotterdam is ooit begonnen met het fenomeen kluswoning en tijdens de crisis kwamen er meer van dat soort initiatieven bij. De bekende klusflat in de Amsterdamse Bijlmer vind ik bijvoorbeeld een juweeltje. Hét bewijs van hoe het ook kan: verkopen in plaats van slopen. In Westland toveren creatieve starters nu met behulp van de Starterslening een oude kistenfabriek om in appartementen. Gemeenten en corporaties zouden zo’n kluswoningconcept veel vaker moeten combineren met de Starterslening. Deze combinatie kan namelijk veel doen voor zowel koopstarters als voor de leefbaarheid in een wijk”.