Coronaclausules in koopcontracten: van uitstel, tot afstel, tot heronderhandeling

23 april 2020 Leestijd ± 3minuten
Coronaclausules in koopcontracten: van uitstel, tot afstel, tot heronderhandeling

Met de coronacrisis kwamen vorige maand opeens coronaclausules in koopcontracten te staan. Deze clausules geven kopers en verkopers de mogelijkheid om wat extra zekerheid te krijgen in onzekere tijden. Welke mogelijkheden zijn er allemaal? Met hulp van advocaat Tosca Deenik van Köster Advocaten en Sandra Kers van VBO Makelaars zetten we opties op een rij.

Algemene clausule voor onverwachte omstandigheden

VBO Makelaars heeft een algemene clausule opgesteld. Hiermee kunnen kopers en verkopers een beroep doen op overmacht of onvoorziene omstandigheden. Dan kunnen ze een verkoop annuleren of uitstellen. “Dat betekent dat het een partij niet kan worden verweten dat hij van zijn kant niet in staat is om de koopovereenkomst uit te voeren. Uiteraard moet wel heel duidelijk worden aangetoond dat dit daadwerkelijk het gevolg is van de coronapandemie. Er moeten ook bewijsstukken worden gestuurd. Wij constateerden dat er bij betrokken partijen behoefte was aan een dergelijke coronaclausule om meer zekerheid te bieden”, legt Kers uit.
 

Pas koop als oude huis is verkocht

Met een clausule kan een voorbehoud worden gemaakt dat een verkoop pas definitief is als een koper een oude woning heeft verkocht. Makelaars noemen dit wel een ‘no risk clausule’. Deenik: “Gezien de onvoorspelbare gevolgen die de coronacrisis op de huizenmarkt zou kunnen hebben, is voorstelbaar dat de behoefte bestaat om zo’n clausule in de koopovereenkomst op te nemen. Andersom is het ook denkbaar dat de verkoper pas definitief aan de verkoop gebonden wenst te zijn op het moment dat hij een nieuwe woning heeft weten te kopen. Daar kan ook een clausule voor worden opgenomen. Partijen kunnen bij het doorvoeren van een ontbindingsmogelijkheid naar eigen inzicht afspreken of zij daarbij willen voorzien in een vorm van schadevergoeding of een boete, of dat ze de ontbinding juist kosteloos mogelijk willen maken.”
 

Uitstel als er behoefte aan is

In een koopcontract kan ook een clausule worden opgenomen om de levering en, of de betaling van de koopsom uit te stellen, zegt Deenik. “Het is bijvoorbeeld voorstelbaar dat het rondkrijgen van de financiering vanwege de corona-uitbraak meer tijd in beslag neemt dan gewoonlijk het geval zou zijn. Door middel van een financieringsvoorbehoud dat op de huidige situatie is afgestemd, kan hiermee rekening worden gehouden.”
 

Afspreken om opnieuw te onderhandelen

Deenik stelt dat het ook mogelijk is om vast te leggen dat over gemaakte afspraken opnieuw kan worden onderhandeld.  “Onder bepaalde omstandigheden worden partijen dan verplicht met elkaar te heronderhandelen over een aangepaste contractinhoud, zoals uitstel van de leverings- en betalingsverplichting, aanpassing van de koopprijs, of betaling van de koopprijs in termijnen. Daarbij kunnen partijen afspreken dat een redelijk voorstel van de ene partij geaccepteerd moet worden door de andere partij. Komen partijen er onderling niet uit, dan kan altijd nog de gang naar de rechter worden gemaakt op grond van die heronderhandelingsplicht.”
 

Verlengen bedenktermijn

Huizenkopers hebben een wettelijke bedenktermijn van drie werkdagen om te besluiten dat ze toch niet overgaan tot de aankoop. Het kan een optie zijn om de termijn met een clausule te verlengen. “Nu veel bezichtigingen alleen nog online of virtueel plaatsvinden, is dit zeker het overwegen waard”, zegt Deenik.
 

Geen clausules, beroep op onvoorziene omstandigheden lastig

Nu de crisis een tijdje bezig is, wordt het moeilijker om terug te komen op gemaakte afspraken als dit niet is vastgelegd, merkt Deenik tenslotte op. “Als uit de koopovereenkomst blijkt dat partijen wel oog hebben gehad voor de corona-uitbraak, maar hebben besloten om daaromtrent geen bepalingen in de overeenkomst op te nemen, dan gaat een beroep op onvoorziene omstandigheden niet op.” Het is dus verstandig om juist nu goed te kijken wat er precies wordt afgesproken in een koopcontract.

 


Lees ook
Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis
Cijfers & onderzoeken

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis

In maart 2020 leek Nederland aan de vooravond van een recessie te staan. Die voorspellingen bleken niet te kloppen: na een krimp van 8,4% in het tweede kwartaal, groeide de economie in het derde kwartaal met 7,7%. De groei hield aan, maar blijft dat met hoge inflatie en oorlog in Europa zo? En wat betekent een recessie voor de huizenprijzen? 

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessies na de oliecrises
Cijfers & onderzoeken

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessies na de oliecrises

Recordbedragen aan de pomp, halve maandsalarissen aan verwarmingskosten: de brandstofprijzen hielden Nederland in de greep de afgelopen maanden. Hoe reageren huizenprijzen op brandstofperikelen?

Deze hypotheekadviseur maakt klanten juist blij met aflossingsvrij (waar mogelijk natuurlijk)
Adviseur van de maand

Deze hypotheekadviseur maakt klanten juist blij met aflossingsvrij (waar mogelijk natuurlijk)

De hypotheekadviseur van de maand april is Marco Vonk (33) van De Hypotheker in Hilversum. Met een achtergrond in klachtenafhandeling bij grote financiële partijen, is hij drie jaar geleden overgestapt naar de ‘andere kant’ en hypotheekadviseur geworden.

Noodpakket Europese Centrale Bank beste wapen tegen stijgende hypotheekrente
Cijfers & onderzoeken

Noodpakket Europese Centrale Bank beste wapen tegen stijgende hypotheekrente

Voor het eerst sinds 2018 loopt de hypotheekrente weer iets op. Nagenoeg alle aanbieders voerden in april een renteverhoging door. Sommige met meer dan een half procent. Het ligt voor de hand om dit omslagpunt toe te schrijven aan de uitbraak van het coronavirus. Maar hoe ligt dat verband precies en welke rol speelt de Europese Centrale Bank hierin?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.