De ECB verlaagt de rente, waarom daalt de hypotheekrente niet mee?
Een van de meest gestelde vragen die Evelien van Hilten krijgt, is: ‘Waarom daalt de hypotheekrente niet evenveel als de ECB-rente?’ Zij duikt wat dieper in de materie.
Wekelijks deelt een van onze columnisten een prikkelend inzicht. Deze columns werden afgelopen jaar het beste gelezen door bezoekers van Kop-Munt.nl.
Een van de meest gestelde vragen die Evelien van Hilten krijgt, is: ‘Waarom daalt de hypotheekrente niet evenveel als de ECB-rente?’ Zij duikt wat dieper in de materie.
Iedereen kent ze wel, de accountmanagers van de geldverstrekkers. Je hebt ze in verschillende soorten en smaken. Volgens Quintus Winkler kun je ze in drie categorieën onderverdelen.
Wil een klant stiekem een woning verhuren waar een hypotheek op rust? Dan heeft hij of zij een recept voor ellende. Voor je het weet, wordt de woning geveild door de geldverstrekker en blijft de oud-eigenaar achter met een forse financiële strop, schrijft Aad Romijn.
Wist je dat 44% van de vrouwen in Nederland financieel afhankelijk is van de partner of de overheid? In Nederland is er een loonkloof van 13%, omdat vrouwen minder vaak een leidinggevende functie bekleden, schrijft Carla Muters. Ook werken vrouwen vaker in sectoren die minder betalen zoals de zorg of de kinderopvang. Na het krijgen van kinderen gaan vrouwen er in de eerste vijf jaar 32% in salaris erop achteruit, het inkomen van mannen blijft nagenoeg hetzelfde.
De afgelopen jaren werden er massaal lange rentevasteperiodes afgesloten. Dat was heel logisch, want de rente was historisch laag en op die manier konden klanten jarenlang hun renterisico afdekken, zo schreef Michiel van der Linde, destijds directeur bij FlexFront.