Het aanbod van het paspoort is een van de redenen waarom de huizenprijzen op Malta de afgelopen jaren, volgens het Maltese bureau voor de statistiek, met ruim vijf procent per jaar stegen. De aanschaf van een woning is overigens maar een klein onderdeel van de eisen die worden opgelegd aan buitenlandse superrijken die een Maltees paspoort willen kopen: ze moeten ten minste € 650.000 overmaken aan het Maltese staatsfonds voor ontwikkeling en voor € 150.000 aan staatsobligaties aanschaffen.
Opbloeiende huizenmarkt
Dat houdt de superrijken – voornamelijk uit Azië en het Midden-Oosten – niet tegen, en de huizenmarkt op Malta draait dan ook goed. Projectontwikkelaars profiteren daar graag van mee en zijn flink aan het bouwen geslagen. De Maltese regering heeft vorig jaar maar liefst 7.508 vergunningen verstrekt voor nieuwbouwprojecten, tegen 3.947 in 2015 en 2.937 in 2014.
Naast vermogende buitenlanders zijn er nog andere reden voor de opleving in de markt: de economie draait goed en de bewoners van de Maltese eilanden hebben de afgelopen jaren meer te besteden gekregen. Daarnaast is er een subsidie voor starters op de woningmarkt, die geen koopbelasting hoeven te betalen. De Maltese hypotheekmarkt profiteert uiteraard van de opleving van de huizenmarkt. In 2016 stond voor 4,2 miljard euro aan hypotheken uit, een stijging van 7,7 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.
Er zijn op Malta slechts twee verstrekkers van hypotheken die er echt toe doen: Bank of Valletta en HSBC Malta. Samen hebben zij ruim tachtig procent van de markt in handen. De markt voor (onafhankelijke) hypotheekadviseurs is dan ook klein: de meeste Maltezen stappen zelf naar de bank.
Maandlasten stijgen mee met inkomen
Wie een woning aanschaft, moet minimaal een kwart van de waarde in eigen vermogen meebrengen: de maximum LTV bedraagt 75 procent. Huizenkopers (81 procent van de Maltese bevolking) kunnen kiezen voor een looptijd van 40 jaar, maar Maltese banken willen dat een hypotheek is afbetaald wanneer de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt. Afgelopen jaar bedroeg de rente op een gemiddelde Maltese hypotheek 2,8 procent. Het is op Malta vrij gebruikelijk om de eerste jaren alleen hypotheekrente te betalen en pas na een aantal jaar te beginnen met het aflossen van de hypotheek. Het idee is dat de maandlasten dan meestijgen met het inkomen wanneer de carrièreladder wordt beklommen.