No-deal: gaat het gebeuren?

17 januari 2019 Leestijd ± 3minuten
No-deal: gaat het gebeuren?

Het Britse parlement schoot deze week in overgrote meerderheid de Brexit-deal met de EU af. De angst voor een no-deal Brexit stijgt. Angst en onzekerheid zijn nooit goed.


 

Een vriendin van mij, Paulien, woont en werkt als arts in Londen. Ze vertelde mij aan de telefoon dat het een totale chaos is, zoals al op de tv-beelden van het Britse Lagerhuis te zien was. Sommige mensen zijn blij, anderen ongelukkig met de afwijzing van de Brexit-deal, maar niemand weet nou echt wat de Engelsen willen. Zowel in het land zelf als in de EU niet. En dat maakt de chaos en daarmee de onzekerheid alleen maar groter. Ondertussen komt het no-deal-scenario steeds dichterbij.

Een no-deal Brexit zal rampzalig zijn, zo verwacht werkgeversorganisatie VNO-NCW. In een reactie geeft de organisatie aan dat veel ondernemers de onzekerheid rond de Brexit ‘spuugzat’ zijn. Neem de e-commercesector: een no-deal Brexit kan naar verwachting knelpunten veroorzaken in de pakketverzending tussen Groot-Brittannië en de EU.

Onzekerheid is ook niet goed voor de woningmarkt, waar net als op de aandelenmarkt emotie een belangrijke rol speelt. Zijn mensen positief en hebben ze vertrouwen in de economie, dan zijn ze positief over de ontwikkeling van hun salaris en eerder geneigd een grote uitgave te doen. Als er onzekerheid is, zullen mensen minder snel willen verhuizen, of überhaupt een huis willen kopen. Een harde Brexit, zal de economie en daarmee de woningmarkt geen goed doen.

SEO Economisch Onderzoek schreef twee jaar geleden een rapport over hoe emotie invloed heeft op de woningmarkt. Hieruit blijkt dat in tijden van een neergaande conjunctuur de huizenprijzen verder dalen dan zou moeten, als gevolg van emotioneel handelen van consumenten. Omdat mensen bijvoorbeeld geen verlies willen nemen op hun woning, stellen ze de verkoop ervan uit of zetten ze hun huis te koop zonder te willen zakken in de prijs. Dit werkt als verdere rem op de woningmarkt.

Rond de Brexit zit ook veel emotie. Degenen vóór de Brexit hebben vaak uit woede voor uittreding uit de EU gestemd. Veel van hen zijn niet bekend met de effecten van een harde Brexit. Zoals mijn Londense vriendin Paulien aangaf: veel van de medicijnen komen uit de EU. Met een harde Brexit kunnen we ineens zonder zitten. Daar hebben de meeste Engelsen geen idee van.

Het zijn heel spannende 72 dagen tot hopelijk een juiste beslissing valt voor de EU en Engeland. Het is te hopen dat dit leidt tot meer economische stabiliteit. Ik wens hen veel wijsheid toe.


Lees ook
Wat moet hypotheekbranche met zorgen van Klaas Knot?
Opinie

Wat moet hypotheekbranche met zorgen van Klaas Knot?

Het onstuimige karakter van de Nederlandse economie wordt vooral veroorzaakt door de instabiliteit op de woningmarkt. Althans, dat stelt DNB president Klaas Knot. Hoe moet de hypotheekbranche hiermee omgaan? En zijn de zorgen van Knot terecht?

Advies van een starter: 'Ga voorzichtig te werk’
Opinie

Advies van een starter: 'Ga voorzichtig te werk’

De huizenmarkt lijkt wat af te koelen. Makelaarsvereniging NVM meldde onlangs dat het aanbod van te koop staande woningen weer iets groeit. De woningmarkt is misschien dus over het hoogtepunt heen. Dat plaatst starters, de kopersgroep die de meeste last had van de oververhitting van de woningmarkt, voor een dilemma. Toch een huis kopen of even wachten of de markt verder afkoelt?

Adviseur, ben je klaar voor een stormachtig jaar?

Adviseur, ben je klaar voor een stormachtig jaar?

Allereerst een heel fijn en gelukkig 2019! Het belooft een spannend jaar te worden. En niet alleen in positieve zin. Het vertrouwen in de woningmarkt daalt en het woningtekort houdt voorlopig nog aan. Een andere focus op relatiemanagement lijkt het devies voor de adviseur die van 2019 een succesvol jaar wil maken.  

Verbouwing of verhuizen, that’s the question

Verbouwing of verhuizen, that’s the question

We kiezen er steeds vaker voor om te verbouwen in plaats van te verhuizen. Maar verbouwingen kunnen faliekant misgaan. Een bouwproject wordt gemakkelijk een soort Noord-Zuidlijn: duurder dan gepland en veel te laat klaar. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.