De woningmarkt in... de Achterhoek

20 augustus 2018 Leestijd ± 3minuten
De woningmarkt in... de Achterhoek

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week: de Achterhoek.

De Achterhoek heeft als zogenaamde ‘krimpregio’ een speciale krimpcoördinator aangesteld. Deze moet ervoor zorgen dat nu al maatregelen worden genomen om verloedering in de toekomst te voorkomen. Op dit moment gaat de Achterhoek echter nog mee in de hausse op de Nederlandse woningmarkt en is er een tekort aan woningen. Krimpcoördinator Hans Suurmond schetst heden en toekomst van de woningmarkt in de Achterhoek.

Om te beginnen met het heden. Wat is de oorzaak van het huidige tekort?

“Dat zit vooral bij jongeren die nu het huis uit willen. Ten tijde van de crisis bleven zij langer thuis wonen, inmiddels is de economie aangetrokken en zijn er veel jongeren die een eigen woning willen kopen. Die woningen zijn getalsmatig voorhanden, alleen is de kwaliteit onvoldoende. De woningen die vrijkomen worden achtergelaten door ouderen en het zijn vaak woningen waar twintig of dertig jaar niets aan is veranderd. Al zouden jongeren het willen, dan kunnen ze die niet kopen want de financiering van de verbouwing is een probleem.”

Wat voor woningen zoeken zij?

“Vanuit de cultuur van de Achterhoek wil het overgrote deel van de mensen toch een woning met een tuintje, een grondgebonden woning. Dat geldt ook voor starters. We zijn aan het kijken of we huizen die vrijkomen op de een of andere manier kunnen opknappen. Een paar gemeenten zijn bijvoorbeeld bezig met klusleningen.”

Wat is de verwachting wat betreft de krimp en wat wordt er nu al aan gedaan?

“De Achterhoek is een regio waar verhoudingsgewijs veel ouderen wonen, meer dan in de stad maar ook meer dan in veel andere rurale gebieden. De opgave is de komende decennia om ervoor te zorgen dat er geld beschikbaar komt om woningen die niet meer nodig zijn te slopen. Gemeenten en provincie zijn van mening dat je dat niet helemaal kunt afwentelen op de woningeigenaren. Als door majeure veranderingen in de samenleving ook de leefbaarheid onder druk kan komen te staan, moeten we daar samen de verantwoordelijkheid voor dragen.”

Hoe kijken potentiele huizenkopers naar het stempel krimpregio?

“Als je steeds aangeeft dat je een krimpregio bent werkt dat natuurlijk niet positief uit op de vestiging van mensen en bedrijven. Wij hebben dan ook gezegd dat we voorzichtig moeten zijn hoe we dingen formuleren. We proberen hier te zorgen voor een balans tussen vraag en aanbod. Omdat we veel vroeger gestart zijn met anticiperen op de veranderingen dan in bijvoorbeeld Groningen of Zeeuws-Vlaanderen denken we dat we beter in staat zijn mee te bewegen met de ontwikkelingen die plaats gaan vinden. We lopen dus niet achter de feiten aan, maar denken en werken vooruit. Op dit moment zien we overigens juist ook dat mensen van buiten de Achterhoek zich hier vestigen.”


Lees ook
‘NHG verruimt de weg naar een hypotheek voor de DGA’
Opinie

‘NHG verruimt de weg naar een hypotheek voor de DGA’

De mogelijkheden voor ondernemers met een BV om een hypotheek met NHG te sluiten worden verruimd. Na een jaar als ondernemer kan een directeur-grootaandeelhouder met een inkomensverklaring toegang krijgen tot NHG.

‘Liever tien nieuwe hypotheken dan tien aanpassingen’
Opinie

‘Liever tien nieuwe hypotheken dan tien aanpassingen’

Omzetting van een aflossingsvrije hypotheek in een annuïteitenhypotheek, afkoop van een beleggingspolis, of een kleine verhoging. De consument ziet het als kleine aanpassingen, maar voor de adviseur kan het veel werk zijn, zeker als de hypotheekaanbieder zijn processen niet goed heeft georganiseerd.

De woningmarkt in... ‘t Gooi

De woningmarkt in... ‘t Gooi

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. Deze zomer reizen we kriskras het hele land door. Deze week: het Gooi.

De woningmarkt in... Den Haag

De woningmarkt in... Den Haag

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week: Den Haag.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.