De woningmarkt in... Eindhoven

04 juli 2018 Leestijd ± 3minuten
De woningmarkt in... Eindhoven

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week Eindhoven, een stad die dankzij technologiebedrijven als chipmachinefabrikant ASML een magneet is voor hoogopgeleiden van over de hele wereld.

Volgens makelaar Pieter van Santvoort begon het herstel in Eindhoven al begin 2013, veel eerder dan in de rest van Nederland. Inmiddels is de woningmarkt flink oververhit. Wie in Eindhoven niet terecht kan, gaat naar de ‘eerste ring’ rond de stad, of nog verder weg richting de buitengrenzen van Zuidoost-Brabant.

Hoe groot is de impact van bedrijven als ASML?

“Daardoor komen er heel veel hoogopgeleide mensen naar Eindhoven. De vraag naar mensen is groot, er zijn duizenden vacatures. Het is overigens niet alleen ASML dat het goed doet, maar bijvoorbeeld ook VDL Groep, chipproducent NXP en de High Tech Campus. Daardoor is de Eindhovense woningmarkt heel dynamisch. Eindhoven kwam vijf jaar geleden al vroeg uit de crisis. Maar als er minder chipmachines worden verkocht omdat de wereldwijde vraag naar chips inzakt, gaan we hier ook als eerste naar beneden.”

Wie zijn de expats die kopen?

“Door de crisis zijn bijvoorbeeld heel veel jonge mensen uit de landen rond de Middellandse Zee hier komen wonen en werken. Mensen beginnen met huren en verhuizen op een gegeven moment door. Als je één keer het belastingsysteem van Nederland uitlegt is ze duidelijk dat je beter kunt kopen dan huren. Het is natuurlijk maar een van de redenen voor de krappe markt. Een andere reden is dat het geld weinig waard is. Mensen die vermogend zijn kopen een huis om te verhuren. Je ziet duidelijk dat deze beleggers een voorsprong hebben op andere kopers, omdat ze vaak geen financieringsvoorbehoud nodig hebben en snel kunnen aanvaarden.”

Is er net als in andere grote steden een overloopeffect?

“Zeker, mensen die een gezin starten kiezen óf voor de betere wijken in Eindhoven, óf voor de eerste ring met dorpen rondom de stad. Hoe verder naar buiten je komt, hoe aantrekkelijker de prijzen worden. Helmond is bijvoorbeeld ruim tien kilometer verderop, maar je koopt er een nieuwbouw rijtjeswoning voor 240.000 euro die in Eindhoven 300.000 tot 400.000 euro kost.”

Zijn er ook delen van de regio die echt achterblijven?

“Hoe verder naar buiten, hoe moeilijker het wordt. Luyksgestel noem ik vaak als voorbeeld. Het is het laatste dorp voor de Belgische grens, verder van stad kun je niet zitten. Het aantal transacties neemt er wel toe, maar je merkt dat het daar allemaal veel minder snel gaat. De prijzen zijn er sinds het diepte punt van de markt niet of nauwelijks gestegen. Daar krijg je veel huis voor een redelijke prijs. Kopers daar zoeken rust en ruimte en zijn bereid een stuk te reizen voor voorzieningen of hun werk. Het zijn ook wel mensen die in die dorpen zijn opgegroeid. Ze kiezen er dan bewust voor, omdat ze de kwaliteit van het dorp kennen en bereid zijn qua voorzieningenniveau wat in te leveren.”


Lees ook
De woningmarkt in... Limburg

De woningmarkt in... Limburg

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week Limburg.

De woningmarkt in...
Trends

De woningmarkt in...

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. We starten in Noordoost-Groningen, een gebied dat de afgelopen jaren is geteisterd door aardbevingen. 

Huis in een dag voor starters, maar dan moet de grond er wel zijn
Opinie

Huis in een dag voor starters, maar dan moet de grond er wel zijn

Een huis dat in de fabriek in twee weken wordt gebouwd en daarna in een dag wordt afgebouwd op locatie. Bouwbedrijf KlokGroep wil met zijn woonconcept ‘Optimaat’ inspelen op het tekort aan woningen op de overspannen woningmarkt, waar vooral starters last van hebben.

De woningmarkt in... Zeeland

De woningmarkt in... Zeeland

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week de provincie Zeeland, waar doorstromers niet alleen te maken hebben met restschulden, maar vooral ook met een teruglopend aanbod.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.