De woningmarkt in...de kop van Noord-Holland

03 augustus 2018 Leestijd ± 3minuten
De woningmarkt in...de kop van Noord-Holland

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week: de kop van Noord-Holland.

De woningmarkt op Texel is flink overspannen; aan de andere kant van het Marsdiep is dat zeker niet het geval. In Den Helder is zelfs nog sprake van prijsdalingen, vertelt makelaar Hans Bos. In de rest van de Noordkop zijn de snelweg A7 en de spoorlijn naar Amsterdam de slagaders van een woningmarkt die nog niet over de kook is, maar wel goed draait.

Laten we beginnen in Den Helder. Hoe staat het er daar voor?

“Voor de landelijke woningmarkt is dat het einde van de wereld. De gekte zoals die bestaat in Amsterdam is daar nog lang niet toegeslagen. Nu de markt aantrekt, neemt ook de interesse in vrijstaande woningen toe. Je ziet dat die meer verkocht worden, maar wel voor een gemiddelde prijs die lager is dan voorheen.”

Is dit hetzelfde in het gebied daaronder?

“Op de lijn van dorpen langs de A7 en langs het spoor tussen Amsterdam en Den Helder gaat de woningmarkt het best. Dorpen die daar direct aan liggen hebben een hogere woningwaarde dan dorpen die verderop liggen. Bij deze dorpen zie je een enorme toename van de verkopen en stijgende huizenprijzen, met daarbij als centrum Anna Paulowna, Schagen en Wieringerwerf. Courante, nette woningen gaan daar snel weg.”

Wat voor woningen zijn dat?

“Nieuwbouw gaat sowieso snel. Daarnaast panden die er goed uitzien en van binnen niet gedateerd zijn. Soms komt er nog wel eens een opa-oma-woning op de markt met een eikenhouten keuken uit 1980. Die zijn moeilijker te verkopen. Voor jongeren is het namelijk lastig om de hypotheek voor de verbouwing rond te krijgen. Zij gaan liever voor een woning die al is verbouwd.”

Hoe belangrijk is de marine voor de instroom van nieuwe kopers?

“De jaarlijkse aanwas van nieuw marinepersoneel zorgt voor een stabiele instroom. Daarnaast hebben we ook een aantal andere grote werkgevers in de kop van Noord-Holland. Bijvoorbeeld op Agriport A7. Daar wordt voor miljoenen geïnvesteerd en zijn veel werknemers nodig. Die komen uit Polen en Hongarije. Als ze een vaste baan hebben gaan ze woningen kopen. Dat is een compleet nieuwe doelgroep die we in de kop van Noord-Holland terugvinden. Dat geeft extra druk op de woningmarkt.”

Droogt het aanbod al op zoals in de grote steden?

“Nog niet, maar we zien nu wel dat mensen die al een aantal jaar een verhuiswens hebben die gaan verwezenlijken. Twee-onder-een-kap en vrijstaande woningen zijn wel schaarser aan het worden. In Alkmaar is het al een flink gekkenhuis; Schagen begint ook in die sfeer te komen. Als daar een nette woning beschikbaar is, moet je er snel bij zijn. We zijn later aan de beurt in Noord-Holland.”


Lees ook
Circulair bouwen voor starters
Trends

Circulair bouwen voor starters

Starters hebben het moeilijk op de huidige woningmarkt. Een koopwoning is op veel plekken niet meer te betalen. Huurwoningen zijn, zeker in de Randstad, nauwelijks voor starters beschikbaar. Regelgeving en bouwprojecten verlopen traag. Een verloren startersgeneratie dreigt. Daar hoopt Nezzt, het woonconcept van De Meeuw, iets aan te kunnen doen. 

De woningmarkt in... ‘t Gooi

De woningmarkt in... ‘t Gooi

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. Deze zomer reizen we kriskras het hele land door. Deze week: het Gooi.

De woningmarkt in...Flevoland

De woningmarkt in...Flevoland

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week: Flevoland.

"Licht consumenten beter voor over ontbindende voorwaarden"
Opinie

"Licht consumenten beter voor over ontbindende voorwaarden"

Huizenkopers zijn slecht op de hoogte van ontbindende voorwaarden, meldde de Hypotheker onlangs. Slechts 70 procent neemt een voorbehoud financiering op in het koopcontract. Het percentage dat een voorbehoud bouwkundige keuring opneemt is zelfs maar 28 procent. VBO Makelaar wil dat de bouwkundige keuring een voorwaarde voor financiering wordt. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie ziet er wel wat in om de notaris eerder in het verkoopproces te betrekken.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.