De woningmarkt in...Flevoland

25 juli 2018 Leestijd ± 3minuten
De woningmarkt in...Flevoland

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week: Flevoland.

Een belangrijke drijvende kracht achter de woningmarkt in Flevoland is de instroom van kopers uit Amsterdam en het Gooi. Als de woningmarkt daar goed gaat, dan is dat ook in Flevoland te merken. NVM-regiovoorzitter Laurien van der Oest vertelt hoe ver de golven uit Amsterdam de provincie in rollen.

Hoe is het op dit moment met de instroom uit Amsterdam en omgeving?

“Die overstroom is er heel sterk. We zien voornamelijk dat de markt in Almere en Lelystad bestookt wordt door expats. Dat kenden we nog niet. Daarnaast zien we ook de kleine belegger komen. Die liet Almere tot voor kort links liggen, maar heeft die markt ontdekt. Dat komt bovenop de overloop die we altijd hebben. Zij hebben ook nog eens een goed gevulde portemonnee, dus we zien de prijzen extreem stijgen. 

Hoe hard gaat het dan?

“De gemiddelde prijs van een tussenwoning in Almere is voor de crisis bijvoorbeeld nooit boven de twee ton uitgekomen, terwijl die nu gemiddeld voor 230.000 euro weg gaat en soms voor 250.000 euro. Het is ineens een impuls voor de markt.”

Wat voor expats trekt Flevoland?

“We zien heel veel Russen en Indiërs. Waar die precies werken weet ik niet, maar ik heb het idee dat de Rus meer een belegger is en de Indiër een expat. Ze komen vanuit Amsterdam, maar ook vanuit Londen, het gaat dan om mensen die te maken krijgen met de Brexit. We krijgen nu bijvoorbeeld ook te maken met het effect van de komst van het Europees Medicijnagentschap naar Nederland. Daarvan hebben we hier ook aanvragen liggen.”

Leidt het allemaal al tot Amsterdamse toestanden zoals bieden boven de vraagprijs en inschrijvingen?

“In Almere kenden we dat al een tijd, dat is al anderhalf jaar gaande. Ook worden de omlooptijden steeds korter. Het is een markt die steeds krapper wordt. Verderop in Flevoland komen biedingen ook steeds dichter bij de vraagprijs of gaan eroverheen. We zien nu dat ook in Lelystad boven de vraagprijs wordt geboden. Lelystad heeft te maken met de uitbreiding van het vliegveld en bedrijven die zich er vestigen en personeel meenemen. Ook daarvan zijn de effecten op de woningmarkt al zichtbaar. Plaatsen als Emmeloord en Dronten zitten ongeveer op de vraagprijs wat er gemiddeld geboden wordt.”

En wat gebeurt er in het echte buitengebied?

“In het buitengebied in de Noordoostpolder achter Emmeloord staan heel veel boerderijen. Die worden als woonhuizen verkocht en daar zien we ook een instroom uit Amsterdam en omstreken. Het gaat dan om mensen die de grote stad uit willen. Dat gebeurt niet op hele grote schaal, maar ook daar zien we die overloop wel komen.”


Lees ook
Oudere die vooruit denkt, maakt plaats voor gezin
Trends

Oudere die vooruit denkt, maakt plaats voor gezin

Er is een groot te tekort aan eengezinswoningen, terwijl veel senioren van wie de kinderen allang uit huis zijn nog zo’n woning hebben. Als zij verleid zouden kunnen worden om hun woning te verkopen, zou er plaats komen voor meer jonge gezinnen. De vraag is alleen hoe?

De woningmarkt in...de kop van Noord-Holland

De woningmarkt in...de kop van Noord-Holland

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week: de kop van Noord-Holland.

Verduurzaming woningmarkt zit wél in de lift
Opinie

Verduurzaming woningmarkt zit wél in de lift

Vereniging Eigen Huis (VEH) kwam deze week met teleurstellend nieuws: de helft van de hypotheekverstrekkers frustreert de verduurzaming van de woningmarkt. Huizenkopers krijgen namelijk bij een kwart van de hypotheekverstrekkers ‘nee’ te horen als ze de wettelijke toegestane 106 procent willen lenen om hun nieuwe huis te verduurzamen. Bij 30 procent van de geldverstrekkers moeten zij een renteopslag betalen. De oprichters van De Energiebespaarders, Jeffry Broek en Mark Zaal, zien ook positieve punten.

Uitzender Randstad wil kennis perspectiefverklaring gebruiken voor andere flexwerkers
Trends

Uitzender Randstad wil kennis perspectiefverklaring gebruiken voor andere flexwerkers

Met een perspectiefverklaring kunnen uitzendkrachten een hypotheek krijgen. Het aantal hypotheekverstrekkers dat de verklaring accepteert groeit. Randstad was een paar jaar geleden de initiatiefnemer. Sinds 2014 zijn ongeveer 2200 perspectiefverklaringen afgegeven, vertelt woordvoerder Suzan Bloemscheer. De uitzender wil de kennis die hierbij is opgedaan graag inzetten om andere groepen flexwerkers te helpen bij de aanvraag van een hypotheek.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.