De Spaarpot: een vernieuwend woonconcept voor starters?

29 juni 2018 Leestijd ± 3minuten
De Spaarpot: een vernieuwend woonconcept voor starters?

De alsmaar stijgende huizenprijzen maken het voor starters in Amsterdam moeilijk om een woonplek te vinden. In een samenwerking tussen woonstichting De Key en Academie van de Stad is daarom Denktank de Starterswoning opgericht. Een denktank voor en door starters, met als doelen de woonwensen van starters in kaart te brengen én een innovatief woonconcept voor starters in Amsterdam te ontwikkelen.

Innovatief woonconcept

Het voornaamste doel van de Denktank is het realiseren van een innovatief woonconcept voor de volgende generatie woonstarters. Daarbij staat de stap van kamer naar eerste woning centraal. Zeven starters hebben daarvoor vanaf september 2017 de koppen bij elkaar gestoken. Eerst hebben zij in kaart gebracht wie 'de starter’ eigenlijk is. Deze groep bleek diverser dan in eerste instantie gedacht, en ook de woonwensen binnen deze groep bleken nogal uiteen te lopen. Maar wat alle starters met elkaar gemeen hebben is dat zij er op de Amsterdamse woningmarkt maar moeilijk tussen komen, zowel bij huur- als bij koopwoningen. Zij lopen daarbij onder meer tegen de volgende knelpunten aan:

  • Woningen in Amsterdam zijn bijna niet meer te betalen voor lagere en middeninkomens.

  • Er bestaat een grote kloof tussen de sociale huur en de vrije sector.

  • De doorstroom binnen de sociale huur is onvoldoende.

  • Starters hebben te weinig kapitaal om een huis te kopen.

  • Er zijn te weinig woningen in Amsterdam.
     

Woonconcepten

De Denktank heeft daarom in samenwerking met verschillende experts nagedacht over vernieuwende woonconcepten die iets doen aan deze knelpunten, waarbij ook rekening is gehouden met wettelijke mogelijkheden en financiële constructies. Deze woonconcepten zijn in februari in Pakhuis de Zwijger gepresenteerd, onder andere aan een aantal Amsterdamse jongerenpartijen. Na een avond vol discussie en debat is er uit de concepten één winnaar gekozen: De Spaarpot. Op dit moment is de Denktank druk doende om dit concept te realiseren.

De Spaarpot

Juliëtte Dekker van de Denktank: “Binnen het concept van De Spaarpot, inmiddels omgedoopt tot Het Spaarhuis, krijgt een starter een (sociale) huurwoning met een huurcontract van vijf jaar. In die vijf jaar helpt de woonstichting de starter een spaarpot op te bouwen, die tegen het eind van de looptijd van het contract ingezet kan worden voor de volgende stap in zijn wooncarrière”.
Op dit moment onderzoekt de Denktank samen met De Key verschillende spaarconstructies. Dekker: “Zo onderzoeken we de mogelijkheid om elk jaar 6% huurverhoging te sparen. In ruil voor deze spaarregeling ziet de woonstichting dan af van de reguliere jaarlijkse huurverhoging. Daarmee staat de huur voor vijf jaar vast én bouwt de starter gegarandeerd een spaarpot op. Maar we kijken ook naar andere constructies, zoals de optie om met vormen van zelfbeheer huurders te laten besparen op onderhouds- en herstelkosten. De bedragen die daarmee bespaard worden kunnen ook ten goede komen aan de starters. Bijvoorbeeld via de borg. Met dit concept hopen we meer jonge Amsterdammers de mogelijkheid te geven om tijdelijk in een sociale huurwoning te wonen, terwijl zij sparen voor de volgende woonstap”.


Lees ook
Gaat de hypotheekrente stijgen? Zeg het maar…
Column

Gaat de hypotheekrente stijgen? Zeg het maar…

Groot nieuws afgelopen week: de Europese Centrale Bank (ECB) draait over niet al te lange tijd de geldkraan dicht. Ook aan de lage rente komt spoedig een einde. Tot medio 2019 wil de centrale bank deze laag houden, maar daarna zullen de tarieven geleidelijk worden verhoogd. Dit zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen, want de stortvloed aan goedkoop geld kon niet eeuwig duren. Grote vraag: wat heeft dit tot gevolg voor de hypotheekrente? Zal deze stijgen en wat voor gevolgen heeft dit?

Hoe de NPS van MUNT Hypotheken in de buurt komt van die van Nederlands’ populairste webwinkel

Trends

Hoe de NPS van MUNT Hypotheken in de buurt komt van die van Nederlands’ populairste webwinkel


De Net Promoter Score (NPS) is voor veel bedrijven de manier om hun klanttevredenheid te meten. De scores verschillen enorm per sector. Logisch, want sommige sectoren kampen met een negatief imago, waardoor een hoge NPS lastig te behalen valt. Daarnaast is er nog het verwachtingsniveau van de consument. Als hij heel veel service verwacht, maar weinig krijgt, geeft hij een lager cijfer dan wanneer zijn verwachtingen laag zijn en de service meevalt. Ook behalen merken met een wow-factor hogere NPS-scores dan saaie bedrijven. Niet toevallig dus dat Tesla Motors een NPS heeft van 97 en Starbucks een van 77. In Nederland heeft Coolblue een NPS-score van 66 (2017) De financiële sector kwam in 2016 niet verder dan een gemiddelde NPS van 21.

Erik Ronnes: "Houd maximaal rekening met situatie van starters"
Opinie

Erik Ronnes: "Houd maximaal rekening met situatie van starters"

Een koophuis is op dit moment duurder dan ooit. Uit cijfers van het CBS bleek deze week dat de huizenprijzen in mei voor het eerst boven de piek van augustus 2008 uitkwamen. Voor starters wordt een koophuis steeds minder bereikbaar. Erik Ronnes, sinds 2015 Tweede Kamerlid voor het CDA, houdt zich intensief bezig met de problemen van starters op de woningmarkt. Welke oplossingen ziet hij? En wat is er op korte termijn mogelijk?

Woonstartersproblemen in 2030 nog veel groter
Opinie

Woonstartersproblemen in 2030 nog veel groter

Dat woonstarters het in de grote steden moeilijk zouden krijgen kregen ze bij AM ruim 10 jaar geleden in de gaten. Deze trend was de aanleiding te starten met het ontwikkelen van compacte, betaalbare koop- en middeldure huurappartementen, waarbij er gedacht wordt vanuit de behoeften van deze doelgroep. Anne van Mullem, marktanalist bij de afdeling Measure van AM, publiceerde daar een boekje over. Zij vertelt er meer over en kijkt vooruit.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.