NHG heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd, waardoor er nu meer ruimte is om de ex-partner bij een scheiding uit te kopen. Wat betekent dit voor mensen met een hypotheek, hypotheekadviseurs en geldverstrekkers?
In de praktijk blijkt dat mensen soms een persoonlijke lening afsluiten om de ex-partner uit te kopen en de woning te behouden. Niet handig en vooral niet wenselijk, vond NHG. Er is een proef gestart waarbij getoetst wordt op reguliere acceptatienormen én op beheernormen in geval van een scheiding. Hierdoor is het mogelijk om (ook) te toetsen op de daadwerkelijke lasten.
Philip van Vlokhoven (Novum Mediation) is mediator, met een achtergrond in de hypotheekbranche. Zijn bemiddeling bij een scheiding begint dan ook meestal bij het regelen van de financiën. Die moeten eerst op orde zijn. Met deze wijzigingen kan er met NHG-garantie meer ruimte worden gecreëerd voor een oplossing meent hij.
Dus, de vlag kan uit?
“Nou ja, het klinkt misschien wat ‘feestelijk’, maar ik denk dat een aantal mensen hierdoor echt uit de problemen komen. Door meer te kijken naar de daadwerkelijke maandlasten en verdiencapaciteit is het veel eerder mogelijk om de ex-partner uit te kopen. Dat is precies wat veel mensen nodig hebben in een scheidingssituatie: financieel onafhankelijk worden van de ex-partner en waar mogelijk toch het huis houden. Zeker als er kinderen in het spel zijn is dat vaak de meest wenselijke oplossing, met het minste gedoe.”
Wat heeft de hypotheekadviseur hieraan?
“Tsja, je zou bijna in het eerste hypotheekgesprek al kunnen benoemen dat NHG ook ruimte biedt in het geval van een scheiding. Maar we weten allemaal dat dat meestal niet het moment is dat mensen over een scheiding willen nadenken. Laat staan dat ze er op willen voorsorteren. Dan nog zijn er genoeg andere redenen, zoals de korting, om wel NHG af te sluiten. Mooi dat mensen dan ook geholpen worden in het geval van een scheiding - iets wat toch bij één op de drie huwelijken voorkomt.
Op het moment van de scheiding bieden deze wijzigingen vooral extra ruimte aan mediators en hypotheekadviseurs om mensen écht te helpen. Je kunt nu veel sneller en veel eerder in het (scheidings-)proces aanhaken als hypotheekadviseur. Niet alleen op het moment dat er al problemen zijn, waar voorheen flink minder flexibele oplossingen voor waren vanuit de geldverstrekkers.”
Nu we het toch over de geldverstrekkers hebben, heeft dit ook nog consequenties voor hen?
“Nou, ik hoop van wel. In de meest positieve zin natuurlijk. Nu NHG deze stap heeft gezet, zullen geldverstrekkers hier denk ik ook wat flexibeler ik kunnen staan. Dat is voor hen alleen maar handig. Want noch voor de klant, noch de geldverstrekker, is het voordelig als de klant met een restschuld blijft zitten.”