‘Deze ontwikkeling gaat heel veel doen voor de woningmarkt’

22 juli 2024 Leestijd ± 3minuten
‘Deze ontwikkeling gaat heel veel doen voor de woningmarkt’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Annelies Schoonderbeek van By Annelies in Zwolle over de betaalbaarheidsgrens voor woningen, de plannen in Brussel en overheidsmaatregelen.   

Door Frank Soede, directeur van BLG Wonen, wordt een oproep gedaan aan het kabinet om de betaalbaarheidsgrens voor woningen te verlagen. Om op die manier de single koopstarter een duwtje in de rug te geven. Hoe kijk jij daarnaar?   

“Het zou zeker een steun zijn voor starters als de betaalbaarheidsgrens omlaaggaat, maar de problemen op de woningmarkt voor starters worden pas opgelost met alternatieven zoals de starterslening en subsidies. Ook zou het schelen als starters een langere looptijd zouden krijgen bij de hypotheek; zo ontstaat er meer ruimte in wat zij kunnen lenen. Nu is de verplichting binnen 30 jaar aflossen, maar als je bijvoorbeeld naar 40 jaar gaat, dan wordt de financieringsnorm beter en de last betaalbaarder. Wat de starters ook een duwtje in de rug zou kunnen geven, is als het gemakkelijker wordt voor vrienden om samen een huis te kopen. Je merkt dat het lastig is voor bijvoorbeeld drie vrienden om een hypotheek te krijgen, omdat de hypotheekverstrekker bang is voor risico's bij vrienden zoals ruzie. Terwijl dit ook echt wel het geval kan zijn bij een relatie. Als daar versoepeling in zou komen, dan zou dat voor starters wat meer mogelijkheden bieden.”  

“Een andere manier van bouwen zoals Frank Soede voorstelt is een slim idee. Op dit moment wordt er vaak alleen maar gekeken naar traditioneel bouwen, maar prefab bouwen zou echt een goede oplossing kunnen zijn voor het tekort aan woningen. Kijk bijvoorbeeld naar Finland; daar zijn super veel woningen van hout. Maar ook kerkjes die er al honderden jaren staan. We zouden deze manier van bouwen vaker moeten overwegen.”  

 Het lijkt erop dat in Brussel groen licht wordt gegeven aan de wens van Nederland om de staatssteunregels te versoepelen. Is dit volgens jou een enorme doorbraak voor de woningmarkt? 

“Deze ontwikkeling gaat heel veel doen voor de woningmarkt. We hebben nu namelijk een enorm tekort aan betaalbare huurwoningen. Maar wel met de kanttekening; eerst zien, en dan geloven. Er wordt steeds bouwen, bouwen, bouwen geroepen maar door de stikstofproblemen is er nog weinig gebouwd. Als we de regels rondom stikstof iets meer zouden laten vieren, los van dat het wel erg belangrijk is voor het milieu, dan zouden we wél echt kunnen bijbouwen. Het is in ieder geval een stap in de goede richting dat er zulke plannen worden gemaakt.”  

Wat voor impact hebben de overheidsmaatregelen, zoals de Wet betaalbare huur van de Jonge, op de woningmarkt volgens jou?  

“Als huren aantrekkelijk wordt, doordat de huur betaalbaar is, dan zijn mensen minder geneigd om van huurwoning naar koopwoning te gaan. Dat geeft ruimte op de markt. Toch zie je ook dat investeerders niet meer echt gemotiveerd zijn om huurwoningen aan te bieden, dus er wordt nu veel verkocht in het lagere segment. Ook veel mensen die zelf een appartement hebben voor de verhuur, stappen nu allemaal eruit. Er komt dus ook veel te koop te staan. Ik had laatst bijvoorbeeld een klant die oorspronkelijk zijn appartement uit moest, omdat de verhuurder de woning ging verkopen. Mijn klant kon toen het appartement overkopen, en dan zit je ook niet met overbieden. Deze ontwikkeling is dan wel weer gunstig voor de koopwoningmarkt.”  

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.