Iedere adviseur kent het: een advies dat ze het meest is bijgebleven. Zelfs na vele jaren en talloze klanten, blijft dat ene advies helder op het netvlies. Deze keer vertelt Kitty Arntz van Van Bruggen Adviesgroep in Vleuten over een case waarbij een ouder echtpaar wilde gaan verkopen om te gaan huren, maar dat uiteindelijk niet deed.
"Onlangs overwoog een klant zijn koopwoning te verkopen om de overwaarde te verzilveren en daarmee zorgelozer te kunnen leven. De man van 70 jaar en zijn vrouw van 67 zaten in een comfortabele positie met een lage hypotheekrente en lage maandlasten.”
“De man was altijd zeer nauwgezet met zijn financiën bezig geweest. Hun woning in het dorp had een grotendeels aflossingsvrije hypotheek. Hun inkomsten waren bescheiden, bestaande uit AOW en kleine pensioenen, maar door zuinig te leven en goed op de kleintjes te letten, hadden ze wat spaargeld opgebouwd. Hun spaargeld werd echter vaak aangewend voor zaken als zonnepanelen of onderhoud aan hun woning. De man had besloten dat hij en zijn vrouw, nu ze beiden AOW hadden, wat zorgelozer wilden gaan leven. Zijn plan: de overwaarde van hun huis van ruim 200.000 euro verzilveren door het huis te verkopen, te gaan huren, en deze buffer langzaam op te eten.”
“Met zorg had hij zijn plan uitgewerkt op papier, complete A4'tjes vol met schema's en berekeningen. Hij had zelfs al een makelaar ingeschakeld en de mogelijkheden voor huurwoningen besproken. Het proces was in volle gang en de man was overtuigd van de juistheid van zijn beslissing. Toch begon hij op enig moment te twijfelen en besloot hij een second opinion in te winnen bij mij. Hij heeft me om advies gevraagd en ingehuurd om een Financieel Plan te maken.”
“Na bestudering van zijn berekeningen kwam ik erachter dat de cijfers weliswaar klopten, maar ook dat er andere factoren in het spel waren. Ik rekende het plan daarom door met een inflatiepercentage van 2%. De uitkomst was duidelijk: binnen 15 jaar zou het echtpaar door hun geld heen zijn. Gezien de leeftijden van de man en zijn vrouw was dit een groot risico. Ik overtuigde de klant dat het financieel gezien verstandiger was om het plan uit te stellen. Ik adviseerde hen om in hun huis te blijven wonen en over 5 tot 10 jaar opnieuw de situatie te evalueren.”
“Ondanks de aantrekkelijk ogende buffer van 200.000 euro zouden de kosten van het huren snel oplopen. Zeker in de huidige markt, waar huurprijzen in de vrije sector al snel richting de 1.300 euro per maand gingen. Dit zou hun overwaarde in rap tempo opslokken, zeker als ook de jaarlijkse huurverhogingen werden meegerekend. Daarbij zouden hun huidige lage hypotheeklasten een veel veiliger optie blijven.”
“Het echtpaar besloot mijn advies op te volgen en zette hun verkoopplannen stop. Een half jaar later keerden ze echter terug met een nieuwe vraag. Ze hadden nagedacht over hun situatie en wilden toch wat meer financiële ruimte om wat luxer te kunnen leven en meer te kunnen reizen. Ze vroegen mij of het mogelijk was om een deel van de overwaarde, ongeveer 50.000 euro, op te nemen zonder hun huis te verkopen.”
“Ik rekende het opnieuw door en kwam tot de conclusie dat dit haalbaar was. Door een extra hypotheek op te nemen, kon het echtpaar deze financiële ruimte krijgen zonder hun huis op te geven. Het bedrag van 50.000 euro gaf hen de mogelijkheid om meer van hun pensioen te genieten, terwijl ze tegelijkertijd hun lage woonlasten en vertrouwde omgeving behielden.”
“Het echtpaar was erg blij met het advies en kwam mij bedanken met een mooi boeket. Zo leverde een eerste financieel advies later toch weer een hypotheekklant op. Ik sluit ook niet uit dat ik in de toekomst nog meer voor ze kan betekenen.”
“De les die ik ervan heb geleerd is dat het verstandig is om open te staan voor iedere financiële vraag die je krijgt voorgelegd van een klant. Misschien dat er in eerste instantie een ander advies volgt dan het sluiten van een hypotheek, maar op een later moment weet een tevreden klant je altijd weer te vinden.”